Bár óráról órára csökken az előrejelzett havazás mértéke, azért érdemes figyelni. A pécsi polgármesteri hivatal csütörtök délutáni tájékoztatása szerint a város felkészülten várja a hétvége eseményeit.

A cikk a hirdetés után folytatódikPéntek reggelre az Országos Meteorológiai Szolgálat ismét módosította az előrejelzést. A 6:01-es állás szerint péntek éjfélig sárga fokozatú riasztás* van érvényben Baranya megyére. A délelőtti órákban helyenként sűrű ködfoltokra, néhol ónos szitálásra, hószállingózásra lehet számítani. Délutántól, estétől a déli országrészben havazás kezdődik, éjfélig lepel 5 cm hó (a nagyobb mennyiség a délnyugati határ felé közeledve valószínű) hullhat. A Mecsekben és Villányi-hegységben 5 cm feletti hó valószínű ebben az időszakban.

A Magyar Közút szerint:

A meteorológiai előrejelzések alapján gyakorlatilag az ország teljes területén várható havazás, sok helyen átlagosan 5-10 centiméternyi friss hóréteg kialakulása is várható péntek estétől, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében pedig akár 15-20 centiméternyi friss hó is hullhat. A nagymértékű havazást ráadásul erős széllökések is kísérhetik a Dunántúlon, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes területein, ezáltal hófúvásos szakaszok több térségben is kialakulhatnak. Ezen időjárási tényezők miatt egyes helyeken a közútkezelő folyamatos munkavégzése mellett is téliesebb útszakaszokra számíthatnak a közlekedők.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei a következő napokban is 12 órás, váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat és annak koordinációját. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése. 

A közlekedőktől azt kérik a szakemberek, hogy az esetleges hófúvásban, intenzív havazásban érintett területeken még utazás előtt tájékozódjanak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának weboldalán, a www.utinform.hu oldalon, az aktuális út- és látási viszonyokról, valamint forgalmi helyzetről. A friss baleseti és torlódással kapcsolatos hírek itt érhetőek el: https://utinform.hu/hirek/balesetek-torlodasok-rendkivuli-kozlekedesi-esemenyek-2.

Míg reggel 5 és este 22 óra között, nagyjából 3 óránként a következő linken országos, átfogó összesítéseket is olvashatnak a közlekedők az időjárási helyzethez kapcsolódó útviszonyokról: https://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli üzemeltetési feladataival kapcsolatos gyakori kérdés-válaszokat, valamint a közlekedők számára további hasznos téli tanácsokat a társaság november elején megújult weboldalán itt érhetnek el az érdeklődők: http://internet.kozut.hu/teli-uzemeltetessel-kapcsolatos-informaciok/#more-886.”

A pécsi polgármester intelmei is megfontolandók:

“A város útjait kezelő városüzemeltetési társaságtól azt kértem, hogy minden rendelkezésre állógépjárművét és emberét vesse be, kibővített kapacitással dolgozzon péntektől.

A társaság az utak és járdák elősózását –  a jelenlegi időjárási előrejelzés alapján  – péntek kora délutáni óráktól fogja megkezdeni és folytatja teljes kapacitással a hétvége folyamán is.

Tisztelettel kérem a közlekedőket, hogy csak olyan helyen és olyan módon parkoljanak, hogy még véletlenül se akadályozzák a síkosság-mentesítési munkálatokat, s csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak.

Kérek minden autóvezetőt, hogy pénteken reggel csak az induljon útnak gépjárművével, aki magabiztosan vezet síkos utakon, kocsiján megfelelő profilmélységű téli gumiabroncs van. A gyalogosan közlekedők pedig készüljenek fel havas és jeges útszakaszokra.

Közös érdekünk és kötelességünk, hogy lakókörnyezetünkben gondoskodjunk a lakóingatlanuk előtti járdák megfelelő síkosság-mentesítéséről és sózásáról. (Bővebb információ: http://www.biokom.hu/ingatlantulajdonosok-kotelezettsegei/) Hó- és síkosság-mentesítési ügyben a lakosság részére a BIOKOM Nkft. két éjjel-nappal (non-stop) hívható telefonszámot biztosít: 72/502-100 vagy 80/200-590.

A pécsi buszokkal kapcsolatos információk a www.tukebusz.hu oldalán elérhetőek.” 

*Sárga fokozatú riasztás
Az ebbe a kategóriába sorolt időjárási események nem szokatlanok, de potenciális veszélyt jelenthetnek, ezért tanácsos elővigyázatosnak, óvatosnak lenni, főként az időjárási hatásoknak jobban kitett tevékenységek során. Különösen a bizonytalanabb kimenetelű, gyorsan változó időjárási helyzetekben célszerű a szokásosnál gyakrabban és részletesebben tájékozódni a várható időjárás felől. 

KategóriákPOP