A vegyipari szakszervezet (VDSZ) cáfolta pontról pontra azt, hogy miért nem igaz szerintük, amivel a Fidesz védeni próbálja a túlmunkára vonatkozó új, szerdán megszavazott jogszabálymódosítást.

A cikk a hirdetés után folytatódikA VDSZ cáfolatát a HVG.hu szúrta ki. A szakszervezet szerint a munkavállalókat majd egyenként félemlítik meg, és rengeteg túlmunkára kényszerítik őket.

Arra reagáltak, hogy a Fidesz pontokba szedte, szerintük miért nem jogos az ellenzék bírálata a rabszolgatörvénnyel kapcsolatban.

Orbánék azzal érveltek ugyanis, hogy havonta kell majd kifizetni a túlórát, s hogy minden túlórához a dolgozó beleegyezése szükséges.

Facebook-oldalán a VDSZ a túlóra kifizetésével kapcsolatban azt írta, hogy a magyarok többsége munkaidőkeretben dolgozik. Ez az időkeret akár 36 hónap is lehet. Az elfogadott törvén szerint a túlóra elszámolása és kifizetése a munkaidőkeret végén, azaz akár 36 hónappal később történik. Beleegyezés pedig még jelenleg sem kell (az új szabály januártól él majd) semmilyen beleegyezés 250 óráig, sőt kollektív szerződés esetén akár 300 óra is lehetett a felső határ. Januártól viszont a munkáltató aláírathatja majd a dolgozókkal, hogy 400 óra túlmunkát végeznek, ami önkéntes alapon lesz a törvény szerint, de ? mint írják – aki dolgozott már beosztottként, az tudja, hogy mit jelent az ilyen ?önkéntesség?.

A vegyipari szakszervezet cinikusnak nevezi, hogy a kormánypárt szerint az uniós irányelv 416 óra túlórát enged, azt ugyanis sehol nem használják ki. Mindemellett aljasságnak minősítik, ahogyan a Fidesz a szakszervezetekről beszél. Merthogy ők nem azt sérelmezik (akármit is állít a Fidesz erről), hogy a munkáltató nélkülük is megegyezhet a dolgozóval, hanem azt, hogy a munkavállalókat szerintük egyenként fogják megfélemlíteni, és 400 óra túlmunkára kényszeríteni a túlórapótlék emelése nélkül.

(Kiemelt fotó forrása: VDSZ – Facebook)

KategóriákMETÁL