A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), és az általa képviselt Szabad Pécs az újabb versenyhivatali döntés miatt is bírósághoz fog fordulni várhatóan. Az alábbiakban a TASZ által, a Szabad Pécs egyetértésével az ügyben szerdán délután kiadott újabb sajtóközleményből idézünk.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Fővárosi Törvényszék a 2018. végi KESMA-fúziót jóváhagyó versenyhivatali döntéssel kapcsolatban hozott határozata visszavonta a fúzió jóváhagyását jelentő, a GVH által kiadott jóváhagyó bizonyítványt. A hírt a Szabad Pécs írta meg szerdán délelőtt EBBEN a cikkben. Amelynek frissítében írtunk később arról is, hogy a GVH is kiadott egy sajtóközleményt lapunk cikkére és a TASZ sajtóközleményére reagálva. Majd a Kormányzati Tájékoztatási Központ is megszólalt az ügyben. Mindketten arról beszéltek, hogy az engedélyt valóban visszavonta a bíróság, de kizárólag eljárásjogi hiba történt (a GVH-nál), de azt már azóta korrigálták, sőt az új eljárást le is folytatták és minden rendben van a KESMA körül.

Azt a Szabad Pécs jegyzi meg, hogy a napokban átvett, de tavaly decemberben meghozott bírósági határozat után a kormányzatnál és a GVH-nál is valószínűsíthetően azonnal reagáltak, és eldöntötték, hogyan tovább. Nyilvánvalóan a hírrel kapcsolatban, azt már előre “betárazva” megvárták, amíg a döntés hírét megírja a TASZ és a Szabad Pécs, és ahhoz képest gyorsan reagáltak. (Megjegyzés: lapunk szeretné kérni ennek kapcsán, hogy hasonlóan gyors válaszok, vagy legalábbis bármiféle érdemi válaszok születnének a jövőben, amikor a Szabad Pécs, vagy bármely más, a mindenkori hatalmat ellenőrizni kívánó lap közérdekű ügyekben kérdezi az állami, kormányzati hivatalokat, például a Miniszterelnöki Hivatalt.)

Szerda déleőtti közleményében a TASZ is arról beszélt, hogy a Fővárosi Törvényszék döntésének értelmében jogsértő volt az a döntés, amellyel a versenyhivatal engedélyezte a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonszerzését csaknem 476 sajtótermék kiadóiban.

Hozza nyilvánosságra a döntést a GVH

A GVH azonban úgy nyilatkozott aztán, hogy továbbra is fenntartja, hogy nincs hatásköre eljárni az ügyben. Ám – írta most a TASZ – ebből új következtetésre jutott: most visszautasította a KESMA bejelentését. Mivel a hivatal magát a döntést még nem hozta nyilvánosságra, egyelőre csak találgatni lehet, hogy az abban foglaltak jogszerűek-e. 

Mint azt a Társaság a Szabadsághjogokért nevű jogvédő szervezet közölte, az ügy kiemelten fontos a kormány számára is, amely rendeletben nyilvánította nemzetstratégiai jelentőségűvé a KESMA tulajdonszerzését, most pedig közleményben sietett hangoztatni, hogy ezt a döntést a bíróság nem kifogásolta. Valójában nem is kifogásolhatta, hiszen nem is vizsgálta ebben az eljárásban, ugyanis már az elsőbbséget élvező formai ok elegendő volt a GVH döntésének megsemmisítéséhez.

A Szabad Pécs megjegyzése, hogy a Fidesz-kormányhoz szolgai módon viszonyuló, közpénzekkel kitömött propagandamédiumok egy része azonnal igyekezett is cikkekkel segíteni az ügyben kitalált kormányzati kommunikációt, arról beszélve, hogy a kormány döntését nem érte kifogás. De, mint a TASZ is írta, ez nem is volt része ez a meghozott bírósági határozatnak, és végeredményben érdemben az eljárásnak sem. Ráadásul sem a TASZ, sem a Szabad Pécs nem írt arról, hogy a bíróság ezzel kapcsolatban döntött volna.

Jogsértő volt a KESMA-fúzió – A TASZ és a Szabad Pécs megnyerte a fideszes médiaszörnyeteg ügyében indított pert

A TASZ és a Szabad Pécs továbbra is meg van győződve arról, hogy a KESMA létrejötte alkotmánysértő módon ássa alá a piaci versenyt és a sajtószabadságot, így várhatóan a GVH újabb döntésével szemben is bírósághoz fordulnak.

„Számítottunk rá, hogy a GVH ismét úgy dönt, hogy nem járhat el a KESMA ügyében. A végső célunk az, hogy bebizonyosodjon: a KESMA-nak utat nyitó kormányrendelet alkotmánysértő. Újabb eljárást fogunk indítani, hogy erről is döntés születhessen” – mondta el Dojcsák Dalma, a TASZ poltikai szabadságjogi projektjének vezetője.

KategóriákMETÁL