HUNGARIAN SEA Tegnap eltekertem Balatonfenyvesről Badacsonyig – szárazföldön természetesen, nem vízen -, így Önöknek már nem kell. Egyetlen hatalmas tanulsága volt a túrának, de azt csak a végén mondom el, különben nem olvasnák el a cikket. Ja, már elmondtam a címben, mindegy.

A cikk a hirdetés után folytatódikNégy felnőtt, öt gyerek, reggel kilenc órás indulás és egy végtelenül egyszerű terv: semmi sietség, többször megállunk, eszünk, iszunk, öt körül Badacsonyban leszünk.

Kicsit kevesebb mint hatvan kilométer 3-4 hosszabb pihenővel a 7-12 éves korosztály számára is teljesíthető, kevés a kaptató, sok az érdekesség, nem unatkoznak, szóval nem kell 42 gombóc fagyi vagy egy iPhone 7 ígéretével megvásárolni a jóindulatukat. Mert biciklizni szuper jó dolog, főleg rendes bringaúton, még akkor is, ha az helyenként olyan keskeny, hogy a ?leszarok mindenkit, én akkor is negyvennel tolom? arccal és pengevékony szájjal közlekedő ámokfutó magyar wannabe Contadorok miatt azért nem teljesen nyugis egy ilyen gyerekes Balaton-túra.

Viktor háza

Balatonfenyvestől Máriáig a gyermekrészleg nem csinált mást, mint hogy a kicsit jobban kinéző nyaralók láttán kórusban üvöltötte a nyeregből: ORBÁN VIKTOR HÁZA! Nincsenek képben nyilván, hiszen köztudomású, nevezett személy mennyire nincs eleresztve anyagilag, szóval utólag is elnézést kérek a vásott kis Soros-bérencek viselkedése miatt. Azt hittem, ennyivel letudjuk a politikát, persze nem sikerült. Balatonmárián megálltunk egy teraszos helyen, de csak távozásunkkor néztem fel az épület homlokzatára, ahol a következő volt olvasható: Viktor Bor- és Vendégház. Abban a pillanatban nem csodálkoztam volna rajta, ha Balatonberénynél szembebiciklizik velünk Mészáros Lőrinc gyémántokkal kirakott, színaranyból készült mountain bike-ján.

400 éves hagyomány

A második szakasz során túljutottunk a kezdeti nehézségeken (percenkénti megszomjazás és kétpercenkénti orrfújási szándék), de azért már mindenki azt várta, mikor érünk oda a Keszthely előtt lévő legendás megállóhoz, a fenékpusztai 400 éves egykori vámházhoz. A kocsma nem csak arról híres, hogy elég finom a fasírtos szendvics, hanem hogy a legenda szerint a négy évszázados épületben annak idején több volt az egy négyzetméterre jutó betyár, mint ma a közbeszerzési eljárások győztesei számára megrendezett Visszaosztási Partin. Volt, akit konkrétan itt lőttek szíven, mármint a kocsmában, nem a partin. Szóval nem tudom, miért csodálkozik a tulaj, hogy időnként ez-az eltűnik a berendezési tárgyak közül, amikor mifelénk szép régi hagyomány a betyárkodás.

Drámai üzenet a 400 éves vécéjében: “Itt egy úttörősíp és egy úttörő-derékszíj volt kirakva. ELLOPTÁK!” A fotó minőségéért a felelősség a 12 éves M-et terheli

 

Panoráma távirányításos golfütőtartóval

A harmadik, Vonyarcvashegyig, és a negyedik, Szigligetig tartó szakasz fontosabb eseményei, tanulságai:

– Öt adag rántott hús sült krumplival a vonyarcvashegyi strandon kilenc ember számára is elegendő táplálék

– Egy-egy szerencsés kimenetelű zakózás a két kőkemény hétéves részéről.

– Egy 20 és 30 közötti férfi, aki félmeztelenül, nagy iramban, madárhangot utánzó kürttel, (talán) Punnany Massifot bömböltetve húz el mellettünk, hogy aztán három perc múlva, ugyanilyen iramban, ugyanezeket a kísérő jelenségeket felvonultatva jöjjön szembe.

– Lenyűgözően szép, szinte Dalmáciát idéző panoráma a bicikliútról Györök és Szigliget között.

– Lenyűgözően érdekes, távirányításos golfütőtartó a Szigliget előtti fenszi golfpályán (magunkfajta proliknak kötelező, ötperces bámészkodás).

– Döbbenetes, de egy Paprika (!!!) csárdának (!!!!!!) nevezett helyen is lehet nagyon jó borból, rendes szódával elkészített, megfelelő hőmérsékletű hosszúlépést kapni (pont a szigligeti kereszteződésnél).

Gyönyörű panoráma Szigliget előtt golfpályával. A távirányításos golfütőtartóval közlekedő sportoló sajnos lement a képről, de nagyon érdekes volt figyelni őt

 

?Még nem találkoztam okos nővel?

– mondta a magukat stílusosnak és okosnak tartó sötét faszfejek hanghordozásával a simlis ?vállalkozóknak? kinéző negyvenes alkoholistákból álló társaság egy tagja Badacsonyban a Laposa-pincészet teraszán. Csak azért nem tudták elrontani a hangulatomat, mert egyrészt marha jól éreztem magam, másrészt rájuk nézve teljesen biztos voltam benne, hogy nincs rosszabb dolog a világon, mint ilyen simlis vállalkozónak kinéző pöcsfejnek lenni.

A Friss terasz amúgy elég jó hely, a gyerekek például ilyen körülmények között tudnak homokozni meg limonádézni:

Nem sietünk, nem sietünk, hol a hajó?

Annyira nem rohantunk, hogy szépen le is késtük az utolsó, Fonyódra induló hajót Badacsonyban. Ott álltunk háromnegyed hatkor a kikötőben, öt gyerekkel, kilenc biciklivel, 57 kilométerrel a lábunkban (és minden testrészünkben) és teljesen ki volt zárva, hogy visszafelé is lenyomjuk ugyanezt. Jó pár telefonhívás után sikerült elérni egy vízitaxist, aki átvitt minket a túlpartra. A normál tarifa kétszereséért. És a normál tarifa is elég húzós. Negyvenezer oka van, hogy legközelebb alaposan megnézzük a menetrendet.

KategóriákPOP