Közel 112 millió forintért hirdetnek egy 105 négyzetméteres lakást egy leendő társasházban. Igen, az annyi: egymillió feletti négyzetméterár.

A cikk a hirdetés után folytatódikKorábban elképzelhetetlen magasságokba szöktek az új építésű lakások árai Pécsett. Az átlagár ugyan még mindig messze van a budapestitől, de egyes lakások simán hozzák a főváros szintet, ha pusztán a négyzetméterárat nézzük. Nem volt olyan rég, amikor a 400 ezres négyzetméterár volt a csúcs, jelenleg ennyiért már alig lehet találni ingatlant ebben a kategóriában, a frekventáltabb és a befektetési célra kínált lakásokkal teleszórt városrészekben egyáltalán nem. A már épülő vagy idén építeni tervezett kisebb-nagyobb társasházakban 500-900 ezer forintba kerül egy négyzetméter, de hirdetnek egymillió feletti négyzetméterárért is ingatlant. A Bálicsi út új szakasza mellett, a Pollack strand szomszédságába tervezett, az ingatlanhirdetések szerint 2×55 lakásos dupla tömbben eleve magasak az árak (6-800 ezer / négyzetméter), de a 112 millió forintért hirdetett 105 négyzetméteres kecó még itt is veri a mezőnyt. Cserébe extra szolgáltatásokat, például 24 órás portaszolgálatot, kávézót, pékséget, edzőtermet, okosotthon-megoldásokat, professzionális üzemeltetést ígérnek, utóbbi többek között azt is jelenti, hogy intézik a lakások kiadását.

Az általános drágulásban az évek óta folyamatosan emelkedő költségeken (anyag+munkadíj) kívül nyilván benne van az is, hogy a hirdetésekben szereplő, most leköthető új ingatlanok csak jövő évben készülnek el, amikor már nem a jelenlegi 5, hanem 27 százalék áfával kell számolni. A bejelentett csok-bővülés is játszhat némi szerepet az árak emelkedésében, de nem túl nagyot, mivel ezeknek a lakásoknak a jelentős részét inkább befektetési céllal, a kiadás reményében fogják megvásárolni, a csok szabályai pedig tiltják az üzleti célú hasznosítást.

Az említett leendő Bálicsi úti luxus társasházi lakások kapcsán a Pécsi Stop írta meg tavaly ősszel, hogy a Pollack-strand melletti telek a Pécsi Sörgyáré volt, azt követően cserélt gazdát, hogy magát a sörfőzdét is eladták, az pedig Matolcsy György rokonságának érdekeltségébe került. A társasház építését Pécs építési szabályzata módosítás nélkül nem tette lehetővé, de érkezett olyan javaslat, ami ezt az akadályt elhárította az útból.

Illusztráció: Pixabay.com

KategóriákMETÁL