Pécsett is az Elios cserélte LED-esre a lámpákat. Itt azonban a nagy, OLAF-os ügytől külön nyomoztak. A rendőrség szerint Pécsett sem történt bűncselekmény.

?Mivel a cselekmény nem bűncselekmény, megszüntetem” – ezzel a mondattal tett pontot a pécsi közvilágítás-korszerűsítéssel kapcsolatban indított nyomozás végére a Nemzeti Nyomozó Iroda, értesült a hírről a Szabad Pécs.  A feljelentést idén márciusban tette Berkecz Balázs politikus, aki akkor még az Együtt alelnöke volt, majd idén október közepén, azaz csupán egy hónapja  kapott arról értesítést, hogy a pécsi ügyben külön nyomozást folytatnak. Addig ugyanis az OLAF vizsgálata alapján indult országos nyomozás részeként foglalkoztak a pécsi üggyel is.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Amiatt választották le arról, és mondták azt, hogy külön nyomoznak benne, mert – mint arról előzetesen a Szabad Pécs is írt – Pécs a többi érintett magyar várossal ellentétben nem Európai uniós támogatásból, hanem saját erőből, pontosabban hitel felvételével biztosította a helyi közvilágítás részleges felújítását. Abban Pécs sem lógott azonban már ki a sorból, hogy a baranyai megyeszékhelyen is a korábbi Tiborcz István-cég, az Elios Innovatív Zrt. nyerte el a munkát. Amely több alvállalkozóval is dolgozott, köztük egyébként egy olyan ismert pécsi villamos céggel is, amelynek tulajdonos-ügyvezetője előzetesen a pécsi önkormányzatnak, megbízottként megtervezte a közvilágítás-korszerűsítési programot. Azaz megtervezte azt, hogy Pécsett hol célszerű felújítani a közvilágítást. Egyébként az említett pécsi cég más városokban is volt nagy alvállalkozója az Eliosnak, míg az említett szakember, illeve cége más városokban is készíett előzetesen közvilágítás-felújítási terveket. Annak idején meg is kérdezte lapunk, hogy ezt nem érzi-e problémásnak, de a cégvezető azt mondta, hogy nem gondolja és nem is gondolta, hogy ez probléma lenne. Nos, úgy tűnik, neki volt igaza.

Az már más kérdés, hogy Pécs és a többi „Elios-szal” üzletelő önkormányzat  jól járt-e. Van ugyanis olyan példa, ami ennek az ellenkezőjét mutatja

A rendőrség ugyanis, mint az látható is a csatolt dokumentumból lezárta a nyomozást, mégpedig bűncselekmény hiányában. Sőt, az indoklásból kitűnik, Pécsett lefoglalták a városházán a közvilágítás-korszerűsítéssel kapcsolatos iratokat. Pécsett tehát nem kellett arra várnia a polgármesternek, hogy elviszik-e a papírokat, ellentétben Siófokkal vagy éppen Hódmezővásárhellyel. Valószínűleg csak a véletlen műve, hogy éppen olyan városról derült ki, hogy a rendőrség igenis foglalt le iratokat, átnézett dokumentumokat, ahol kormánypárti polgármester vezeti a várost, és olyanokról meg ennek ellenkezője, ahol független polgármester irányít. Már csak azért is lehet ez pusztán véletlen, mert mind Siófokon, mind Hódmezővásárhelyen a testület többsége kormánypárti képviselőkből áll.

Így hát a többi érintett magyar város után, vagy másképpen: a nagy nyomozás után Pécsett is arra jutott a nyomozóhatóság, hogy nem történt bűncselekmény. 

A nyomozást lezáró értesítésből, azaz a nyomozás során begyűjtött adatokból, illetve a rendőrség megállapításaiból, láthatják is a csatolt dokumentumból, az derül ki, hogy a nyomozóhatóság szerint nagyon is gondosan jártak el Pécsett a közvilágítás-korszerűsítés során, mind az önkormányzat emberei, mind a megbízott személyek. Arra mi nem találtunk adatot az általunk megismert rendőrségi papírból, hogy vizsgáltak-e a nyomozók apl. összeférhetetlenséget, de az egészen biztos, hogy azt hangsúlyozzák, hogy minden szabályos volt a kiírással és a lebonyolítással. Vagyis ezt lehet akár úgy is érteni, hogy a nyomozóhatóság szerint az nem probléma, illetve nem büntetőjogi kategória, ha valaki egy pályázat előkészítésében is részt vesz, majd annak egyfajta nyertese is lesz, itt konkrétan alvállalkozóként.

(Kimelet fotó: Babos Attila/Szabad Pécs)

Címkék:
KategóriákMETÁL