Minden bizonnyal a Shoe Fantasies/Cipőfantáziák című tárlat lesz 2023 nyarának egyik pécsi különlegessége. A II. LOKART pécsi kortárs képzőművészeti fesztivál kiállítása egyszerre mutatja fel a klasszikus divat és az attól azért nem túl távol eső show-biznisz világát. Olyan cipőket láthatunk, amelyekben Lady Gaga, Taylor Swift, vagy éppen a The Black Eyed Peas-ből megismert Fergie lépett fel.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz idei már a második LOKART. De nyilván vannak, akik még nem tudják, mi is ez. Hát egy új, színes, a vizuális művészetek különböző műfajait felvonultató hazai és nemzetközi rendezvény, amelynek köszönhetően  a képzőművészet nem csak a fesztivál idejére, de egész nyárra birtokba veszi a várost – a kiállítótereken kívül alternatív belvárosi helyszíneken is, és – ahogy a szervezők remélik – nem csak „lokartpatriótákat” szólítanak meg. A nemzetközisége és a nyitottsága új színfoltja a városnak, de akár az országnak is. A másodjára megrendezett fesztivál díszvendégei Pécs több partner- és testvérvárosa lesz, többek között Aix-en-Provence, Lyon és Eszék.

A LOKART fesztivál prológjában két kiállítás nyílt, az első még június 6-án (szeptember 24-ig lesz látogatható, a Labor – Interaktív Varázstérben, ahol az Illúziók Múzeumának eszközei láthatók: a tárgyak a fizika és geometria törvényszerűségein alapuló vizuális játékokat kötik össze a képzőművészek által megjelenített illúziókkal.

Illúziók Múzeuma a Labor – Interaktív Varázstérben

A Széchenyi téren található Pécsi Galériában nyílt meg a bevezetőben már említett Shoe Fantasies/Cipőfantáziák c. tárlat, melynek kurátorai, Liza Snook, a hollandiai, azon belül is hágai Virtual Shoe Museum alapítója és Amber Aurélie Ambrose flamand cipő designer. Ők a világ szinte minden pontján elkápráztatták már a nézőket különleges cipőikkel.

„Egy nő magassarkúban, veszélyesebb, mint egy töltött fegyver” – vallja Amber Ambrose. A flamand designer különleges, “égigérő-sarkú” cipőivel vált ismertté a világban. Amber a divat és a művészet határait kutatja, megkérdőjelezi a társadalmi elvárásokat és új univerzumok felfedezésére, új látásmód kialakítására törekszik. Összeköti a művészetet, a divatot, a különböző kultúrákat. Elkötelezett a fenntartható, innovatív technikák és anyagok iránt. Hollandiában és Kínában tanítja az új tervezőgenerációt, de kiállításokat is rendez, és előszeretettel dolgozik olyan koncepciókon, amelyek elvarázsolják a nézőket.

Amber Ambrose – Fotó: Milan Gino

Liza Snook 2004-ben hozta létre a VirtualShoeMuseum.com webhelyet, webdisegner férje segítségével. Ez egy digitális platform cipőrajongók és szakemberek számára, ahol tervező, szín, típus vagy anyag szerint lehet cipőket keresni. A honlapon megtalálható a nap cipője, a közelgő cipőkiállítások listája, illetve egy blog is. Vagyis minden, ami cipő: hordható darabok, festmények, szobrok, illusztrációk, videók. Az anyagok tekintetében is széles a választék: bőrből, textilből, sőt medúzából(!), üvegből, cukorból, vérből, hínárból, s még ki tudja, hányféle anyagból készült cipőket is találhatunk itt.

Liza Snook és Amber Ambrose közös kiállítása kifejezetten a pécsi LOKART Fesztivál Prológjára készült. A több mint 80 egyedi tervezésű cipő között látható Zaha Hadid krómozott vinylgumiból és olasz kecske-nappa bőrből készült NOVA című cipője is.

Liza Snook | Virtual Shoe Museum – Fotó: Charlotte Visser

A divat és show-biznisz világát Lady Gaga, Taylor Swift és Fergie cipői reprezentálják. A kiállító angol, belga, bolgár, holland, izraeli, japán, orosz, olasz és román tervezők mellett, Atalai Zita, Kovács Sára, Melegh Anna és Tóth-Kern Enikő cipőalkotásai is megtekinthetők. A meghökkentő virág- és állatcipők, az absztrakt és poszthumán kompozíciók, az animációsfilmeket, divatshow-kat bemutató videók különleges élményt nyújtanak, nemcsak a cipőkről szólnak, hanem a cipő illúziójáról is. 

Lisa Snook Pécsett elmondta, hogy attól a pillanattól fogva, hogy járni tud, imádja a cipőket, és úgy véli, ha egy különleges cipőt visel, akár még a személyiségét is megváltoztathatja, azzá válhat, akivé szeretne. Otthon sok kényelmes sport- és papucscipője van, de “csak” száz párat hord a mindennapokban, ami persze nem kevés, de egy cipőfanatikustól talán nem is túl hatalmas szám. 

2013-ban volt az első nem virtuális-cipőkiállítása Németországban, azóta folyamatosan járja a világ kiállítótermeit. Minden kiállított cipő ugyanolyan kedves számára, “mert egy szülő sem tudja megmondani, melyik gyermekét szereti a legjobban”. Mindegyik cipő más. A pécsi kiállítást exkluzívnak, nagyon magas színvonalúnak tartja, de úgy véli, talán nem véletlen, hogy a monacói hercegné is az itt kiállító alkotók rendszeres vásárlói közé tartozik, ugyanakkor az is fontos, hogy a kiállítók egy része tehetséges pályakezdő.

A kiállított cipők egy része több, fontos múzeumból lett kikölcsönözve. Lisa Snook kérdésünkre elmondta, hogy a kiállítók színvonalát tekintve lehetne akár Párizsban is ez a tárlat, vagy New Yorkban, persze, ők mindenhová, egyedi kollekcióval készülnek, hangsúlyozta. Ezért is készültek Pécsre is egyedi válogatással. Még soha nem állították ki ugyanis két különböző helyen teljesen ugyanazt az anyagot. A tervezők is újabb és újabb darabokat készítenek és minden hely más.

A Pécsi Galéria kiállítóterme olyan, mint egy hosszúkás cső, a leterített vörös szőnyeg miatt olyan hatást kelt az egész, mintha egy divatbemutató közepébe csöppennénk bele. És minden látogató mást-mást figyel, valaki cipők kidolgozottságára kíváncsi, valaki a kézművesmunkára, valaki a humorra fogékony, valaki a művészettörténeti motívumokra érzékeny.

Amber Aurélie Ambrose arról beszélt, hogy imád Lisával dolgozni. A Pécsi Galéria felkérése megmozgatta őket, az illúzió tematika miatt – bármily furán is hangozzék tőlük – fel kellett tenni maguknak azt a kérdést, hogy mi is az a cipő!? Készülhet-e akár egy ingből is cipő? Mert azt, hogy fából lehetséges cipőt készíteni, régóta tudtuk. A kiállításon láthatók realisztikusabb, akár hordható cipők is, de a művészettörténetből is átemeltek motívumokat a cipőkre. A Bauhaus, a De Stijl – Piet Mondrian volt a mozgalom főalakja-, a holland-flamand „régi mesterek” festészetét is megidézték, de a Grimm-mesék Hófehérkéjének cipője is elkészült.

Kobe Levi izraeli cipődizájner elmondta, hogy alapvetően a cipői könnyen felismerhetők, ikonikus motívumokkal dolgozik. Példaként hozta fel a flamingó ihlette cipőjét, ahol a madár alakját és a cipő formáját is könnyű felismerni. Olyankor egy magassarkú cipőből formál túracipőt. Fontos számára, hogy mindig hordható cipőket készítsen: Fergie és Lady Gaga is viselte a cipőit. Elmondta, hogy sokan nem tudják, de a női cipők eredetileg laposak voltak, a magassarkú cipőket először férfiak hordtak a történelemben. De az ő cipőit azért főleg színpadon hordják: Lady Gaga, Whoopi Goldberg, vagy Fergie, Taylor Swift, avagy például a 2018-as Eurovision Dalfesztivál izraeli győztese: Neta.

Shoe Fantasies/ Cipőfantáziák

Megtekinthető: június 9-től szeptember 3-ig a Pécsi Galériában.

http://www.virtualshoemuseum.com

www.amberambroseaurele.com

A II. LOKART pécsi kortárs képzőművészeti fesztivál részletes programjairól itt olvashat: 

www.lokart.hu

KategóriákJAZZ