A közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatót a Fidesz és a KDNP-ÖPE frakció is, amin elsősorban két napirendi pontot bíráltak.

A cikk a hirdetés után folytatódik“A pécsi költségvetés rendben van” – mondta Csizmadia Péter a Fidesz frakcióvezetője, aki szerint ez a mai közgyűlésen is kiderült. A politikus szerint vége a kampánynak, a csődhelyzettel való hangulatkeltést is be kellene fejezni az új városvezetésnek.

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakció vezetője szerint a demokratikus városvezetésnek a demokratikus jelzőt el kellene hagynia az önmeghatározásából. “Nem sikerült igazat mondani a költségvetéssel kapcsolatban és az sem igaz, hogy demokratikus, hatékony intézményi struktúrát, és átlátható viszonyokat szeretnének” – mondta a politikus. A bizottsági helyek elosztása után most már a felügyelőbizottsági pozíciók, igazgatótanácsi helyek sem képezik le a választók akaratát Kővári szerint. Az ÖPE vezetője úgy látja, hogy ezzel több évtizedes, a demokratikus és átlátható működést biztosító kereteket szüntetett meg az új városvezetés, tiltakozásukat kifejezve ezért vonultak ki az az ülésről. “Teljesen mást mondanak, mint amit a közgyűlésben képviselnek” – mondta Kővári.

Megkérdeztük, hogy ezután mihez kezdenek, mi lesz a következő lépés? Kővári János elmondta, hogy a következő lépés már a választópolgároké lesz. Antidemokratikus a választópolgárokat félrevezető lépések sora volt eddig is az új pécsi közgyűlésben, sőt Kővári szerint, amit a korábbi városvezetéssel vagy a kormánypárttal kapcsolatban kritikaként fogalmaztak meg, annak most sokkal súlyosabban változatát gyakorolják Péterffyék. És ezzel kapcsolatban előbb-utóbb szembesíteni fogják őket választók.

Azt is megkérdeztük, hogy szerintük korábban az ellenzéki felügyelőbizottsági tagok kellő nyilvánosságot, átláthatóságot tudtak biztosítani az érintett cégeknek? Csizmadia Péter szerint a felügyelőbizottságokba a tulajdonosok delegálnak tagokat, aki a megfelelő tulajdoni hányad arányában, ez garantálja a rálátást a napi ügyekbe. Azt elismerte a politikus, előfordulhatott, hogy önkormányzati cégekben a mindenkori városvezetés felé billent ez az arány, de most 30 éves hagyományt rúgott fel a városvezetés. “Legalább szimbolikuson ott lehetett az ellenzék” – mondta Csizmadia Péter.

Kővári ehhez kapcsolódva elmondta, hogy szerinte azért nem jut hely az ellenzék által delegált bizottsági tagoknak, mert a Mindenki Pécsért Egyesület színében induló pártok egymással máshogy nem tudtak megegyezni a pozíciók osztogatásában. Kőváriék azt azért elismerték, hogy a felügyelőbizottsági tagok között néhány szakember is akad.

Címkék:
KategóriákMETÁL