Sajtótájékoztatót tartott ma délután a pécsi városházán Péterffy Attila polgármester és Ruzsa Csaba, gazdasági ügyekért felelős külsős alpolgármester. A sajtótájékoztató után kiadott közleményből (is) kiderül, hogy a pécsi városvezetők – a tavalyi után újabb – építményadó-csökkentést jelentettek be.

A cikk a hirdetés után folytatódikAhhoz, persze, hogy tényleg érvényes is legyen a bejelentés, kell az is, hogy a pécsi közgyűlés a jövő kedden elfogadja a Péterffy Attila polgármester által jegyzett, erről szóló előterjesztést. A tervezett változtatás lényegében annyi, hogy megemelik a korábbi, athvyl bejelentett adómentességi küszöböt, azaz a korábbinál valamelyest nagyobb pécsi lakások után sem kell a baranyai megyeszékhelyen építményadót fizetniük a lakosoknak.

65 négyzetméter lehet az új küszöb

Az adómentesség határát a pécsi önkormányzat – amennyiben Péterffy Attila polgármester előterjesztését megszavazza a közgyűlés – 65 négyzetméterre emelné fel, jelenleg a legfeljebb 50 négyzetméteres pécsi lakások tulajdonosai mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól. Ha az előterjesztés kedden “átmegy”, abban az esetben a 65 négyzetméternél kisebb lakásban élőknek 2024-től nem kell építményadót fizetniük a városban.

Sőt, ebben az esetben eltörlik az osztatlan közös tulajdonú lakóingatlanok építményadóját is.

A 65-nél nagyobb, de legfeljebb 150 négyzetméteres lakással rendelkezők kedvezményeit pedig kibővítik: a lakásuk első 65 négyzetmétere után ők is mentesülnek az adófizetés alól, csak az e feletti részért kell fizetniük (a tavaly bevezetett sávos kedvezmény alapján csökkentett adót). Vagyis azok, akik pl. egy 66 négyzetméteres lakásban élnek, 2024-től már csak egy négyzetméter után kell, hogy adót fizessenek.

40 ezer pécsi családnak lesz kevesebb az adója

A tervezett intézkedés a pécsi önkormányzat számításai szerint csaknem 40 ezer pécsi adózót érint, közülük több mint 20 ezer tulajdonosnak ezentúl egyáltalán nem kell építményadót fizetnie, a többieknek pedig kevesebbet, mint eddig, írja a közlemény.

Mindez persze egy-egy családnak nem óriási kiadástól való mentesülést jelent, néhány ezer forintot egy évben (minden évben), lakásmérettől függőe (és ezt tavaly rendre ki is emelték a Fidesz-közlei helyi lapokban), de összességében nem kis összegről van szó, amennyiben a közgyűlés rábólint, úgy a tervezett intézkedés révén mintegy 316 millió forint maradhat a pécsiek zsebében csak a jövő évben.

A városháza által kiadott közlemény úgy fogalmaz, hogy “a pécsi önkormányzat már tavaly is saját útját járta: amíg más településeken adót emeltek, vagy újakat vezettek be, addig Pécsett egy évvel ezelőtt az építményadó jelentős csökkentéséről döntöttek”.

Majd emlékeztetnek arra, hogy tavaly az 50 négyzetméternél kisebb lakások építményadóját törölték el (ami ettől az évtől lépett értelemszerűen érvénybe), míg az 50 és 150 négyzetméter közötti lakások tulajdonosai számára sávos adókedvezményt vezettek be. Akkor összességében 120 millió forintos kedvezményt adtak így a pécsieknek.

A lakástulajdonosok 95 %-a kap mentességet vagy kedvezményt

Mindez pedig azt jelenti, hogy a tavaly megszavazott és idén tervezett (és vélhetően kedden elfogadásra kerülő) adócsökkentés összesen 52 450 pécsi adózó számára jelent könnyebbséget, ami a pécsi lakástulajdonosok több mint 95 %-át jelenti. Ami (és ez egy másik információ ugyanebből az adatból) azt jelenti, hogy száz pécsi lakóingatlanból csak öt az, amelynek hasznos alapterülete nagyobb, mint 150 négyzetméter.

KategóriákMETÁL