Megszünteti a kormány az egyszerűsített vállalkozói adót, közismertebb nevén az eva-t 2020. január 1-jével. Az érintett vállalkozók nagy része azonban még nem döntött arról, hogy milyen adónemre tér át a határidő lejárta után, írta hétfői közleményében a NAV.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz evások 2019. december 31-ig dönthetnek arról, hogy milyen adózási formát választva folytatják jövőre tevékenységüket, áll a NAV közleményében. Az egyéni vállalkozók az egyszerűsített adminisztrációt és adóterhet képviselő katát, vagy az átalányadózást választhatják. A társas vállalkozási formában tevékenykedők is lehetnek a kata alanyai (a kft.-k kivételével), de dönthetnek a kiva vagy a társasági adó mellett is. 

Az adózási formák közötti választást a NAV letölthető kalkulátora segíti, a linklet oldalon az adózási módokról is találnak részletes információkat.

Azok a gazdálkodók, akik év végéig nem élnek a választás lehetőségével, egyéni vállalkozóként a vállalkozói személyi jövedelemadó szabályai alá fognak tartozni, míg társas vállalkozásként a társasági adó alanyává válnak. 

Az eva megszűnésével egyidejűleg az érintettek áfaalannyá is válnak, de dönthetnek arról, hogy számukra az alanyi áfamentesség vagy az általános szabályok szerinti adózás a legmegfelelőbb. Ez a döntés azért is fontos, mert 2020. január 1-jétől már ez alapján kell kiállítani a számláikat is. Alanyi mentesség akkor választható, ha 2020-ban a várható bevétel nem haladja meg a 12 millió forintos értékhatárt. Az alanyi mentesség választását legkésőbb 2020. január 15-éig jelezni kell a NAV-nál.

A döntéshez további segítség kérhető a NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon vagy az ügyfél-azonosító számmal hívható 06-80-20-21-22-es hívószámon.

A vállalkozás a székhelye vagy telephelye szerinti önkormányzatnál tájékozódhat arról, hogy kell-e helyi iparűzési adót fizetnie.

KategóriákPOP