Avagy akiknek már minden mindegy, politikailag. Már drágítottak, januártól megszűnik a legolcsóbb, III. díjzóna, máshol tovább, este hétig kell fizetni.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz alapvetően a történelmi belvárost érintő legmagasabb, I. díjzónában pedig elég rendesen a korábbinál tovább kell majd fizetni. Hétköznap este hat helyett este hétig, szombaton pedig reggel nyolc helyett már reggel héttől. Mindezt azt követően, hogy már a nyártól emelkedtek a fizetőparkolási díjak, például az I-es zónában óránkénti 300-ról 400 forintra. Avagy a védett, csökkentett forgalmú, külön behajtási engedély-köteles zónában 400-ról 500 forintra.

A döntést még júniusban hozták meg Páva Zsolték, a teljes pécsi ellenzék tiltakozása és ellenérvei mellett. És bár az előterjesztésen szerepel az is, hogy egyeztettek, véleményeztettek a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarával is, tudni kell azt is, hogy annak elnöke szerint nem a díjemelés és a parkolási idő kiterjesztése a megoldás a parkolási gondok enyhítésére, hanem egy átgondoltabb parkolási rendszer, több parkolóhely kialakítása is. Ezt mondták egyébként az ellenzékiek is, arra is utalva, hogy a fizetőparkolást 2011-ben átvevő Biokom az elmúlt 7-8 évben akár parkolóházat is építtethetett volna a bevételekből.

Az is érv volt a változtatás mellett, hogy a fizetőparkolás rendszerét igazából hosszú évek óta nem változtatták, a díjakat sem, a zónákat sem, egy-egy kisebb korrekciót leszámítva. Illetve, hogy más városokban mennyivel drágább a rendszer. Habár most, a nyártól rendesen felzárkóztunk. S habár azok a városok egy kicsit erősebbek is gazdaságilag.

Az igazság azonban nyilván az (is), hogy a parkolási bevételeket nem tudják mind (finoman szólva) a parkolási rendszerre visszaforgatni, miután a Biokom egyéb pluszfeladatokat is megkapott akkoriban a korábbiakhoz képest a parkoláson túl. Ezt mutatja, hogy bár Gulyás Emilnek (MSZP) júniusban volt olyan javaslata, hogy a fizetőparkolásból származó bevételeket kizárólag a parkolási rendszer fejlesztésére lehessen visszaforgatni, ezt a Fidesz és a KDNP által alkotott pécsi városvezető koalícíó képviselői leszavazták. Megszavazták ugyanakkor a nagyon jelentős díjemelést a nyártól, és a parkolási területi zónák ?felülvizsgálatát? is.

Ennek nyomán szűnik meg 2019. január 1-jétől a Pécsett a legolcsóbb díjzóna, a III-as, és növekednek emiatt ott a fizetendő tételek, mind a parkolóbérletek ára, mind az egy órára számítandó díj. Valamint kell hosszabb időn át fizetni a parkolásért a belvárosban. Sőt, a II-es zóna egy részében, a Vásárcsarnok közelében szombaton is fizetni kell 7-13 óra közt, csakúgy mint a belvárosban.

A Biokom egyébként ezt a saját honlapján közzé is tette már.

Forrás: Biokom.hu

Az is tervben van (az elfogadott döntés szerint ezt tehát még kidolgozhatják), hogy a belvárosban lesz egy kiemelt zóna, ahol időben tovább kell majd fizetni és/vagy magasabb díjért lehet parkolni. Azokban ugyanis a város egyéb területeihez képest is jóval kritikusabb a helyzet. Az indoklás szerint ugyanis sok a lakossági panasz, hogy nem tudnak megállni az ott lakók este, munka után, mert a belvárosi éttermekbe érkezők kihasználják, hogy este hattól ott is díjmentes a parkolás.

De amúgy is alapvetően azzal magyarázták a díjemelést és a zónák átrajzolását, hogy így próbálják enyhíteni a parkolási káoszt és a lakossági panaszokat is csökkenteni.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a parkolóautomaták cseréjét is előirányozták, amellyel a parkolási rendszert üzemeltető Biokomot bízták meg. Azt hangsúlyozva, hogy a rendszer már húsz éves, a 160 automata elavult, folyamatos javításra és karbantartásra szorul, és nem lehet például bankkártyával fizetni. Ezen is változtatnának, ahogyan azon is, hogy napelemes automaták kerüljenek ki a mostani 100-as/200-as érméket rendszeresen kiköpő csodák helyére. 

Végül idéznénk Páva Zsoltot, a Fidesz-KDNP pécsi polgármesterét egy, a napokban megjelent interjúból kimásolva a szavait, hiszen az megfelelő kontrasztot ad a fentiekkel.

Páva Zsoltot egyébként a Szabad Pécs is megkereste, év végi összegző, avagy év eleji évindító interjút kérve a polgármestertől, a témákat is előre megjelölve. Egyelőre nem kaptunk nemleges választ, így még reménykedünk. Habár még igent sem mondott rá senki.

A hivatkozott interjú, amiből idézünk, a pécsi önkormányzat által, több mint évi 200 millió forintból megtartott médiacég egyik kiadványában, az interneten elérhető pécsma.hu-n jelent meg.

?A 2017-ben az önkormányzatot kritizáló ellenzék hangos volt, idén azonban mintha a stabilitás, a nyugalom lenne inkább jellemző vagy ez csak a felszín?

? Bár a tavasz nem volt könnyű, volt egy választás, ami az egyik legcsúnyább kampányt hozta, de ezt tudomásul kell venni az ellenzék részéről, akik legutóbb már dolgozni sem akartak a pécsi közgyűlésben. Az idei év ugyanakkor kiegyensúlyozott volt, hiszen a 2017-es gazdasági bizonytalanság nem volt jellemző, bár nem lettünk gazdagabbak, de kiszámíthatóbb, takarékosabb működésre váltottunk. A helyzet stabilizálódott, de továbbra is szigorú gazdálkodásra van szükség, mivel a város működési kiadásai magasabbak, mint a bevételei. Ezért tettünk azért, hogy cégek, befektetők érkezzenek Pécsre, csak így nőhet az iparűzési adóbevételünk.?

KategóriákMETÁL