Rengeteg tartalom jelenik meg a pécsi fideszes médiában, de mi csak a legjobbakat válogatjuk ki Önöknek. Pénteki propagandaszemle a Szabad Pécs minőségellenőrzési osztályától a Heti Propiban.

A cikk a hirdetés után folytatódikHalálos balesetből kreált nem áthallásos politikai ügyet a Pécsma

Halálos gázolás történt a héten egy pécsi, Búza téri zebrán. Az RTL Klub híradójának tudósításában több pécsi megszólaló is azt mondja a riporternek, hogy nem adnak elég fényt a lámpák a kereszteződésben. A hírt mi is átvettük, sokezren elolvasták, rengetegen kommenteltek Facebook-oldalunkon, közülük sokan szintén azt írták, hogy úgy érzik, nem megfelelő a fényereje a pár éve felszerelt lámpáknak, főleg a zebráknál lenne szükség erősebb megvilágításra. Az önkormányzati lapnak a lámpacserét végző Elios nevének puszta említése elég volt ahhoz, hogy politikai ügyet kiáltva leballiberálisozza a tévécsatornát, így kreálva a halálos gázolásból egy cseppet sem áthallásos, hanem direkt politikai ügyet. Azt írják, hogy az RTL “szubjektív megítélése alapján” rosszak a lámpák, holott a tudósításban helyi megszólalók mondják el, hogy kevés a fény kereszteződésben. Ja, hát a nagy buzgalom okáról eddig még nem is beszéltünk: a lámpacserét végző vállalkozás az Elios Zrt., amelynek egyik tulajdonosa akkoriban Orbán Viktor veje, Tiborcz István volt.

Az elmúlt tíz évet megelőző elmúlt húsz év

A Fidesz médiaholdingjához tartozó megyei lap közgyűlési tudósításának címe szépen illeszkedik a pécsi Fidesz nagy visszafelé mutogatási hagyományába. Ahogy másfél éve Páva Zsolt, most Őri László kezdte a képviselő-testület csütörtöki ülésén a város bajaiért a 2010 előtti városvezetések stratégiai döntéseit kárhoztatni. Ehhez tökéletes partneréül szegődött az újság, ami hosszan idézi az alpolgármester szocialistákat kritizáló mondatait. Őrit egyébként nem zökkentette ki az a lapban persze nem idézett ellenzéki közbevetés, hogy a kilencvenes években volt azért négy év, amikor a város polgármesterét Páva Zsoltnak hívták. A cikkben szépen leírják, most micsoda fontos gazdaságélénkítő lépéseket tesz a jelenlegi városvezetés, azt viszont elfelejtik megemlíteni, hogy tíz évük volt gatyába rázni a települést, ami finoman szólva sem sikerült. Nemrég például a kormányzatnak kellett milliárdos támogatással kisegítenie az egyik önkormányzati céget, hogy fizetést tudjon adni az alkalmazottainak, és milliárdokkal tartozik a város még mindig az államnak, ami jelzálogjogot jegyeztetett be számos önkormányzati ingatlanra.

Kész, ennyi volt a “forradalom” 🙂

Végre egy tudósítás, amit érezhetően örömmel írtak! Arról szól, hogy alig néhányan voltak egy kormányellenes tüntetésen Pécsett. Apró probléma, hogy a rendezvényt nem tüntetésnek, még csak nem is demonstrációnak szánták a szervezők, nem tömegek megmozgatása volt a célja, beszédek sem voltak. Anyi történt, hogy egy frissen szerveződött csoport rendezett egy performanszt. De ettől persze még igaz, hogy “megint elmaradt a forradalom”.

Balos, ergo bevándorláspárti, ergo megbukik

A kormányzati propagandamédiumok szinte azonos címmel hozták le az MTI hírét: Megbukott a bevándorláspárti spanyol kormány. Hogy a bevándorlásnak ehhez a spanyol belpolitikai fejleményhez semmi köze, az persze mellékes, lényeg, hogy a balos (ergo bevándorláspárti, mi más lenne) kormány megbukott. Természetes, hogy egy jórészt közpénzből működő önkormányzati lap ezt a hírt ilyen címmel hozza le.

Még csak február van, de megvan az év legvisszataszítóbb címe

Emléktáblája lesz a Hunyadi úton dr. Abay Nemes Oszkárnak, aki pécsi úszó olimpikon és az 1956-os forradalmat követően a pécsi forradalmárok védőügyvédje volt, ezt követően a diktatúra perifériára szorította. A cikkel egyébként semmi probléma, korrekt, tárgyilagos, informatív. Ezt nem hagyhatta a propagandafelelős, és a következő címet kanyírította az írás fölé: “Pécs ünnepelt olimpikonja volt, a balosok meghurcolták, csillésként halt meg”. A balosok, persze. (Kicsit nyilván sajnálta, hogy nem írhat ballibsiket.) Ilyenek ezek a balosok. Meghurcolják a rendes embereket. Nem a diktatúra, nem a diktatúra kiszolgálói, pribékjei, hanem “a balosok”. Innen csak egy lépés, hogy “a jobbosok” meg zsidókat lőttek a Dunába, ami szintén ordas nagy hazugság lenne. Ezzel az egy szóval nem csak a cikket vágta gajra a cím megalkotója, hanem sikerült a hét, de talán az év egyik legvisszataszítóbb és legkártékonyabb mondatát létrehoznia, pedig még csak február van. Nagy teljesítmény. Egyszer még elnyeri jutalmát.

Aki nem Orbán nyelvén beszél, kérjen elnézést

Amikor már azt hittem, végeztem a Heti propival, óriási hajrával, péntek estére befutott még egy olyan cikk , amit képtelenség kihagyni a válogatottból. Először nézzük a címét! “Az MSZP-közeli pécsi lap: a nők ellenek, pulyákat potyogtatnak és ellőrobotok.” A Pécsi Stop véleménycikkét, amiről ez a valami szól, csak később olvastam el, de már a pécsmás címből sejteni lehetett, hogy a szerző semmi ilyesmit nem állít. Akinek van egy csöpp esze és tud szöveget értelmezni, annak egy olvasás után is világos, hogy a publicisztika egy szürreális antiutópia képeivel a “pénzért gyereket” helyzet abszurditására hívja fel a figyelmet. Az eredeti cikket persze nem linkelő Pécsmának sikerült nyilatkozatra bírnia a témában Keresztes László Lóránt pécsi LMP-s politikust, aki nagyon felháborodott azon, hogy valaki nem a politikusok kilúgozott nyelvén beszél politikai témáról. Szerinte a szerzőnek és a főszerkesztőnek elnézést kéne kérnie, hogy kitől, az nem derül ki, talán a Pécsma főszerkesztőjétől, Orbán Viktortól, a magyar nőktől, az ellőrobotok szakszervezetétől, esetleg mindezektől egyszerre. De a lényeg: az önkormányzati lap szerkesztőjének annyira tetszett Keresztes nyilatkozata, hogy még az sem érdekelte, hogy a politikus rögtön a nyilatkozat elején egyszerűen pártlapnak nevezi a Pécsmát. Ha viszont ennyire nem szégyellik, akkor írják már ki nagy betűkkel, hogy most már hivatalos legyen.

A Heti propi korábbi részeit itt találja.

Címkék:
KategóriákMETÁL