Egy osztrák lap fotózott le Bécsben egy magyar diplomata által használt, luxusautót. Ráadásul nem is akármilyet, hanem egy, James Bond kedvenc márkájának mondható Aston Martint. Abból is egy kb. 80 milliós értékűt. Kiderült mára, hogy ki is hajtja – azóta Szijjártóék ki is rúgták (nem a luxusautó, hanem annak rendszám-használata miatt)  – olvastuk az Indexen. Érdekes, de mintha lett volna  egy másik, sokkal inkább kémfilmekbe illő, a magyar diplomáciát is érintő sztori nemrég, főszerepben egy volt macedón miniszterelnökkel, Nikola Gruevszkivel. Lejjebb megmondjuk, arra az ügyre mit is mondott a most azonnal lépő magyar külügy feje, Szijjártó Péter. FRISSÍTVE!

A cikk a hirdetés után folytatódikFrissítés 14.45h

Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megkapta a menekültsátusz – írja a friss hírt a kormányközeli Magyar Idők. A napilap értesülése szerint a magyar bevándorlási hivatal megalapozottnak találta Nikola Gruevszki azon félelmét, miszerint hazájában veszélyben lenne az élete. Vagyis azt is megalapozottnak találták, hogy a macedón hatóságok nem biztosítanának neki védelmet, mert a kormány nem demokratikus lépésekkel kívánja korlátozni és elvenni a volt miniszterelnök személyes szabadságát.

KORÁBBAN ÍRTUK

Nem a Külgazdasági-és Külügyminisztérium tulajdona az a 80 milliós Aston Martin luxusautó, amit Bécsben egy osztrák lap fotózott le. Az ATV megkeresésére közölte azt a külügyi tárca, hogy az autó a volt bécsi magyar nagyköveté, akit azonnal kirúgtak a külügytől. 

?A vonatkozó hír megjelenése után a közigazgatási államtitkár által azonnal elrendelt vizsgálat megállapította, hogy a gépkocsi diplomatarendszám-használata szabálytalan. A volt bécsi nagykövetet elbocsátottuk a KKM állományából?.

Szóval nem a luxuskocsi miatt rúgták ki. Ami elbocsátási okként elég érdekes lenne, önmagában is, pláne a futballmeccsekre magánrepülővel igyekvő miniszterelnök és luxusjachtozó oligarchák országában. A kék-fehér rendszámot használta szabálytalanul. 

Az ATV megjegyezte, hogy a jelenlegi bécsi nagykövet Nagy Andor, aki Perényi Jánost váltotta hivatalában az osztrák fővárosban.

FNikola Gruevszki  ? Fotó forrása: MTI/EPA

Na, de van itt még egy, a magyar diplomáciát és egy autót is érintő, libsi-bolsi szemmel legalábbis eléggé zűrösnek látszó ügy. Sőt, még  ha abban nem is Aston Martin szerepel, legalább annyira kémfilmeket idéző sztorinak tűnik. Mint ismert ugyanis, egy volt, és mára börtönbüntetése, másik büntetőügye (és fenyegetői?) elől menekülésben lévő macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki, aki egyes vélemények szerint illegálisan lépett be az országba, a magyar külügy vezetője, Szijjártó Péter szerint azonban minden szabályos volt.

Habár cikkeztek arról is korábban, hogy esetleg női (ál)ruhában jött át határokon, kiderült, hogy Gruevszki egy diplomataautóban (egyes feltétlezések szerint fehérorosz diplomata autóban) lépett át legalább egy határt, de magyar földre már a magyar külügy tudtával lépett. Illetve, miután kirobbant az ügy, azt követően nem sokkal beszélt erről a külügyniniszter.

Nikola Gruevszki ugyanis a helyi magyar nagykövetség segítségével kelt át Albánián, illetve Montenegrón, így jutott hazánkba, mer előzőleg már külföldön politikai menedékjogot kért a magyar követségen. A magyar hatóságok pedig különleges eljárásban részesítették ennek során a volt macedon kormányfőt, aki mellett korábban Orbán Viktor is többször kampányolt. Beléphetett tehűt speciális feltételekkel Magyarországra, egyben az Európai Unióba, vagyis annak ellenére is Magyarországra menekítették, hogy ellene hazájában jogerős bírósági ítélet szól, és most kellett volna megkezdenie a börtönbüntetését. Sőt, van ellene egy folyamatban lévő másik büntetőügy. Az egyik egy gyanús, nem jogszerű(nek mondott) páncélozott Mercedes beszerzéséről szól, a másik pedig a gyanú szerint illegális lehallgatásokról.

Szijjártó a Gruevszki-ügyről egyebek mellett azt mondta, hogy 

Macedónia volt miniszterelnöke egy Macedóniával szomszédos országban a magyar külképviseleten jelentkezett, és ott bejelentette a szándékát arra nézvést, hogy ő menekült státusz iránti kérelmet kíván előterjeszteni a magyar hatóságoknak. Az, hogy ő Macedóniából ebbe a Macedóniával szomszédos országba hogyan jutott, az nem a mi dolgunk, abban nekünk semmifajta részünk vagy befolyásunk nem volt. Az első pont, ahol az üggyel találkoztunk, az a Macedóniával szomszédos ország fővárosában a magyar külképviselet volt. (?) Értem a szándékot arra nézvést, hogy ezt egy politikai ügynek próbálják beállítani otthon és a nemzetközi térben egyaránt, mi a magunk részéről ezt egy jogi kérdésként kezeljük.

A Macedóniát 2006 és 2016 között vezető politikusnak két hete kellett volna megkezdenie kétéves börtönbüntetését egy korrupciós ügy miatt, de a hatóságok nem találták, ezért elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A Magyar Idők keddi információi szerint a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal meghozta a döntést Nikola Gruevszki ügyében. Részleteket azonban egyelőre nem közöltek.

Az MTI friss híre szerint a Macedón Köztársaság Külügyminisztériuma hétfőn bekérette Dux Lászlót, Magyarország szkopjei nagykövetét. A magyar diplomatának tiltakozó jegyzéket nyújtottak át Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök Magyarországra menekülése ügyében.

A macedón külügyi tárca honlapján erről egy sajtóközleményt is megjelentetett, amiben az áll, hogy  a magyar nagykövetet Viktor Dimovszki külügyi államtitkár fogadta.

(Kiemelt fotó forrása: Youtube.com)

KategóriákMETÁL