Dévényi Sándor (70) Kossuth-díjas építész, a nemzet művésze munkáit bemutató kiállítás nyílt a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban csütörtökön, írja az MTI.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécsett születő, élő, és a városban sokat alkotó építész eddigi életművét áttekintő kiállítás a különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő munkáit tematikusan tárja a látogatók elé. A Fideszhez közel álló művészek által alapított Magyar Művészeti Akadémiának Dévényi korábban alelnöke volt, jelenleg az építőművészeti tagozat tagja.

A megnyitón elhangzott, hogy Dévényi műveit formai játékosság, expresszív megjelenítés hatja át. Dévényi Sándor építészetének meghatározója az organikus gondolkodás.

Munkáit a dinamika jellemzi, a vizuális kitapinthatóság, a felületek, anyagok és színek rendszere, stimuláló megjelenése. “Házai, terei mesélő alkotások, s a kifejezésmód egyben a művészeti ágak szinte mindegyikének megjelenítő erejét ötvözi.

Az olykor ironikus koncepciókat élénk színek használata jellemzi, de mindenekelőtt egy helyhez, városhoz való kötődésük, pécsi mivoltuk, hiszen az épületek, a ?Dévényi-házak? zöme Pécs belvárosában áll. Az építész és munkatársai Pécsett alapozták meg azt a gondolati közösséget, amelyet ma pécsi iskolának lehet tekinteni.

Dévényi Sándor a Pécsi Tudományegyetem doktori iskolájának tanára, a magyar organikus építészet oktatását végző Vándoriskola mestere, az Országépítő folyóirat főszerkesztője, korábban pécsi városházi képviselő is volt az Összefogás Pécsért Egyesület indulójaként.

Támogasd a Szabad Pécs működését!

?Az értékes épített környezetből az ember olyan inspirációt nyer, amelyet az élet minden területén kamatoztathat? – ezt maga Dévényi Sándor vallja munkájáról.

A pécsi építész számos jelentős kezdeményezés életre hívója, társalapítója, a magyar organikus építészet nemzetközi diskurzus által is számon tartott mestere.

Pécsett is látható lesz

A tárlat a Kós Károly Alapítvány és az MMA Építőművészeti Tagozata szervezésében valósult meg, és március 24-ig látogatható a Vigadó Galéria földszinti kiállítóterében, majd április 5-től a Pécsi Galériában.

KategóriákJAZZ