Először a szerintük Fidesz-közeli, civileknek pénzt osztó szervezetnek adott 10 milliós önkormányzati támogatásból a Búza téri zebránál csináltatnák meg világítást. A Fidesz szerint az LMP politikai haszonszerzésre használ egy tragédiát.

A cikk a hirdetés után folytatódikSajtótájékoztatót tartott csütörtökön reggel az LMP a pécsi Búza téren annál a zebránál, ahol néhány nappal ezelőtt az esti órákban egy autó halálra gázolt egy nőt. Az RTL Klub Híradójának akkor többen arra panaszkodtak, hogy a köztéri lámpák gyenge fényereje miatt csak nehezen veszik észre a gyalogosokat az autósok. A lámpacsere óta egyébként különböző fórumokon sokan panaszkodnak a pécsi közvilágításra. A tragikus esetnek azonnal politikai felhangja lett, hiszen a lámpatesteket 2015-ben az Elios Zrt. cserélte ki, amelynek akkoriban Orbán Viktor veje, Tiborcz István volt az egyik tulajdonosa.

A baleset előtt néhány nappal derült ki, hogy a messziről bűzlő Elios-ügy miatt nem hívja le a projektekre megítélt 13 milliárdot a kormány az EU-tól, magyarán a magyar adófizetők állják a számlát. A pécsi lámpacsere egyébként nem pályázati forrásból, hanem hitelből valósult meg.

A mai sajtótájékoztatón a tragikus előzmények és a közvilágításról szóló panaszok ismertetése, valamint az Elios szerintük korrupciógyanús helyzetbe hozására való utalás után Angyal Károly, a Baranya Megyei Közgyűlés LMP-s képviselője bejelentette: a párt aláírásgyűjtést kezdemenényez annak érdekében, hogy a pécsi zebráknál cseréljék le az Elios-lámpákat és olyan fényviszonyokat teremtsenek, amelyek nem balesetveszélyesek. A sajtótájékoztató előtt és közben folyamatosan írták alá a járókelők az íveket.

Kóbór József, az LMP pécsi önkormányzati képviselője emlékeztetett arra, hogy Pécsett hitelből történt meg a lámpacsere, tehát a pécsiek egyszer közvetlenül fizetnek az alkalmatlan lámpatestekért, plusz fizetik a rájuk eső részt az ország más részeiben, közpénzből felszerelt Elios-lámpákért. Elmondta, a pécsi önkormányzat az elmúlt hónapokban többször szavazott meg működési támogatásra pénzt helyi cégeknek és szervezeteknek. Szerinte nem tudni pontosan, ezek a pénzek mire mennek. Példaként említette a PSN-t, az önkormányzati lapot kiadó Kommunikációs Központot vagy az elvileg a civil szervezetek segítésére létrehozott Pécsi Helyi Akciócsoportot. Utóbbival kapcsolatban Kóbor azt mondta, három fideszes képviselő és Őri László alpolgármester is tagja az Akciócsoportnak, a vezetője pedig a Fidesz ifjúsági szervezetéhez, a Fidelitashoz kötődik. Ennek a szervezetnek a legutóbbi közgyűlésen 10 millió forintos működési támogatást szavazott meg a Fidesz-KDNP-frakció. Kóbór József azt kéri, hogy ezt a 10 millió forintot ne az Akciócsoport kapja, hanem a Búza téri kereszteződés forgalomtechnikai rendezésére fordítsa a város. Ebből szerinte ki fog derülni, milyen lépésekre van szükség és azok mennyibe kerülnek pontosan.

Felvetettük, a városvezetés szerint a mostani világítás jobb, mint a régi, ezek a lámpatestek több fényt adnak, mint a korábbiak. Kóbor József azt mondja, az lehet, hogy ezek a lámpák koncentrált szpot fényt adnak, aminek a közepén, egy kis körben megfelelő a megvilágítás. Csakhogy, mondta, ahhoz, hogy megfelelő látási viszonyok legyenek – és ez szerinte “forgalomtechnikai és vizuáltechnikai kérdés” -, ahhoz homogén, jó minőségű megvilágítás kell, amire ezek a lámpák nem alkalmasak.

Szerinte erre a problémára nem válasz az, hogy ennek a balesetnek koromsötétben sem szabadott volna megtörténnie, mert a Kresz egyértelműen fogalmaz. Úgy véli, hogy Pécsett a közvilágítás minősége egyértelműen gyengébb lett a lámpacsere után, és ezen változtatni kell.

Angyal Károly hozzátette, a Búza téri helyszínen az oszlopok helyével is probléma lehet, hiszen meglehetősen távol vannak a zebrától, a kereszteződéstől.

Csináltunk pár fotót a helyszínen, ami ezt alátámasztja.

A képen látható lámpaoszlop legalább tíz méterre van a zebrától
A másik legalább húszra
Ez a kettő sem világítja meg rendesen a gyalogátkelőhelyet
És innen sem érkezhet annyi fény, amennyire szükség lenne

Az LMP független szakértők bevonását fogja kérni ebben az ügyben, szeretnék ellenőrizni azokat a mérési adatokat, amelyekre a városvezetés hivatkozik.

Az önkormányzati lap munkatársa megkérdezte, hogy lezárult-e a rendőrségi vizsgálta és az mit állapított meg. Angyal Károly elmondta, úgy tudja, nem zárult le a vizsgálat, de hozzátette, az aláírásgyűjtés nem a balesetről szól, hanem arról, hogy a Búza téri és a többi városi zebránál nem megfelelőek a fényviszonyok sötétben, ezért balesetveszélyesek, amire már hosszú ideje panaszkodnak a pécsiek.

Az önkormányzati lap azt is megkérdezte, van-e arról információja a politikusoknak, hogy a lámpacsere óta az esti baleseti statisztika hogyan változott. Kóbor József elmondta, nincs statisztikájuk, de a szubjektív beszámolók azt támasztják alá, hogy gyengébb minőségű a közvilágítás. Úgy fogalmazott, itt nemcsak a gyalogátkelőhelyekről van szó, hanem sötét utcákról is, személyes tapasztalata is az, hogy az utcákban gyengébb lett az útfelület és a járdák megvilágítása.

A Fidesz közleményben reagált az LMP sajtótájékoztatójára. Ebben többek között azt írják: “A Fidesz Pécsi Csoportjának Elnöksége felszólítja az LMP-t, hogy tartózkodjon egy emberi tragédia politikai haszonszerzésre való felhasználásától! A közelmúltban a baranyai megyeszékhelyen egy gázolás miatt történt tragédia, amelyet most az LMP puszta politikai haszonszerzésre használ fel. Teszi ezt egy olyan ügy kapcsán, amely jelenlegi ismereteink szerint eddig tisztázatlan körülmények között történt, s amelyben rendőrségi eljárás van folyamatban. Az LMP azt a vélhetően hamis látszatot kelti, mintha az eset visszavezethető lenne a Pécsett működő közvilágítási rendszerre. Az említett kereszteződéssel kapcsolatban megállapítható, hogy ott mérésekkel igazolhatóan ma mintegy 30 százalékkal nagyobb a fényerő, mint a közvilágítási rendszer korszerűsítése előtt.

KategóriákMETÁL