Merthogy utóbbi, mármint, hogy elmaradhat a ZSÖK nagyrendezvénye, a Szabad Pécs nem hivatalos értesülései szerint valós forgatókönyv. 

A cikk a hirdetés után folytatódikVincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetőjétől is megkérdeztük a csütörtöki sajtótájékoztatót követően, hogy megtartanak-e minden korábbi, ?szokásos? rendezvényt, például a már teljesen hozzá köthető éves nagyrendezvényt, a Zsolnay Fényfesztivált.

A válasz szűkszavúan annyi volt, hogy minden rendezvényt meg kívánnak tartani. (Amúgy előtte, a sajtótájékoztatón, azaz külön kérdés nélkül is elhangzott, hogy a szokásos fesztiválokat meg kívánják tartani.) A fényfesztiválra azonban egyébként is rákérdeztünk volna, mivel az a hír járja, hogy a ZSÖK-nél nem számolnak azzal, hogy meg tudják tartani a rendezvényt, avagy, ha meg is tudják tartani, akkor nem úgy, vagy nem annyi napon át, ahogyan azt korábban tapasztaltuk.

Megjegyezzük, és ezt már leírtuk korábban: a fényfesztiválnak, mint egy tematikus, a tömegekhez szóló, tömegeket megszólító, turizmust is élénkítő összművészeti fesztiválnak nyilvánvalóan helye van Pécsett. A kérdés inkább az, hogy mennyi pénzből lehet és érdemes egy ilyen fesztivált megszervezni, és ahhoz képest mennyi jut más, a város hagyományait, kulturális és művészeti életét, értékeit, nem utolsó sorban művészeit bemutató programokra.

Páva Zsolt és Vincze Balázs
Fotó: Babos Attila

Lapunk úgy tudja, hogy még tárgyalnak a fényfesztiválról is, de az elmúlt években, a ZSÖK életében végbement változások miatt a fényfesztivált csak akkor fogják tudni megrendezni, ha a pécsi önkormányzat szigorúan betartja, be tudja tartani a majdani költségvetésben szereplő számokat, ha esetleg kapnak rá külön támogatást, vagy komolyabb szponzorációt, avagy, ha más programok, kiadások kárára csoportosítanak át forrásokat egy olyan szervezetben, mint a ZSÖK. Amelyre egyre több feladat és szolgáltatás elvégzését bízták rá, és egyre több szolgáltatást is kell a saját költségvetésükből finanszírozni.

Ha azonban csak a csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzottakat ismerjük – amelyen Páva Zsolt pécsi polgármester is részt vett ?, akkor egy nagyon szép sikertörténet rajzolódik ki.

Páva Zsolt Pécs kulturális fellegvárának nevezte a Zsolnay Kulturális Negyedet. Ami szerinte olyan kulturális örökség, ami kevés magyar városnak adatik meg. Ő is elégedett volt a számokkal, és szerinte teljesültek az egykori elvárások, amika negyeddel és a Kodály Központtal szemben voltak.

Fotó: Gűth Ervin

Minden lényeges szám nőtt tehát, hangzott el. A  bevételi adatok és a látogatók száma is nőtt, miközben a rendezvényekből kevesebb volt, mint egy évvel korábban, 2017-ben. Ezt Vincze Balázs külön is kiemelte, ugyanakkor azt is többször elmondta, hogy nem kíván számháborúba belemenni, de az adatok ettől még beszédesek és sokat mondóak, és szerinte arról árulkodnak, hogy jól dolgoztak. Arra a kérdésünkre, hogy a sok pozitívum után tud-e olyat mondani, amivel elégedetlen lenne, Vincze Balázs úgy felelt, hogy nem, és azért, mivel egész évben elégedetlen volt, és annak megfelelően dolgoztak. De bevallotta, hogy amikor az adatokat az év végén összesítették, akkor még ő is, és a kollégái is meglepődtek, hogy mennyire jó számok lettek. A sajtótájékoztatót egyébként Vincze azzal kezdte, hogy azt mondta, ha rosszabb adataik lennének, ezt a sajtótájékoztatót akkor is meg kellene tartania.

A növekedés hátterében Vinczéék szerint több tényező is állhat. Például az, hogy ingyenes vonatjeggyel látogathatják meg a diákok a pécsi Zsolnay Negyedet, bővültek a családoknak nyújtott szolgáltatások és nagy sikert arattak a garantált tárlatvezetések.

És akkor nézzük a legfontosabb adatokat 

45 ezer fővel nőtt a ZSÖK teljes látogatószáma 2018-ban, ami rekord

628 339 fő fordult meg 2018-ban a ZSÖK-höz tartozó intézményekben és rendezvényeken

288 042 főre nőtt a Zsolnay Kulturális Negyed látogatószáma a 2017-es 267 484 főről

47 százalékkal nőtt a garantált tárlatvezetéseken részt vevők száma

12 százalékkal nőtt a Planetárium látogatószáma

17 százalékkal nőtt a nemrég új játékokkal bővült Labor – Interaktív Varázstér látogatószáma

47 ezer fővel nőtt a világörökségi helyszínek látógatószáma, ez 3000 fős emelkedés 2017-ről 2018-ra

103 ezer főnél is többen látogattak el a Kodály Központba 2018-ban 

156 ezer főnél is többen voltak a résztvevők a belvárosi rendezvényeken

2527 programot tartottak tavaly, ami csökkenés a 2017-es 2640 rendezvényhez képest, vagyis a fentebbi növekedés még jobb eredménynek számít

1700 program volt a Zsolnay Negyedben

200 eseménynél is több a Kodály Központban

Kiemelt fotó: Cseri László

KategóriákMETÁL