Szükség van az atomerőműre és a nukleáris energiára, ha szén-dioxid mentes országot akarunk, és energiát is akarunk termelni, válaszolta hétfőn a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök az azonnali kérdések órájában Keresztes László Lórántnak, az LMP országgyűlési frakcióvezetőjének. Keresztes kedden e témában, s a Boda környezetébe tervezett atomtemetőről tartott Pécsett sajtótájékoztatót.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Többször írtunk arról az önkormányzati választási kampányban, hogy a kormányhoz szervilis pécsi médiamunkások milyen előszeretettel látogatják az LMP sajtótájékoztatóit. Ez persze dolguk volt, önmagában ezzel semmi baj nem volt, sőt. Csakhogy más ellenzéki pártok – a 2018 őszén választási szövetségben induló ellenzéki pártok koalíciójáról beszélünk – hasonló eseményeit jobbára kerülték, írtak viszont helyette róluk nem egy, karaktergyilkossági kísérlettel felérő, nettó politikai propagandaanyagot. Az LMP-s üzenetekből pedig kinagyították az ellenzéki szövetséget vagy polgármesterjelöltjét bíráló megjegyzéseket.

Mindezt csak azért írjuk le, mert a kedd délután, az atomenergiával, Paks2-vel, a bodai atomtemetővel foglalkozó LMP-s sajtótájékoztatón egyetlen kormánypropagandában utazó helyi médium sem képviseltette magát. És ez azt követően történt, hogy tegnap Keresztes László Lóránt a miniszterelnököt kérdezte a parlamentben. Vagyis minimum sejteni lehetett, hogy Keresztes erről fog kedden délután beszélni. És persze, így is lett.

Persze, lehetséges, hogy a fentiek csak véletlen, egymástól független eseménysorozatok.

Keresztes László Lóránt tehát a sajtótájékoztatón nagyon is szóba hozta azt, hogy mi történt tegnap a parlamentben, mit mondott a kormányfő. És azt is felemlegette, hogy mit is mondott Orbán Viktor 2015-ben Pécsett.

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési frakcióvezetője a keddi pécsi sajtótájékoztatón – Fotó: Babos Attila/Szabad Pécs

Merthogy azt ígérte, hogy ha a pécsiek nem akarják, akkor nem lesz a Nyugat-Mecsekben, Boda környékén atomtemető.

Keresztes elmondta, hogy az ígéretet az LMP úgy veszi, hogy a miniszterelnök vétójogot ígért Pécsnek, ennek ellenére minden jel arra utal, hogy Pécs mellett akarják megépíteni az atomtemetőt, sőt, szerintük ilyen döntés született. Éppenhogy elvonták a beleszólási jogot Pécstől, ráadásul Orbán 2015-ös ígérete után nem sokkal. Az ígérettel éppen ellenkező folyamat indult be tehát, nem bővítették, hanem tovább szűkítették azt a távolságot, amely körben élők a leendő atomtemetőhöz képest beleszólhatnak abba, hogy a környezetükben lehessen vagy sem nagy radioaktivitású atomhulladéktározót építeni.

A Szabad Pécs pontosító kérdésére Keresztes megerősítette az állításait, a két legérdekesebbet is, mondván jól értettük elsőre is.

Az LMP és Keresztes szerint tehát Orbán gyakorlatilag vétójogot ígért Pécsnek, de ezt az ígéretet megszegték, és Orbán láthatóan nem tesz semmit, hogy a saját ígéretét betartsa vagy betartassa. És szerinte az már a kormány által valójában eldöntött tény, hogy Pécs mellett, Boda térségében épül meg az atomtározó.

A paksi bővítés kapcsán a parlamentben Keresztes szerint arra jutottak, hogy Orbán Viktor nem ismerte el, hogy az orosz partner hibája, esetleg szakmai kompetenciák vagy erőforrások hiánya miatt csúszik a Paks2 projekt megvalósítása, ami már most 7-8-9 éves csúszásban van. Persze az LMP nem szeretné, ha Paks2 megvalósulna.

Orbán Viktor ennek kapcsán jelentette ki, hogy szükség van az atomerőműre és a nukleáris energiára, ha szén-dioxid mentes országot akarunk, és energiát is akarunk termelni. És tudja azt is, hogy az LMP-nek, zöldpártként ez egy olyan dilemma, amivel nagyon nehezen tudnak megbirkózni, mert választani kellene a kettő közt.

Keresztes tegnap, a parlamentben, és a mai pécsi sajtótájékoztatón is beszélt arról, hogy az atomenergia nem zöld, nem olcsó, és semmiképpen sem tekinthető biztonságosnak.

Az is elhangzott ma, hogy az LMP továbbra is gyűjti Pécsett a tiltakozó aláírásokat a Pécs mellé tervezett atometemtő ellen.

Az LMP-s poltikus szerint a Fidesz ugyan egymás után indítja a nemzeti konzultációkat, de az elmúlt időszakban az LMP-nek a kormánypártok legalább húsz országos népszavazási kezdeményezését söpörték le az asztalról. Ahogyan tették azzal a, szintén LMP-s parlamenti bizottsági előterjesztéssel is, amelyik azt célozta, hogy módosítsák a nukleáris hulladékok kezelésének nemzeti programját.

Methogy ez az, amelyben az LMP és Keresztes szerint a bodai helyszín név szerinti említése azt jelenti, hogy már eldöntött tény, hogy az atomtemetőt itt akarják megépíteni.

Azt is próbálták elérni beadvánnyal, hogy az önkormányzatoknak legyen véleménynyilvánítási, sőt vétójoga is ilyen súlyú kérdésben.

Azonban a Bánki Erik által vezetett gazdasági bizottság asztaláról Bánki hathatós közreműködésével ezt is lesöpörték, még mielőtt érdemben tudtak volna tárgyalni róla, fogalmazott Keresztes.

KategóriákMETÁL