Élve a törvény adta lehetőséggel, indoklás nélkül felmentették szerdán a komlói rendőrkapitányt, dr. Váczi Istvánt. A hírt a 7300.hu-n olvastuk.

A cikk a hirdetés után folytatódikA hír röviden annyi, amivel a független komlói hírszájt is kezdi cikkét: ?Gulyás Zsolt rendőr ezredes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott vezetője (megyei tevékenysége első lépéseként) 2019. január 23-ai hatállyal – indoklás nélkül – visszavonta dr. Váczi István rendőr ezredes, a Komlói Rendőrkapitányság kapitányságvezetőjének vezetői kinevezését.?

A megyei főkapitány 2019. január 24-ei hatállyal Oletics Károly rendőr alezredest, a Siklósi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály vezetőjét bízta meg a kapitányságvezetői feladatok ellátásával.

Megjegyzi a portál azt is, hogy Váczi István 13 éve vezette a Komlói Rendőrkapitányságot, s hogy több, mint huszonöt éve rendőr: 1993 novemberében került a rendőrség hivatásos állományába, előbb Pécsett, majd Komlón szolgált. 2006 júniusától a Komlói Rendőrkapitányság megbízott, 2006 októberétől kinevezett vezetője volt.

Egy sikeres, hosszabb ideje pozícióban lévő rendőrkapitány váratlannak mondható felmentése   mindenképpen felvet kérdéseket. Már csak azért is, mert az indoklás nélkül való felmentés lehetőségének bevezetésével kapcsolatban a sajtóban téma volt annak idején, hogy ez akár lehetőséget teremthet arra is, hogy nem, vagy nem pusztán szakmai, hanem esetlegesen résdzben vagy egészében politikai/más nem szakmai alapon hozhatnak meg személyeket érintő döntéseket rendőrkapitányokkal, rendőrfőkapitányokkal kapcsolatban.

Nem állítjuk, hogy ebben az ügyben ez történt. Csupán annyit, hogy a rendőrség munkájával Komlón, amennyire tudjuk nem volt probléma, a beszámolóikat is elfogadták, s az abban foglalt számok és eredmények alapján nem úgy tűnt, hogy személyi változásra lenne szükség.

Kerestük Váczi Istvánt is, de azt mondta nem kíván és nem is nyilatkozhat a szabályok szerint a felmentéséről. Úgy tudjuk egyébként, hogy leváltották, de felajánlottak a számára egy rendőrtiszti munkát másutt, de megyén belül, amellyel kapcsolatban még dönthet, hogy azt elfogadja-e.

A komlói rendőrség jó eredményeit a 7300.hu is megjegyzi, azt írva, hogy a Komlói RK a szakmai mutatókkal is jól állt: tavaly például a kapitányságok között a második legjobb teljesítményt nyújtották a megyében. A rendőrkapitány kiváló munkájáért 2010-ben megkapta Komló Város Közszolgálatáért díjat, később az Országos Polgárőr Érdemrend arany fokozatát, valamint 2014-ben a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnökétől a Közrend-Közbiztonsági Díjat.

Váczi Istvánról a komlói közéletet ismerők közül mindenki tudta, hogy szereti a darts-ot, sőt, egy komlói sportklubnak, a T20 Darts Club-nak a tagja is, korábban pedig az elnöke volt.

Megkerestük a T20 klubot is, ahol elmondták, illetve megerősítették, hogy a dartsklub 2015 óta folytat drogprevenciós programot a Komlói Rendőrkapitánysággal közösen. Erről részletek ITT olvashatók.

Azt is megerősítették, hogy a drogprevenciós programjuk folytatásához (rendezvények lebonyolításához, eszközökhöz stb.) pályáztak 2017 decemberében a pécsi Emberség Erejével Alapítványhoz az Erősődő Civil Közösségek program keretén belül, ahonnan nyertek is 1 millió 890 ezer forintot. A programról is beszámoltak természetesen EBBEN a Facebook-bejegyzésben például.

A T20 Darts Club elnöksége azt írta megkersésünkre, hogy a pénzből többek között szerveztek 4 iskolai darts napot, 4 darts estet komlói civil szervezeteknek, valamint egy nagyszülő-unoka páros darts versenyt – szintén beszámoltak arról, hogy mire költötték a Mészáros Lőrinci-értelemben filléres/értelmezhetetlen mértékű támogatást.

És még az is megeshet, hogy túlságosan meggondolatlan volt a részükről – vagy legalábbis az akkor még darts klubelnöki pozíciót is ellátó Váczi részéről, hogy ebbe belement – lásd újra fentebb a rendőrség eredményeit. Merthogy még az sem kizárt, hogy ennek lettek most következményei.  Persze az is lehet, hogy sokkal inkább tartotta a sportklub közgyűlése fontosabbnak a célt, azaz a drogmegelőzési program folytatását, és az ahhoz szükséges forrás megszerzésének a lehetőségét,  mint az attól való félelmet, hogy egy ?Soros-szervezetnek? megbélyegzett alapítványnál pályázzanak a társadalmilag fontosnak tartott programjuk finanszírozására.

Az Emberség Erejével Alapítvány ugyanis, mint azt már mindenki Nagyon Jól Tudja (t.u.d.j.a.), a SOROS-hoz kötődő Nyílt Társadalom Alapítványtól kapott pénzt osztja szét pályáztatás útján.

És ezt helyi fideszes potentátok meg is jegyezték, fel is írták az égboltra vastag filccel. Például a letét útján (=ingyen) való irodadíszítésben kiváló eredményeket elérő, de remek ízléssel válogató, értékes, kiváló festményeket megszerző Hoppál Péter is. Az más kérdés, hogy nem is biztos, hogy mindig tudják, mit is beszélnek

És a legszomorúbb az egészben nem is az, hogy 2019 Magyarországán, ha nem is több, de kb. 1% körüli esély azért van arra, hogy a komlói rendőrkapitány váratlan felmentésének akár még lehet köze a fent már említett pályázathoz, legalább részben. Ahhoz, hogy egy drogmegelőzési programhoz a csúf, kopasz Soros pénzét is elfogadták egy pécsi alapítványon keresztül. A legszomorúbb az az, hogy ha ez tényleg így volt, akkor nyilvánvalóan a döntéshozónál (bárki is legyen valójában) nem számított az sem, hogy más fideszes politikusok társaságában Hoppál Péter, ?az ember, akinek papírja van  róla, hogy hazudott?, netalán össze-vissza hadovált az Emberség Erejével Alapítványról, mint Soros migránsbetelepítést segítő szervezetéről .

Mert akkor elég csak a gyanúsítás, a bélyeg egy szervezetnek. Egy másiknak meg csak annyi, hogy ilyennel szóba áll.

És, ha ez a nem teljesen, csak majdnem abszurd feltételezés mégiscsak igaz, akkor most már ideje lenne eljutnunk oda, hogy az indoklás nélkül való felmentést, illetve az indoklást felválthatja egy szép pecsét is, amin csak annyi van: SOROS.

KategóriákMETÁL