A Mint a Parlament elnevezésű törvényalkotó versenyre nevezett idén is a Pécsi Tudományegyetem Ilyen Ez a Politika nevű csapata. A PTE-s hallgatókból álló formáció tavaly már sikerre vitte törvényjavaslatát, akkor a fiatalokból álló parlament elfogadta a háziorvosi rendelők korszerűsítéséről szóló javaslatot. Idén is egészségügyi témával neveznek a versenyre, a megállíthatatlannak tűnő vezető daganatos halálok, a tüdőrák korai kiszűrésére dolgoztak ki törvényjavaslatot. 
Hetényi Roland, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának hallgatója lapunk kérdésére elmondta, nem állnak meg javaslatukkal a Mint a Parlamentnél, céljuk hogy a Magyar Országgyűlés elé kerüljön a téma. A törvényjavaslat kidolgozása során mellkassebészeket, radiológusokat, népegészségügyi szakembereket  is bevontak a munkába. A javaslatuk célja, hogy mesterséges intelligenciával, 12 másodperc alatt, 97%-os biztonsággal szűrjék ki a tüdőrákot és évente ezreket mentsenek meg ezzel. Európában ugyanis Magyarország az első a tüdőrákos halálozásban, évente 12 ezer új daganatos megbetegedést regisztrálnak hazánkban, ezek 80 százaléka azonban már nem műthető, mert későn fedezik fel. Hetényi szerint, ha már a kontinensen nálunk a legnagyobb a probléma, a megoldás is tőlünk jöjjön. 
 
A pécsi fiatalok törvényjavaslatát itt lehet támogatni, az Ilyen Ez a Politika logójára kell zöld pipát nyomni, ha ön is azt szeretné, hogy az ő törvényjavaslatukat tárgyalja a fiatalokból álló parlament.
KategóriákPOP