A 2024-ig szóló városi sportkoncepció valóban nem számol a stadionnal, de egyelőre nem látható, honnan lenne pénz a jelenlegi PMFC-komplexumot és környékét érintő nagyszabású átalakításra. Amit egyébként jelen állás szerint nem is az önkormányzat végezne el.

A cikk a hirdetés után folytatódik“Elbontaná a város a PMFC-stadiont!” – írta ki kedden Facebook-oldalára Fogarasi Gábor, a Jobbik pécsi önkormányzati képviselője.

A tervre a politikus a város 2024-ig szóló sportkoncepciójában talált rá, amit holnap, csütörtökön tárgyal a pécsi közgyűlés.

“A városi sportkoncepcióban található tervek arra engednek következtetni, hogy városunk emblematikus sportlétesítménye, a PMFC stadion lehet a fideszes ámokfutás újabb áldozata” – fogalmazott a Facebookon Fogarasi.

Ez a terv egyébként nem nagy meglepetés azok után, hogy már hónapok óta tudható, a Szabad Pécs decemberben meg is írta, hogy a város, a PVSK és az egyetem közötti egyezség alapján a Stadion utcai komplexum középtávon nem marad az önkormányzat tulajdonában.

Ezt írtuk decemberben az új pécsi futballkoncepcióról:

  • Kovácstelepen létrejön a PMFC új utánpótlásközpontja.
  • Az uránvárosi, Stadion utcai jelenlegi PMFC-komplexum az egyetem kezelésébe kerülhet. Erről tervek vannak, konkrét döntés még nincs. Az ingatlan érdemi fejlesztésére, közösségi térré való alakítására a most (tavaly év végén, a kormány által) megítélt 220 millió biztosan nem elég.
  • A PVSK sporttelepével közvetlenül szomszédos Verseny utcai PEAC-pálya, ami a városé, de a PEAC kezelésében van, a PVSK megújuló létesítményéhez tartozna.

A sportkoncepcióból látszik és az előzmények ismeretében is az tűnik valószínűnek, hogy a beruházást, aminek nyilván a hetvenes években épített stadion bontása is része lenne, az egyetem bonyolítaná, és nem a pécsi önkormányzat. Persze a feltételes mód teljes mértékben indokolt, hiszen ezzel kapcsolatban semmiféle konkrétum nincs, egyelőre az sem látszik, hogy pénz honnan lenne rá.

A terület egyébként így nézne ki az átalakítás után:

Látható, hogy a tervben a stadionnak nincs nyoma

A teljesség igénye nélkül néhány elképzelés a Sport Sziget Sportparkkal kapcsolatban a koncepcióból:

  • A fejlesztés célja, hogy a nap 24 órájában, szabadtéri és fedett sportolási lehetőségek széles spektruma álljon a sportolni vágyók rendelkezésére, kialakítva az Egyetem és a városrész tömegsportbázisát.
  • A területen helyet kapnak a szabadidős sporttevékenységek, mint a futás, vagy kültéri kondicionális képességek fejlesztésére alkalmas eszközök, emellett a család egysége számára is lehetőséget kínál gyermekjátszóterek kialakításával. A modern sportok iránt érdeklődők számára további terek alakíthatók ki, így a ?SPORT SZIGET? -en otthonra találnak a falmászás, bmx, görkorcsolya sportágak kedvelői is. A műanyag sípálya a régió unikumaként elérhetővé válik a lakosság számára.
  • A sportpark szabadtéri infrastruktúrája élvonalbeli minőségű labdarúgó pályán biztosítja a PEAC csapatának az edzési és versenylehetőségét. A terület nagysága lehetővé teszi további nyitott sportpályák elhelyezését, teret adva különböző csapatjátékoknak, mint a strandkézilabda és röplabda, valamint a városunkban jelentős népszerűségnek örvendő kosárlabda. Az egyetemi hallgatókat utcai csapatjátékra ösztönzi az intenzív mozgást generáló streetball pálya megvalósítása.

Mondjuk abból is látszik, hogy ez a projekt embrionális állapoban van, hogy némi túlzással szinte az összes sportágat felsorolja a koncepció a síugráson és a szumóbirkózáson kívül, magyarán az egész egyelőre inkább ötletelésnek tűnik, mint kiforrott tervnek.

KategóriákMETÁL