Nem hagyják az út szélén Orbán Viktorék a csőd szélén táncoló pécsi önkormányzatot, de a számla kifizetése mindenképpen fájni fog a pécsieknek. A Szabad Pécs arról is értesült, hogy átvennék cserébe a repteret is, amit bérbe adnának a Paks II-t építő orosz állami atomenergetikai konszernnek, a Roszatomnak.

A cikk a hirdetés után folytatódikKifizeti a pécsi önkormányzat mintegy 7,5 milliárd forintos működési hiányát az Orbán-kormány a Szabad Pécs nem hivatalos értesülése szerint. Sőt, úgy tudjuk, hogy a pécsi önkormányzati többségi tulajdonban álló cégektől is átvállalnának egy 10 milliárd forintos adósságcsomagot. Hogy ez utóbbi egyedi eset lesz-e, még nem tudni. Lapunk úgy tudja, nem kizárt teljesen az a forgatókönyv sem, hogy ezt követheti majd egy országos adósságátvállalás a megyei jogú városok önkormányzati cégeinél.

Az viszont egészen biztos a forrásaink szerint, hogy a működési hiány kifizetése és a céges adósság eltüntetése végül fájni fog a pécsieknek, a kormány ugyanis cserébe benyújtja a számlát.

Úgy tudjuk, ahogyan írtuk is, hogy megvásárolja az állam a pécs-pogányi repteret, illetve az azt működtető céget. A beszámítás feltehetően a pécsi önkormányzat által a költségvetésben szereplő 2,8 milliárdos összeg lesz. Amennyiben biztosak az értesüléseink, ezzel Orbánék nem is tesznek olyan nagyon rossz lóra. Miután ugyanis a pécsi légikikötő stratégiailag kifejezetten jó helyen fekszik, érdeklődhet iránta a Paks II építését tervező orosz állami atomenergetikai konszern, a Roszatom, így nem kizárt, hogy ők hajlandóak lesznek azt bérbe venni. Sőt, úgy tudjuk, nem kizárt, hogy a kormányt ezt a megállapodást hamarosan tető alá is hozhatja. Pécs-Pogánynak gyakorlatilag közvetlen autópálya-csatlakozása van a dunai kikötővel rendelkező Mohács, majd a főváros irányába, Paks felé, ráadásul a forgalom sem túl jelentős a Pécs-Szekszárd, sőt még a Pécs-Paks vonalon sem. Izgalmas kérdés, hogy vajon egy ilyen lehetőséget miért nem a pécsi városvezetés csapott le, lobbizott ki. Ha már egyszer úgy tűnik, hogy az Orbán-kormány mindenképpen megépítteti az újabb paksi blokkot.

 

 

 

Ezzel azonban a váltót még korántsem fizeti ki teljesen a pécsi önkormányzat, értesüléseink szerint ugyanis a két legjobban működő, nyereséget termelő, s így valós piaci értékkel rendelkező városi cég, a pécsi távhőszolgáltató, vagyis a PÉTÁV Kft., illetve a pécsi víziközmű-szolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. is állami kézbe kerülhet a hiány átvállalása fejében. Vélhetően ezek a nemzeti közműholdingba, az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.-be kerülhetnek majd be.

 

Még a permetkapu is állami lehet Pécsett, ha megtörténik az átadás-átvétel

 

Sőt, úgy tudjuk, hogy mindezeken túl egy komolyabb, jelenleg még a pécsi önkormányzat tulajdonát képező ingatlanokból álló csomag is állami kézbe vándorolhat át. Itt az a nagy kérdés, hogy mennyire fog tudni abba beleszólni a pécsi vezetés, hogy melyik ingatlanokat adja át az államnak.

KategóriákMETÁL