Mondhatnánk, hogy ?Boldog karácsonyt!?, de túl szomorú ez az ügy az ironizáláshoz. A Szabad Pécs iparági forrásai szerint a Ledina Kerámia tulajdonosi köre kezdeményezte a végelszámolási eljárást.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Ledina Épületkerámia Kft. és a Pécsi Kerámia Kft. is az angliai, birminghami bejegyzésű China Rose Ltd. tulajdonában áll. Ezek ellen indulhat meg a végelszámolási eljárás, információink szerint a cég tulajdonosi körének döntésére. A tulajdonosi kör már Budapestre bejegyzett harmadik kerámiás cégének pedig, a Pannon Porcelán Kft.-nek a kényszertörlése már folyamatban van.

A Ledina Épületkerámia Kft. és a Pécsi Kerámia Kft. ellen is több végrehajtást is kezdeményeztek az elmúlt bő egy évben, a legutóbit december elején jegyezték be a cégbíróságon. Lapunk is írt arról, hogy mindkét cégnek komoly adó- és járulékfizetési elmaradásai vannak, amikkel kapcsolatban kérdéses, hogy azóta rendezték-e ezeket.

Azt tudtuk meg mindezeken túl, hogy még jelenleg is mintegy hatvan fő áll alkalmazásban a két cégnél, azaz az egyik legfontosabb kérdés az lesz a közeljövőben, hogy velük mi lesz.

A két említett céggel szemben a végelszámolás vélhetően már a jövő év legelején elindul, és feltehetően egy fél évig is eltarthat.

A dolgozók, úgy tujduk az elmúlt 15-16 hónapban is megkapták a fizetésüket, ha nem is minden hónapban napra pontosan, de legfeljebb pár nap csúszással – azóta is tehát, hogy az utolsó tulajdonosváltás megtörtént.

Merthogy volt pár a cég fiatal kora ellenére. Mint megírtuk, a jelenlegi főtulajdonos Balogh Sándor. Az az üzletember, akinek volt felesége Bártfai-Mager Andrea májusban a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter lett. És aki a tavalyi budapesti vizes világbajnokságot szervező cég gazdasági igazgatója volt. Sőt, Baloghot az ifjúsági ökölvívó-vb kapcsán is emlegették mostanában, igencsak botrányos ügyekkel kapcsolatban. Balogh Sándorról és testvéréről, Balogh Péterről éppen a napokban a G7 gazdasági magazin írt riportot, ám azt nem említették, hogy a China Rose-hoz és a pécsi kerámiás cégekhez köze lenne. Habár az is igaz, hogy papíron nem szerepel a tulajdonosok közt, ám az, hogy a elmúlt egy-másfél évben az ő érdekeltségei a pécsi kerámiás cégek, az nyílt titok volt, lapunk is megírta, több alkalommal is.

Úgy tudjuk, a fizetéseket fizették mindkét cégnél, és némi tervezői és termelői munka is folyt a Ledinánál, voltak gépbeszerzések is, megrendelést azonban alig kaptak, még a pécsi önkormányzat (és cégei) sem volt néhány kisebb volumenű megrendelést leszámítva igazi az egykoron általuk alapított társaságnak. Amit kerestünk, de egyelőre nem sikerült őket elérnünk.

A Ledina Kerámiát a Fidesz-KDNP által vezetett pécsi önkormányzat alapította 2016 nyarán. Akkor, amikor már végképp elmérgesedett a helyzet a Zsolnay-gyár többségi tulajdonosa és a pécsi vezetés közt. Emlékezhetünk az volt az egyik nagyon komoly lépés ebben a történetben, amikor Páva Zsolt 2015 végén, 2016 elején levelet írt, amelyben kezdeményezte a Zsolnay Zrt. kiemelt stratégiai jelentőségű céggé alakítását, úgymond a cég védelme érdekében, mert aggódtak, hogy a főtulajdonosnak pénzügyi nehézségei és adósságai vannak. Aztán megtörtént a Zsolnay-puccs, de mégsem az következett, amit vártak a pécsi városházán állítólag: hogy majd visszamehetnek a Zsolnay-gyárba az ott akár több évtizede dolgozók. Bachar Najari ugyanis kifizette az adósságot, a legnagyobbat is, ami még bőven az ő érkezése előtt keletkezett. A Zsolnay továbbra is működik, bár ott sem lehetnek büszkék a gazdasági eredményekre, úgy “építettek le” egy csomó embert a puccs miatt, hogy gyakorlatilag az egy fillérjükbe sem került, sőt még ők kapnak pénzt, ha megkapják. Az új cág története pedig sajnos, ha csak nem történik ismét kisebb csoda, csúfosan ér véget. Pont úgy, ahogy azt több alkalommal is jelezetük, hogy milyen rossz forgatókönyvek várhatók. Bár ne lenne végül igazunk.

(Kiemelt fotó forrása: Ledina Kerámia)

KategóriákMETÁL