PÉCS Kétszázezer forintot kért a hátrányos helyzetű emberekért dolgozó A Város Mindenkié elnevezésű civil mozgalom pécsi aktivistáitól a pécsi önkormányzat, csupán azért, hogy kiadjon számukra fontos, közérdekből nyilvános adatokat. Azt állították ugyanis a városházán, hogy a munkatársaiknak ahhoz, hogy előállítsák azokat az adatsorokat, úgy ahogyan azt a civilek kérték, rengeteg plusz munkára van szükségük – ezt pedig meg kell fizetnie annak, aki ezt kérte. A civilek viszont éppen egy, az előző ciklusban lakásgazdálkodással is foglalkozó volt fideszes önkormányzati képviselőtől kértek segítséget ahhoz, hogy milyen adatokat is lehet elvileg könnyedén kikérniük a városházától. A civilek ezért beperelték az önkormányzatot, a per szerdán, több tanú meghallgatásával folytatódik. Ugyanakkor ennél sokkal súlyosabb, rendszerszintű problémák lehetnek a pécsi önkormányzati lakásgazdálkodással.

A cikk a hirdetés után folytatódikFontos megjegyezni: azt csak a mai, szerda délutáni tárgyaláson, a Pécsi Járásbíróságon folytatódó per következő állomásán tudhatjuk meg hivatalosan, hogyan, miképpen, és milyen adatsorokat gyűjtenek le jelenleg, azaz a mostani önkormányzati ciklusban a városháza önkormányzati lakásgazdálkodással foglalkozó csoportjának munkatársai. Vagyis nagyjából azt, hogy milyen adatsoroknak kellett volna szinte azonnal, nulla vagy legalábbis minimális különmunka árán eleve meglenniük a pécsi városházán. És mik azok ezzel szemben, amiket kértek a civilek, de a városházi apparátus tagjainak csak külön áldozat árán lett volna módjuk előállítani. 

Ha kiderül, hogy a civilek által 2016 novemberében kérelmezett adatsorok igazából könnyedén, akár néhány kattintással elérhetőek lettek volna, akkor nehezen mossa le a bélyeget magáról a pécsi önkormányzat, hogy puszta szivatásból keménykedett a civilekkel, s vágott vissza hozzájuk egy kb. 200 ezres ?csekket? (193 600 forintot), hogy ha azt befizetik, jöhetnek vissza a kért adatokért.

via GIPHY

Konkoly-Thege Júlia, a Város Mindenki pécsi csoportjának egyik aktivistája az elmúlt tárgyalás után a Szabad Pécs kérdésére azt mondta, vannak jelenleg is különböző adataik arról, hány önkormányzati bérlakás van a városban, ebből mennyi lehet üres, hol lehetnek azok, kiknek utaltak ki az elmúlt években, hol lévő és milyen lakásokat. Ugyanakkor ahhoz, hogy munkájuk során igazán jó tárgyalási pozícióba tudjanak helyezkedni és érvelni, amikor például a pécsi önkormányzat vagy a Pécsi Vagyonkezelő emebreivel ülnek le, szükségük van a meglévőnél frissebb és részletesebb adatsorokra is – ezért nyújtották be kérelmüket. Min kellene változtatni a lakáspolitikában? Hogyan lehetne lakáshoz juttatni olyanokat, akik tudnák vállalni a rezsi kifizetését, és előrelépést jelentene számukra az új hely életminőségben, minden szempontból? Stb. Stb.  A per során a Társaság a Szabadságjogokért ügyvédei képviselik a pécsi civil csoport tagjait. Tudják, ők azok a civilek, akik rendszeresen tiltakoznak tervezett kilakoltatások ellen, egyes esetekben azokat meg is akadályozva, a szabálysérttésért járó esetleges bírságot is vállalva.

Mivel azt nem gondolhatjuk komolyan, hogy a szerda délutánra beidézett városházi tanúk a fentieket, vagyis azt, hogy akár nagyjából azonnal kiadhatták volna a kért adatokat, önként és dalolva beismerik, érdemes megjegyezni, hogy a civilek elmondása szerint ők nem véletlenül kérték úgy, olyan leosztásban és részletességgel az adatokat, ahogyan. Munkájukat ugyanis Moór Eszter is segítette. A fideszes expolitikus elmondta nekik az előző önkormányzati ciklusban, milyen adatok álltak rendelkezésükre, miket gyűjtöttek ki ebből.

 Azt pedig az egyik civil segítő, egy fiatal pécsi egyetemista lány vette észre, miközben a pert igyekezett segíteni civil oldalról  kutató munkájával, hogy a pécsi önkormányzatnk amúgy minden esztendőben kötelezően el kell készítenie a Központi Statisztikai Hivatal számára, és azt leadnia. Olyan adatsort, amely alapján a civilek szerint egyértelmű, hogy alapos és rugalmasan használható nyilvántartásnak kell a városházán rendelkezésre állnia. Vagyis ezek után kijelenthető, hogy ha bármi ok miatt, nincsen (vagy újabban nincsen) naprakész adatbázisa a városhzának, ráadásul nagyjából abban a formában, ahogyan azt kérték a civilek, az igazából érthetetlen lenne.

Hónapokig gyűjtik az adatokat? Valóban?? 

Az előző tárgyaláson, április 21-én, a Pécsi Járásbíróságon a pécsi önkormányzatot képviselő jogász azt mondta, munkatársaik kb. minden esztendőben több hónapot töltenek azzal, hogy a KSH számára előállítják a Statisztikai Hivatal által a várostól minden évben kötelezően kikért adatokat. Nonszensz? Igencsak annak tűnik! Laikusként ugyanis azt hisszük, logikusan amúgy is lennie kellenne, de emiatt az éves visszatérő kötelesség miatt mindenképpen lennie kellene egy olyan városházi adatbázisnak, amelyet folyamatosan frissítenek. Pl. amint változás történik bármely pécsi önkormányzat lakással kapcsolatosan, új lakó kerül valahová, megüresedik egy, életveszélyesnek nyilvánítanak és befalaznak egyet, felújítási pályázatra alkalmasnak nevezik ki stb. stb., azt azonnal nyomon lehessen követni, jegyzőkönyvnek ugyanis ezekről mindig készülnie kell.

via GIPHY

Belép a képbe az ex-fideszes ex-politikus 

Azt, hogy valóban segített a civileknek, az elmúlt tárgyalásra megidézett, de végül meg nem hallgatott egykori fideszes képviselőnő, azt Moór Eszter megerősítette a Szabad Pécsnek. Őt végül csak ma, szerda délután hallgatják meg, három pécsi önkormányzati tanú mellett, hogy adott esetben ellentétes nyilatkozataikat szembesíthessék egymással. Az már önmagában is pikáns ? még akkor is, ha Moór Eszter már nem politizál a Fideszben ?, hogy egy egykori kormánypárti politikus áll a civilek oldalára – avagy legalábbis segíti önkéntes szakértőként a munkájukat. Ő egyébként úgy fogalmazott, hogy az ügy oldalán jött be ebbe a perbe. Nem értette, hogy miért nem adták ki mindenféle fizetési kötelem nélkül a civileknek az adatokat, miután ő tudja, hogy többszörös törvényi kötelezettsége a városházának egy naprakész nyilvántartás elkészítése és aktulizálása, nem csak a KSH-nak való jelentés miatt. Ezeknek a nyilvántartásoknak nem csak az év egy részében kell rendelkezésre állnia. A KSH minden évben december végén közli azt, hogy kéri a statisztikákat, amit maximum egy hónapon belül ki kell adnia az önkormányzatnak. Pontosan ismeri a civilek adatigénylését, mert ő segítette azt szakértőként, aszerint úgy véli, hogy ki kellett volna adnia azt a pécsi önkormányzatnak, gyakorlatilag egy fénymásolási költségért cserébe. Fontos azt is megjegyezni szerinte, hogy a kikért adatok nagy része nem tarztalmaz neveket, vagy olyan adatokat, amiket ki kellene egyenklnt satírozni. Ráadásul közvagyonról van szó, a bérlő listának is nyilvánosnak kellene lennie.

Rendszerszintű problémák lehetnek, és ez sokba fájhat a városnak

Lapunk érdeklődésére azonban Moór Eszter ennél is többet mondott. Szerinte rendszerszintű problémák voltak a pécsi önkormányzati lakásgazdálkodással, az ő idejében is, őelőtte is, és láthatóan vannak most is. Megérdeztük tőle, vajon ki tudott volna ellene tenni, ha éppen nem ő, aki a pécsi szociális bizottság elnöke volt, és mint mondja, fel is ismerte, hogy baj van, de azt felelte, hogy ez azért nem volt ilyen egyszerű. Igyekezett megtenni mindent, de sok esetben olyan falakba ütközött, ami gátolta a jobbítást, de még így is értek el eredményeket, amire büszke.

Nem érti, hogy a határozatlan idejű pécsi önkormányzati bérlakások értékesítésére miért van ki nem mondott stop. Az elmúlt időszakban a beérkezett lakásvásárlási kérelmek többségét nem bírálták el pozitívan. Miközben ezek forgalomképtelenek a város számára, a befolyó pénzt viszont vissza lehet forgatni a rendszerbe, lehetne például abból fejleszteni a meglévő bérlakásállományt. De ilyen érthetetlen az is, hogy a város 2016-ban egyáltalán nem írt ki bérlakáspályázatot. Idén már igen, de azt is csupán húsz lakásra vonatkozóan. Az üres pécsi bérlakások kiadásáról van szó, olyan pályázatról, amelyben a jelentkezők vállalják, hogy felújítják a lakásokat egy bizonyos értékben, ezért beköltözhetnek, és a rendes lakbérnél kevesebbet fizetnek emiatt, de valamennyit fizetnek. És, ami legalább ilyen fontos: fizetik a rezsit is.

Ezrek várnak lakásra, miközben …. 

via GIPHY

Jelenleg is van ugyanis nagyjából háromezer ember, aki vár Pécsett bérlakásra, ezzel szemben alsó hangon is akár ötszáz bérlakás üresen áll. Márpedig ezek közt nagyon sok a távfűtéses panel lakás, amelyek után üresen is havonta komoly összeget kell(ene) a pécsi önkormányzatnak kifizetnie rezsiként. 

Szathmáry Áron is a civilek egyike volt, aki igényelte a közérdekű adatokat. Ő azt mondta lapunknak, hogy szerették volna egyebek közt megtudni, mennyi üres önkormányzati bérlakás van Pécsett, s hol vannak azok. Hányan kapnak szociális lakbért, hányan laknak valójában bérlakásban, és így tovább.Nekik erről ugyanis nincsenek pontos adataiak, s úgy látják eddigi tapasztalataikból, hogy a városháza sincsen teljesen képben. Márpedig ez olyan fontos ügy, amelyben jó lenne tisztán látni.

KategóriákMETÁL