Fideszes politikus vezetésével folyik a Nagy Pécsi Szponzorhajsza. A siófoki fociklub tulajdonosa azt mondja, nem tárgyalt senkivel a pécsi fociról.

A cikk a hirdetés után folytatódikHetek, hónapok óta folyik a találgatás, jön-e szponzor, esetleg tulajdonos a PMFC-hez és ha igen, ki lesz az, közben furcsa dolgok zajlanak a háttérben. A harmadosztály, ahol a PMFC jelenleg a tizedik helyen áll, a profi első és második liga, és a teljesen amatőr alsóbb osztályok közti senkiföldje. Elvileg profi játékosok itt sincsenek, akárcsak lejjebb, kizárólag költségtérítést kaphatnak a focisták, vagy bejelentik őket sportszervezőnek, edzőnek, és így fizetnek nekik – a csapatok többségénél legalábbis ez a gyakorlat. Mindemellett nagy lenne a meglepetés, ha kiderülne, egy-egy top csapatban mekkora pénzeket visznek haza az elvileg amatőr státuszú spílerek, simán előfordulhatnak sok százezer forintos fizetések is.

Siófokról érkezik a megmentő?

Mondjuk pont a PMFC-nél egy ideje nagyon szűkre van húzva a nadrágszíj: a pécsi önkormányzat 2017 ősze óta nem ad pénzt a klubnak. Információink szerint az elmúlt másfél évben sokáig benne volt a pakliban a Pamacs lassú kivéreztetésének lehetősége, és vele szemben a kormányzatilag milliárdos ingatlanfejlesztéssel megsegített PVSK fokozatos helyzetbe hozása, de aztán történt valami. Forrásaink szerint maga a miniszterelnök, a tévedhetetlen magyar futballpápa határozott úgy nagy kegyesen, hogy maradhat a PMFC az első számú pécsi fociklub – állítólag hagyta magát meggyőzni. Úgy tudjuk, azóta folyik az intenzív szponzorvadászat, amelynek élén Bánki Erik országgyűlési képviselő, pécsi-baranyai fideszes fő ügyintéző halad öles léptekkel. A Szabad Pécs információi szerint Bánki többekkel tárgyalt a közelmúltban, köztük volt például a másodosztály 15. helyén álló siófoki fociklub tulajdonosa, György Tamás, aki a 2010-es évek közétkeztetési piacát letaroló Hungast tulajdonosa is. A céget egyébként sokan eleve Bánki Erikhez kötik. 2014-ben György Tamás és Bánki Erik, az akkor még nem propagandalap Origónak elismerték, hogy kapcsolatban állnak egymással, de György azt mondta, nem rendelkezik politikai kapcsolatokkal. Lapunk kérdésére a Hungast kommunikációs igazgatója, Enyedi Tamás ma ezt írta:  nem tárgyalt György Tamás senkivel a Pécsi MFC vonatkozásában. Aztán rákérdeztünk, hogy egyéb pécsi, labdarúgással kapcsolatos szerepvállalásról sem tárgyalt-e, mire a következő dicséretesen egyszerű választ kaptuk: nem.

De miért Bánki?

A sajátos (mások szerint abnormális) magyar viszonyokat nem ismerő olvasók joggal tehetik fel a kérdést, hogy miért éppen egy politikus keres szponzort egy labdarúgó klubnak, amihez amúgy hivatalosan semmi köze. A magyar profi futballban ugyan papíron vannak tulajdonosok, de a klubok mögött gyakorlatilag a magyar állam áll, itt egy friss cikk arról, hogy az MLSZ optimista becslése szerint is még legalább tíz évet kell várni arra, hogy ez a helyzet érdemben változzon. A futballfinanszírozás száz százalékban politikai ügy ma Magyarországon, hisze egyrészt pusztán piaci alapon senki sem tenné bele a pénzét egy állami pénzek nélkül még sokáig és kilátástalanul veszteséges vállalkozásba, másrészt a magyar foci Orbán Viktor személyes játszóterévé vált. Aki üzletemberként így vagy úgy beszállt eddig a magyar fociba, az más vállalkozásain keresztül nagyon jól él a magyar államból.

Hogy mi lesz a vége, nem tudom

Nagy kérdés, hogy a “Pécs első számú klubja” kitüntető cím mit is jelent majd a jövőben. Mivel nagyon úgy tűnik, hogy a királyi udvarban eleve nem túl jól fekvő Pécs szerencsés esetben is csak marginális szerepet kaphat az Orbán Viktor által uralt, döntően közpénzekből fenntartott magyar futballuniverzumban, a szponzorok / tulajdonosok nem nagyon kapkodhatnak érte. Ebből következően arra csak a legoptimistábbak és csak a legmerészebb álmaikban gondolhatnak, hogy néhány éven belül újra első osztályú meccsekre járhatnak majd Pécsen. Valószínűbb, hogy további vegetálásra számíthatunk, legfeljebb a mostaninál valamivel több pénzből a harmad-, időnként esetleg a másodosztályban.

KategóriákMETÁL