Méghozzá tegnap, ugyanis a Mecseki Srácok néven rendszeresen publikáló “valaki” újabb írását vette át az önkormányzati propagandaportál.

A cikk a hirdetés után folytatódikEzek az általában eléggé kormány- és városvezetés-barát szövegek nincsenek túlságosan a kirakatban, a címlap alján kapnak csak helyet. A mostani cikk vezérfonalát a Facebookon terjedő tízéves kihívás adja, azaz mennyit is változott Pécs a fideszes irányítás alatt. Dióhéjban:

Pécs 2009=Pokol vs. Pécs 2019=Mennyország.

A lejárt szavatosságú (2014-es) kormányzati rezsipropaganda felmondása előtt az ismeretlen szerző hosszasan sorolja azokat a fejlesztéseket, amelyek jobbá tették a várost. De ahogy a Facebook nevet infantilisen kerülve csak “a legnépszerűbb közösségi oldal”-ra hivatkozik, úgy az is rejtve marad, hogy a pécsi fejlesztések kihez kötődnek. A dolog szépséghibája, hogy a legritkább esetben sikerül olyat említeni, amit tényleg saját ötletből és önerőből valósítottak meg Páváék. Sőt, az egész cikk mintha egy óriási coming out lenne, melyben azt ordítja a szerző: hálás vagyok az EU-nak és a szociknak!

Persze csak burkolt, a külső szemlélő számára egyértelmű coming out ez, a szerző mintha még nem jött volna rá, hogy milyen preferenciái vannak valójában. Valahogy végig lemarad, hogy európai uniós forrásokból valósult meg a fejlesztések 90%-a. Valahogy nem sikerül felemlegetni, hogy a Zsolnay-negyed újjáélesztése, vagy éppen a Széchenyi tér felújítása már akkor eldöntött dolog volt, amikor Páva Zsolt még civil jogászként pihente ki első polgármestersége fáradalmait.

Aztán belefértek a cikkbe még magáncégekhez köthető büszkeségek is: Tüskésrét rekreációs célú hasznosítását a PannonPower honlapján már 2012-ben is olvasni lehetett, de a szakértői anyagokban
nyilván még korábban felmerült.

Ja, és az EU-s forrásból finanszírozott egyetemi fejlesztések is csodálatosak! – mondhatná még röviden a Mecseki Srácok szerzője. (Amúgy érdekes módon, mintha a Modern Városok program ígéreteit is mintha csak az egyetem tudná betonba önteni.)

Azért ne legyünk igazságtalanok: a Magasház lebontása valóban jól sikerült fideszes projekt. A város büszkesége. Akárcsak a park a helyén. A bejelentés után alig csúszott néhány évet, csak a belügyminisztériumi támogatást kellett megvárni, de meg kellett toldani néhány tízmillióval a városi költségvetésből, mert nem sikerült elsőre jól felmérni a helyzetet. A lényeg, hogy rombolni tényleg alanyi jogon tudnak!

KategóriákPUNK