Huszonegyedik alkalommal tartott évértékelőt vasárnap Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Budán, a Várkert Bazárban megtartott évértékelő sosem látott biztonsági intézkedések mellett zajlott, embermagasságú fekete kordont húztak el az épületek előtt az évértékelő idejére. 

Az újságírókat a választópolgárok listázásáról elhíresült fideszes Fradi-elnök, Kubatov Gábor ?titkára? próbálta Havasi Bertalant is megszégyenítő módon, beszélgetést imitálva próbálta távol tartani (amúgy közterületen) azoktól, akik meghívottként érkeztek tapsolni a miniszterelnöki beszédre. Orbánék még nem tiltották meg, hogy újságírók kérdezhessenek embereket az országban bármiről is, de ehhez egy lépéssel ismét közelebb kerültünk.

Sőt, igazából éppen az volt a tematikája az évértékelőnek, Orbán állításai, bejelentései és világmagyarázatai alapján, hogy Magyarország egy rendes, biztonságos és normális ország. Ismét sokszor beszélt politikai érdekei miatt a miniszterelnök a menekültekről és az emigránsokról. Még azt is találta mondani, hogy kb. halálra ítélt a “migránsokat” beengedő, így kevert népességűvé váló ország. Igen, Magyarország miniszterelnöke mondta ezt. És persze Soros György is előkerült, az ő embereinek tartja Orbán az ellenzéki politikusokat. Nem mondott jókat Karácsony Gergelyről, aki vélhetően az ellenzék főpolgármester-jelöltje lesz, és cikizte a tévészékházba bejutó politikusokat, illetve a parlamentben szerinte zavart okozókat. Azt mi jegyezzük meg, hogy a rabszolgatörvény elfogadásának napjáról beszélt Orbán Viktor.

Magyarországon problémák is vannak azért, például leginkább a népességfogyás, mint több más uniós országban. Azonban annak elejét venni nem bevándorlással, nem menekültek és emigránsok fogadásával, hanem a magyar családok támogatásával és a gyerekvállalás ösztönzésével kell. Ezért hirdetett hétpontos családvédelmi akciótervet az évértékelőn Orbán Viktor. Ezek a következők.

Fiatal házasok számára gyerekvállalási támogatás. Minden 40. életévét még be nem töltött nő kedvezményes törlesztésű 10 milliós kölcsönra jogosult, ha első házasságát köti. A törlesztést már az első gyerek születése után felfüggesztik, legfeljebb három évre. Aztán, ha lesz második gyerek, a törlesztést felfüggesztik újabb három évre, de akkor már a tartozásnak az egyharmadát rögtön el is engedik. Ha pedig megszületik a harmadik gyerek, a teljes tartozást törlik. Könnyen belátható, hogy ez akár majdnem tízmillió forint kormányzati támogatást is jelenthet a három gyereket vállalóknak, de 3,3 milliót a kétgyerekeseknek is.

Bővül a Csok kedvezményes tízmilliós hitelét igényelni tudók köre. A két- vagy többgyerekesek használt lakás vásárlásra is igénybe vehetik azt ezek után.

Azok is kapnak legalább egymillió forintot, akiknek legalább két gyermekük lesz, de jelzáloghitelük is van. A második gyerek születésekor 1 millió, a harmadiknál 4 millió, minden újabb gyermek születésekor újabb egy-egy millió forintot vállal át a kormány a szülők jelzáloghiteléből. Ez egy négygyermekes családnál hatmillió forintot jelent.

Ráadásul a legalább négy gyermeket szülő és felnevelő nők életük végéig mentesülnek az SZJA-fizetés alól.

Autóvásárlási programot hirdettek a nagycsaládosoknak, azaz azoknak, akik legalább három gyermeket nevelnek. Az ilyen családok 2,5 millió forintos támogatást kaphatnak, ha hétszemélyes autót vásárolnak.

Teljes bölcsődei ellátás lesz Magyarországon. Három éven belül 21 ezer új bölcsődei férőhely lesz az országban, még az idén tízezer új.

Bevezetik a nagyszülői gyedet.

A hétpontos akcióterven túl is ígért pozitívumokat Orbán Viktor. 

Minden középiskolás diák két alkalommal is, a 9., illetve a 11. tanév utáni nyári szünidejében kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt, a költséget a magyar kormány állja.

Fejlesztik az egészségügyet, 700 milliárd forintos programot hirdetett erre  a kormányfő. Megépítik a régóta ígért fővárosi centrumkórházakat is.

KategóriákMETÁL