A pécsi Havi-hegyi mandulafa lett az Európai Év Fája az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) által szervezett Európai Év Fája nemzetközi versenyben.

A cikk a hirdetés után folytatódikA hírt a Janus Pannonius Múzeum sajtóközleményben is közölte. A havi-hegyi templom bejárata előtt álló öreg fa 14 ország idén legszebbnek tartott fáját utasította maga mögé. A pécsi Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja által örökbe fogadott különleges fánál szerdán, március 20-án 16.30 órától (16 órát írtunk eredetileg, sajtóhiba miatt, elnézést kérünk) piknikkel ünneplik a győzelmet. A szervezők kérik, hogy a fát gyalog, biciklivel vagy helyi járattal közelítsék meg az érdeklődők. A közösségi megmozdulás már korábban elkezdődik a Széchenyi téren, mivel itt van lehetőség a 15.30 órakor a hegyre induló gyalogos menthez csatlakozni (15 órát írtunk eredetileg, sajtóhiba miatt, elnézést kérünk).

A pécsi mandulafa az Ökotárs Alapítvány által szervezett Év Fája versenyen – a Római-parti fákat, illetve a különleges szebényi óriási tölgyfát is maga mögé utasítva, 4779 vokssal, több mint ezer szavazat előnnyel ért el első helyezést 2018 októberében.

A pécsi mandulafa képviselhette ezért hazánkat az Európa Fája (Tree of the Year) versenyen. A szavazás 2019. február 1-jétől február 28-áig tartott, ám az eredményeket csak február 22-ig lehetett nyilvánosan követni, utána már a zárásig ?vakon? érkeztek a voksok. Az erős mezőnyből a szavazás során az első két helyezést mindvégig  – egymással fej-fej mellett haladva – az oroszországi abramtsevói tölgy és a pécsi mandulafa birtokolta. 

A február 28-án lezárt szavazás eredményét március 19-én ismertették Brüsszelben: 45 132  szavazattal a pécsi mandulafa lett az Európai Év Fája. 

A csavarodott törzsű, különleges növényt a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja által fogadta örökbe. Az idén fennállásának 115. évét ünneplő JPM több ponton is kapcsolódik a mandulafához: az intézmény névadója, Janus Pannonius pécsi püspök-költő 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, mely az örök megújulás sajátos szimbóluma lett a városban. A JPM 2008-ban (Janus Pannonius újratemetésekor) kezdeményezte azt a múzeumi ?akciót?, amelynek során 500 mandulafát ültettek el a városban. 

Az országos versenyre való benevezés ötlete is a múzeum Természettudományi Osztályától származik, amelynek munkatársai végig kitartó lelkesedéssel koordinálták a két versenyt.

A JPM Természettudományi Osztálya számára (a természeti örökség, a természet értékeinek védelme mellett) fontos a közösségteremtés, mely az Év Fája projektnek is célja lett. A kampányban lehetőség nyílt arra, hogy a JPM szakmai osztályának munkatársai a Túraklub tagjainak segítségével felhívják a figyelmet a múzeumok közösségformáló erejére, s arra a tényre, hogy a természettudományi múzeumok munkája részben nem a négy fal között, hanem a terepen zajlik.

FRISSÍTÉS 20.35h – Páva Zsolt közleményt adott ki

Amit szó szerint idézünk, itt is van:

?A pécsi, mintegy másfélszáz éves havi-hegyi mandulafa került ki győztesen az ?Európai Év Fája? nemzetközi megmérettetésből.

A siker közös erőfeszítéseink eredménye, hiszen az elmúlt hetekben sok ezer a pécsi fával szimpatizáló ember fogott össze, adott le szavazatokat a havi-hegyi kápolna mellett álló matuzsálem győzelme érdekében.

Arra bátorítok mindenkit, szerdán közösen ünnepeljük meg ezt a sikert, hiszen a különleges fánál március 20-án 16.30-kor pikniket is tartunk.

Dr. Páva Zsolt

Pécs polgármestere?

KategóriákPOP