A teljes lakosság körében a RTL híradásai a legmegbízhatóbbak. Még a fideszesek többsége is hisz nekik. A “közszolgálati” médiának viszont szinte csak a fideszesek hisznek.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Mérték Médiaelemző Műhely és a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet közös kutatását tegnap Pécsen is bemutatták. Hann Endre, a Medián vezetője ismertette a 2018-as 1200 fős reprezentatív mintán, személyes kérdésfeltevéses módszerrel készült vizsgálat eredményeit. A szeptemberi mintavétel óta már sok információ elavult, például csak ezután jött létre a KESMA, azonban a trendek jelentős része valószínűleg most is érvényes. Már csak azért is, mert az elmúlt években nem történt nagy elmozdulás a közéleti hírek fogyasztása tekintetében. A teljes elemzés itt található, tavaly novemberben be is járta a sajtót a híre, mi most csak a három legérdekesebb megállapítást emeltük ki.

1, Még mindig a tévé a király, de

Ha a teljes lakosságot nézzük, akkor a televízió elérése megkérdőjelezhetetlen. Azonban a korcsoportok, lakhely vagy éppen iskolázottság szempontjából már más a helyzet. Például a fiatalabbak jelentős része egész egyszerűen nem tájékozódik a tévéből, sokaknak nincs is tévéje. A diplomásoknál pedig az internet, mint tájékozódási forrás már meg is előzi a tévét.

2, Nem a királyi tévé, hanem az RTL uralkodik

A legtöbb hírfogyasztó tisztában van vele, hogy melyik tévének, rádiónak, újságnak milyen az irányultsága, azaz mi is működik kormánypárti propagandaként és mi a sajtó. A kereskedelmi televíziók közül az RTL-t használják a legtöbben politikai tájékozódásra, és ezt még a pártpreferenciák sem befolyásolják jelentősen.

3, A nyomtatott sajtó tényleg bukóban van

Ez sem túl meglepő eredmény, ezt mutatják a ma publikált MATESZ adatok is. Viszont a napilapok és főként a megyei napilapok nem csak a nyomtatott sajtó természetes szelekciója miatt vannak zuhanóban: nehéz nem észrevenni, hogy a NER megjelenésével felgyorsult a folyamat. Eljutottunk odáig, hogy az olvasók a legkevésbé a megyei napilapokat tartják hitelesnek, ezt a hírforrást mindössze a lakosság 4%-a tartja teljes mértékben megbízhatónak.

Merre tovább?

A kutatás ismertetése előtt és közben is többször felmerült, hogy nehezen lehet lekövetni a tényleges, konkrét változásokat a fideszes médiában. A KESMA megjelenése és az azóta tartó átrendeződés sem állt le. A központosítási törekvések folytatódnak, ennek az ütemezése kérdéses csupán. Viszont még ezeknél is aggasztóbb tény, hogy a korrupciós és egyéb botrányokról szóló hírek milyen kevés embert érnek el.

Azt már csak mi tesszük hozzá, az adatokból nagyon jól látszik, kinek kell arra készülnie, hogy a NER bármikor rámozdulhat.

KategóriákMETÁL