Rengeteg tartalom jelenik meg a pécsi fideszes médiában, de mi csak a legjobbakat válogatjuk ki Önöknek. Pénteki propagandaszemle a Szabad Pécs minőségellenőrzési osztályától a Heti Propiban.

A cikk a hirdetés után folytatódikHalálos balesetből kreált nem áthallásos politikai ügyet a Pécsma

Halálos gázolás történt a héten egy pécsi, Búza téri zebrán. Az RTL Klub híradójának tudósításában több pécsi megszólaló is azt mondja a riporternek, hogy nem adnak elég fényt a lámpák a kereszteződésben. A hírt mi is átvettük, sokezren elolvasták, rengetegen kommenteltek Facebook-oldalunkon, közülük sokan szintén azt írták, hogy úgy érzik, nem megfelelő a fényereje a pár éve felszerelt lámpáknak, főleg a zebráknál lenne szükség erősebb megvilágításra. Az önkormányzati lapnak a lámpacserét végző Elios nevének puszta említése elég volt ahhoz, hogy politikai ügyet kiáltva leballiberálisozza a tévécsatornát, így kreálva a halálos gázolásból egy cseppet sem áthallásos, hanem direkt politikai ügyet. Azt írják, hogy az RTL “szubjektív megítélése alapján” rosszak a lámpák, holott a tudósításban helyi megszólalók mondják el, hogy kevés a fény kereszteződésben. Ja, hát a nagy buzgalom okáról eddig még nem is beszéltünk: a lámpacserét végző vállalkozás az Elios Zrt., amelynek egyik tulajdonosa akkoriban Orbán Viktor veje, Tiborcz István volt.

Az elmúlt tíz évet megelőző elmúlt húsz év

A Fidesz médiaholdingjához tartozó megyei lap közgyűlési tudósításának címe szépen illeszkedik a pécsi Fidesz nagy visszafelé mutogatási hagyományába. Ahogy másfél éve Páva Zsolt, most Őri László kezdte a képviselő-testület csütörtöki ülésén a város bajaiért a 2010 előtti városvezetések stratégiai döntéseit kárhoztatni. Ehhez tökéletes partneréül szegődött az újság, ami hosszan idézi az alpolgármester szocialistákat kritizáló mondatait. Őrit egyébként nem zökkentette ki az a lapban persze nem idézett ellenzéki közbevetés, hogy a kilencvenes években volt azért négy év, amikor a város polgármesterét Páva Zsoltnak hívták. A cikkben szépen leírják, most micsoda fontos gazdaságélénkítő lépéseket tesz a jelenlegi városvezetés, azt viszont elfelejtik megemlíteni, hogy tíz évük volt gatyába rázni a települést, ami finoman szólva sem sikerült. Nemrég például a kormányzatnak kellett milliárdos támogatással kisegítenie az egyik önkormányzati céget, hogy fizetést tudjon adni az alkalmazottainak, és milliárdokkal tartozik a város még mindig az államnak, ami jelzálogjogot jegyeztetett be számos önkormányzati ingatlanra.

Kész, ennyi volt a “forradalom” 🙂

Végre egy tudósítás, amit érezhetően örömmel írtak! Arról szól, hogy alig néhányan voltak egy kormányellenes tüntetésen Pécsett. Apró probléma, hogy a rendezvényt nem tüntetésnek, még csak nem is demonstrációnak szánták a szervezők, nem tömegek megmozgatása volt a célja, beszédek sem voltak. Anyi történt, hogy egy frissen szerveződött csoport rendezett egy performanszt. De ettől persze még igaz, hogy “megint elmaradt a forradalom”.

Balos, ergo bevándorláspárti, ergo megbukik

A kormányzati propagandamédiumok szinte azonos címmel hozták le az MTI hírét: Megbukott a bevándorláspárti spanyol kormány. Hogy a bevándorlásnak ehhez a spanyol belpolitikai fejleményhez semmi köze, az persze mellékes, lényeg, hogy a balos (ergo bevándorláspárti, mi más lenne) kormány megbukott. Természetes, hogy egy jórészt közpénzből működő önkormányzati lap ezt a hírt ilyen címmel hozza le.

Még csak február van, de megvan az év legvisszataszítóbb címe

Emléktáblája lesz a Hunyadi úton dr. Abay Nemes Oszkárnak, aki pécsi úszó olimpikon és az 1956-os forradalmat követően a pécsi forradalmárok védőügyvédje volt, ezt követően a diktatúra perifériára szorította. A cikkel egyébként semmi probléma, korrekt, tárgyilagos, informatív. Ezt nem hagyhatta a propagandafelelős, és a következő címet kanyírította az írás fölé: “Pécs ünnepelt olimpikonja volt, a balosok meghurcolták, csillésként halt meg”. A balosok, persze. (Kicsit nyilván sajnálta, hogy nem írhat ballibsiket.) Ilyenek ezek a balosok. Meghurcolják a rendes embereket. Nem a diktatúra, nem a diktatúra kiszolgálói, pribékjei, hanem “a balosok”. Innen csak egy lépés, hogy “a jobbosok” meg zsidókat lőttek a Dunába, ami szintén ordas nagy hazugság lenne. Ezzel az egy szóval nem csak a cikket vágta gajra a cím megalkotója, hanem sikerült a hét, de talán az év egyik legvisszataszítóbb és legkártékonyabb mondatát létrehoznia, pedig még csak február van. Nagy teljesítmény. Egyszer még elnyeri jutalmát.

Támogasd a Szabad Pécs működését!

Aki nem Orbán nyelvén beszél, kérjen elnézést

Amikor már azt hittem, végeztem a Heti propival, óriási hajrával, péntek estére befutott még egy olyan cikk , amit képtelenség kihagyni a válogatottból. Először nézzük a címét! “Az MSZP-közeli pécsi lap: a nők ellenek, pulyákat potyogtatnak és ellőrobotok.” A Pécsi Stop véleménycikkét, amiről ez a valami szól, csak később olvastam el, de már a pécsmás címből sejteni lehetett, hogy a szerző semmi ilyesmit nem állít. Akinek van egy csöpp esze és tud szöveget értelmezni, annak egy olvasás után is világos, hogy a publicisztika egy szürreális antiutópia képeivel a “pénzért gyereket” helyzet abszurditására hívja fel a figyelmet. Az eredeti cikket persze nem linkelő Pécsmának sikerült nyilatkozatra bírnia a témában Keresztes László Lóránt pécsi LMP-s politikust, aki nagyon felháborodott azon, hogy valaki nem a politikusok kilúgozott nyelvén beszél politikai témáról. Szerinte a szerzőnek és a főszerkesztőnek elnézést kéne kérnie, hogy kitől, az nem derül ki, talán a Pécsma főszerkesztőjétől, Orbán Viktortól, a magyar nőktől, az ellőrobotok szakszervezetétől, esetleg mindezektől egyszerre. De a lényeg: az önkormányzati lap szerkesztőjének annyira tetszett Keresztes nyilatkozata, hogy még az sem érdekelte, hogy a politikus rögtön a nyilatkozat elején egyszerűen pártlapnak nevezi a Pécsmát. Ha viszont ennyire nem szégyellik, akkor írják már ki nagy betűkkel, hogy most már hivatalos legyen.

A Heti propi korábbi részeit itt találja.

Címkék:
KategóriákMETÁL