Ha már egy fontos iskolai ünnepi rendezvényre sem mennek el kormánypárti politikusok, egy megyeszékhely vezetői közül, feltételezhetően azért, mert egy másik párt képviselője is ott van és beszédet mond, az nagyon rossz hír, és az rossz üzenet Európának is, fogalmazott Ujhelyi István, az MSZP Európai parlamenti képviselője hétfőn Pécsett, sajtótájékoztatón. Arról is beszélt a Szabad Pécs kérdésére, mit gondol Lázár János Botka Lászlót támadó MSZP-maffiázó nyilatkozatáról, és hogy lehetséges-e az, hogy mégiscsak a tavasszal lesznek az önkormányzati választások.

A cikk a hirdetés után folytatódikUjhelyi István hétfőn egy pécsi, immáron évek óta a Baptista Egyház által fenntartott iskola, a Széchenyi István Gimnázium ünnepségére volt hivatalos. Az intézmény ugyanis elnyerte az Európai Parlament Nagykövet Iskolája címet. Az iskola a kitüntető cím elnyerése miatti ünnepségére Ujhelyi tudomása szerint kormánypárti politikusokat, Pécs vezetőit is meghívta, de ők nem érkeztek meg, Ujhelyi vélelmezte, hogy azért, mert ő is részt vett az eseményen. Ha ez – az amúgy a NER logikája miatt jogosnak mondható – megj.: B. A. – feltételezés igaz, akkor az elkeserítő Ujhelyi szerint. Őt a Nagykövet Iskolája program egyik felelőseként hívták meg. A Szabad Pécs megkereste hétfőn délután az iskola vezetését is, de az intézmény igazgatója egyelőre nem hívott vissza minket.

A Fidesz-MPP Pécsi csoportjának elnöksége azonban hamar kiadott egy közleményt. Azt írták, a sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálnak, ám igazából egy szó érdemi reakció nem hangzott el, emiatt a regálást nem hozzuk le! Annyit megírunk róla azonban, hogy masszív migránsozás mellett Ujhelyit és az MSZP-t a bevándorlás támogatásával vádolják, ami miatt szerintük Ujhelyinek kb. nincs joga EU-s ügyekben bármit is mondani.

Ő azonban beszélt. Elmondta, hogy Baranya nem kevés pénzt nyert az EU-tól, így az itt élők egy része is tapasztalhatta közvetlenül is a tagság előnyeit. A tagság azonban nem csak jogokkal és lehetőségekel, hanem kötelezettségekkel is együtt jár. Például az EU szabályait be kell tartani. Ujhelyi szerint Orbán Viktorék minden politikai játszmája, hatalmi törekvése, kettősbeszéde az ország EU-tagságát veszélyezteti. Egyben a Fidesz az Európai Néppárti tagságát is amúgy szerinte, a 2019 májusa utáni időszakra vonatkozóan.

Erős, egységes Európát akarnak

Ujhelyi szerint a hétvégén bejelentett MSZP-Párbeszéd közös uniós választási listája a legerősebb Európa-párti szövetség hazánkban. A szocialisták egybek mellett közös, egységes foglalkoztatási körülményekért harcolnak majd, és meg kellene erősíteni európai szinten a munkanélküli ellátásokat és a szociális intézményrendszereket is. Úgy vélte, ezt liberálisok és jobboldaliak is támogatják, ahogyan a közös, erős Európa ügyét is. Lapunknak elmondta azt is, hogy januárban fognak dönteni az MSZP-Párbeszéd listájáról. Az, hogy ki lesz, esetleg ő lesz-e a listavezető, abból nem lesz presztízskérdés – ő arra készül, hogy uniós képviselőként folytatja a munkáját 2019 májusát követően is Brüsszelben.

Lehet előrehozott választás?

Felvetettük, hogy időről időre hallani egy pletykát, miszerint januárban/az év elején bejelenthetik, hogy tavaszra hozzák előre a 2019. őszi önkormányzati választásokat. Szóbeszédként hivatkozunk erre, akkor is, ha a Szabad Pécs fideszes körökből is értesült erről, mint egy lehetséges alternatíváról. Elképesztő lenne ugyanis, ha ezt tényleg megvalósítanák. Akkor is, ha a Fidesznek amúgy lenne rá oka is, és megvan a kétharmados törvénymódosításra a felhatalmazása is. Csakúgy mint az, ha a 2000/5000 fő alatti településeken nem lenne önálló választás.

Ujhelyi István az önkormányzati választás előrehozásának pletykájáról azt mondta, minden nap szembe jön vele a folyosón ez a hír, de az nem demokrácia, ahol néhány hónappal választások előtt a hatalom össze-vissza módosíthatja a választási szabályokat. Még, ha a Sargentini-jelentésben is benne van, hogy a Fidesz a saját képére formálta az aktuális választási törvényt.

Kemény lesz a kampány jövő tavasszal

Ujhelyi szerint azonban mindegy is, mikor, milyen lebonyolítás mellett jön, nekik az a dolguk, hogy elérjék és mozgósítsák azokat a választókat, akik piros lapot akarnak felmutatni az Orbán-kormány EU-politikájának. Ujhelyi felfokozott kampányra számít jövő tavasszal, és a korábbi, szomorúan alacsony, 29 százalékos részvételnél jóval magasabb, 50 százalék körüli arányra. Kiemelte: az Európai Néppárt már elítélte az Orbán-i politikát. Márpedig ez is azt jelezheti előre, hogy jövő május után kikerülnek az uniós pártszövetségből a magyar képviselők. Egyéertelműnek tűnik számára ugyanis, hogy az Európai Néppárt nem akarta a választási kampányát ilyen üggyel terhelni.

A szocialista politikus szerint azért is lehet majd kemény kampányra számítani tavasszal, mert a Fidesznek nagy mozgósításra van ahhoz szüksége, hogy a szavazóit el tudja vinni a választásra a jelen európai politikája mellett. Ugyanis a közvéleménykutatások szerint még a Fidesz szavazóinak kétharmada is az egységes Európában hisz.

Hogy mit ígérnek a szocialisták az Európai parlamenti választáson? Hogy megvédik hazánk uniós tagságát, felelt kérdésünkre Ujhelyi István. Szerinte, ha a magyar választók nagyobbik része az egységes Európa mellett teszi le a voksát, vagyis nem a Fidesz listájára szavaz, azzal egy lépéssel közelebb kerülünk az Európai Ügyészséghez való csatlakozáshoz, az EU belső magjához való kötődéséhez. És akkor Orbán Viktor már nem játszhatja azt a játkát, hogy a választókra hivatkozva lép vissza és vissza az európai együttműködésből.

Pénzzel kényszeríthetik ki az Európai Ügyészséghez való csatlakozást 

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozást amúgy Ujhelyi szerint csak a nép tudja kikényszeríteni, hiszen a magyar kormány és parlament döntése kell ahhoz. Viszont, ha olyan új szabály lesz a következő hétéves uniós pénzügyi ciklusban, hogy az uniós támogatások – hazánk esetében több ezer milliárd euró – kizárólag azoknak az országoknak lesz lehívható, amelyek csatlakoztak az Európai Ügyészséghez, akkor az egy érdekes helyzet lesz az Orbán-kormány számára. Orbánék és köreik ugyanis az EU pénzét szeretik, annak ellenére, hogy egy részét arra használják, hogy a jelenlegi EU ellen hergeljék az embereket, szögezte le. Márpedig éppen ezen dolgozik most az Európai Bizottság, szerinte látva például a Tiborcz-/Elios-ügyet és hasomlókat. Így közvetett eszközökkel, de elérhetik, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

Brüsszelben nem örültek az Elios-/Tiborcz-ügy lezárásának

Brüsszelben egyébként már hírét vették annak is, hogy a magyar hatóságok érdekes módon, egyes nyomozati cselekmények hiányában mondták ki azt, hogy a közvilágítás-korszerűsítés során nem történt bűncselekmény, közölte a szocialista Európai parlamenti képviselő. Szerinte Orbán Viktor nem érti, hogy ugyan itthon elszívhatja a teret a szabad média elől, így megakadályozhatja, hogy egyes, számukra kellemetlen hírek eljussanak mind a nyolcmillió választóhoz, de az európai döntéshozók mindegyikének az asztalán ott van az a hír, hogy a magyar hatóságok szerint nem történt bűncselekmény a miniszterelnök vejének korrupciós ügyében, miközben az OLAF megállapította, hogy súlyos, bűnszövetkezetben elkövetett csalássorozatról van szó. Éppen ezért szerinte az Elios-nyomozás megszüntetésének olyan és akkora hullámai, s olyan komoly következményei lesznek még ennek az ügynek, amit Orbán Viktorék ma fel sem fognak még.

Az Európai Bizottság Magyarország miatt szigorít és nevesít?

Szerinte elég csak arra gondolni, hogy a következő hétéves uniós pénzügyi ciklust érintő egyik, Európai bizottsági előterjesztésben le van írva, hogy ha valamelyik ország az EU-s fejlesztési forrásokat elosztó mechanizmusa bizonyítottan nem felel meg a jogszerűségnek és az európai szabályoknak, akkor felfüggesztheti, visszatarthatja az európai forrásokat az EB. Szerinte sajnos ez a gondolat részben és elsősorban hazánk miatt születhetett meg. Magyarországgal kapcsolatban ugyanis, a közelmúltra vonatkozóan már megállapítást nyert, hogy voltak szabálytalanságok. Most is van egy komoly, több száz milliárd forintos felfüggesztett forrás, amivel számolt az Orbán-kormány, de a mai napig nem fizette ki azt az EB. És nem azért, mert az Európai Bizottság bárkin vagy bármely országon bosszút akarna állni, hanem mert ezt jogszerűen teheti.

?Hogy mást ne mondjak hány olyan önkormányzati, kistelepüléseket érintő pályázatról tudunk, ahol egészen egyértelműen pofára osztogatták a pénz, vagyis nem az EU szabályainak megfelelően.  Baranya megyei érintettek is vannak, akik az Európai Bizottsághoz fordultak, mondván csak azért nem kaphattak forrást, vagy lettek kizárva eleve a pénzosztásból, mert szűk körben leült néhány fideszes politikus, és elosztott több milliárd forintot. Most jutott el oda ezekben az ügyekben az Európai Bizottság, hogy kimondta, hogy akkor egyelőre nem fizetek, felfüggesztem az utalásokat?.

 

Lázár János beszél a vadászkastélyából?

Ujhelyi István már évek óta elsősorban az európai színtéren politizál, de sokan tudják róla, hogy szegedi-szeged-környéki politikus, a szegedi közgyűlés tagja is volt. Azt kértük hát tőle, hogy értékelje azt a friss belpolitikai hírt, miszerint Lázár János szerint vissza kell venni az MSZP-től és Botka Lászlótól Szegedet. Illetve, hogy Lázár János arról beszélt, hogy Botka László, Szeged szocialista polgármestere, az ő véleménye szerint gyenge kezűsége miatt MSZP-s/MSZP-közeli/baloldali, szervezett bűnözői körök kezére játszotta át Szegedet, és hogy  több feltételezett szegedi korrupciós ügyekben új információk jönnek majd hamarosan. Ujhelyi István erre úgy felelt, hogy mondja mindezt vadászkastélyából a hosszú évek óta fideszes oligarchák emlőjén nevelkedő Lázár János. A Fidesz nyilván megpróbálja majd bevenni Szegedet, de nem fog nekik sikerülni. Botka László erős marad, bárhány kormányzat által uralt intézményt küldenek a nyakára. 

Pécsett nem a bevándorlás, hanem a kivándorlás a probléma

Ezt már Gulyás Emil mondta, azzal felvezetve ezeket a szavait, hogy Pécs több teintetben is, azaz nem csak a pénzügyi-anyagi nehézségei okán válságban van. Ujhelyi István az MSZP pécsi kertvárosi, Diana téri irodájában Gulyás Emillel, a szocialisták egyik pécsi közgyűlési képviselőjével közösen tartotta meg sajtótájékoztatóját hétfőn. Gulyás szerint Pécsett egyre inkább felszámolják az önkormányzatiságot. A kialakult helyzet is  kedvez ennek, ugyanis a kormány – és Gulyás szerint még az is lehetséges, hogy szándékosan – nem finanszírozza kellőképpen az önkormányzatokat, különösen az olyan speciális, kiemelt helyzetben lévőket, mint Pécs.

Címkék:
KategóriákMETÁL