Szomorú, hogy kevesen voltak a csütörtöki (fekete csütörtöki) közmeghallgatáson. És, hogy nem volt jelen a polgármester. Illetve, hogy akik moderálták, vezették az ülést, azok sem voltak, túlságosan informatívak, és nem is segítették szerinte az ügy előrehaladását, pedig fontos volt a téma – jelentette ki pénteken délelőtt, az ÖPE sajtótájékoztatóján Kővári János, a szervezet vezetője, egyik pécsi közgyűlési képviselője. Azonban Kővári János szerint nem volt szó a város jövőjéről, sem arról, hogy a felsorolt folyamatban lévő, előkészítés alatt álló, vag tervezett fejlesztések miként illeszkednek a város jövőképébe. Vagy, hogy egyáltalán van-e jövőképe Pécsnek. 

A cikk a hirdetés után folytatódikMiközben 2014-ben Pécs elfogadta a két évig készült fenntartható városfejlesztési koncepciót. Kővári megemlítette, hogy ő volt ennek a kezdeményezője.

Berényi Zoltán, az ÖPE másik, mandátumát közelmúltban felvevő pécsi városházi képviselője arról is beszélt, hogy mára csak két településrésznek maradt részönkormányzata. Szerinte az alulról jövő kezdeményezéseket fel kell karolni. Ő egyébként tagja a vasasinak.

Ehhez már Kővári János is csatlakozott, szerinte nagyon fontos lehet, hogy az emberek helyben, kisebb közösségekben elhiggyék, hogy beleszólhatnak a saját ügyeikbe. Azt szeretné az ÖPE, hogy annak idején, csakúgy mint a korábbi részönkormányzatoknál a terület megválasztott helyi városházi képviselője volt annak a vezetője, és mellette helyben élőkből kerültek ki a tagjai.

Berényi szerint lényegesen jobban lehetne működni, ha lenne mindenütt településrészi önkormányuzat és azoknak ötéves részfejlesztési tervei, amik megfelelő szakmai sztenderdek alapján készülnek el.

Decemberi közgyűlés településrészi testületek az állandó kommunikáció miatt, a másik pedig az új rendezési és szabályozási terv elkészítésébe be kellene vonni a helyieket. Ez amúgy kb. Egyéves folyamat. A helyi problémák, javaslatok összegyűjtésére kb. 3 hónap lesz, utána kb, fél évük a tervezőknek a terv összeállítására, a maradék időben pedig a véleményezés és az elfogadása.

Az eredeti törvényi határidő 2019 vége, ezt lehet, hogy amúgy meghosszabbítják. Egy-egy ilyen terv 8-10 évre készül. Pécsett most indul ez, annak a szerződésnek is a vége 2019 decembere.

A Szabad Pécs kérdésére Kővári János azt mondta, hogy a csütörtöki közmeghallgatáson, ami hiányzott neki, az a pécsiek közvetlen véleménye.

(Kiemelt fotó: Kővári János és Berényi Zoltán – Szabad Pécs/Babos Attila)

KategóriákPOP