Erről a 24.hu-nak adott interjúban vallott Vincze, aki maga is művész volt valaha, és a Pécsi Balett vezetője még egy ideig akkor is, amikor már a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője lett. A Szabad Pécsnek, amely elsőként írta meg a színházi darab letiltását és kereste meg azonnal az igazgatót, azóta sem válaszolt, és nem nyilatkozott. Hogy mert nem akart, nem nyilatkozhatott, vagy  félt, hogy olyan kérdéseket kap, amelyekre kényelmetlen lesz válaszolnia, nem tudjuk, de mindegy is. Amúgy nyilvánvalóan szabadon kérdeztük volna őt is, de a 24 interjúja is bőven tartogat izgalmakat, és erős kérdéseket és állításokat, amiket az alábbiakban szemlézünk is. Mi meg valamikor, több mint húsz éve azt üvöltöttük a Kispál-koncerten, hogy ?Jó, hogy vége a 60-as éveknek, és nem jön újra el.? Persze, az a zenéről szól, amit pedig lentebb olvashatnak, nem is feltétlenül a 60-as évekről.

A cikk a hirdetés után folytatódikÉrdemes azonban előtte megjegyezni pár dolgot, mivel Vincze Balázs egy sokakat foglalkoztató, az egész országban ismert pécsi ügyről nyilatkozott, és mint mondta, először és utoljára szólalt meg a témában. És, mert azt mondta, hogy azért tiltotta le ő a darabot, mert az egyik főszereplője, Alföldi Róbert szerinte egy politikai aktivista, mozgalmár, aki túlterjeszkedik a művészet keretein.

A napokban 42. születésnapját ünneplő balettművész vezette akkor is a Zsolnay-negyedet is működtető kft.-t, amikor ott a már lovagkeresztes Bayer Zsolt szerepelt, egy tisztán politikai rendezvény keretében. Akinek több megosztó írása van, számos szélsőséges megjegyzéssel, ami miatt többen is tiltakoztak Bayer kulturális negyedben való fellépése ellen, mondván nincs helye egy megosztó, szélsőséges pártszónoknak. Az a Bayer, aki úgy nevezi magát újságírónak, hogy közben büszke arra, hogy az egyik párt tagsági könyve az ő birtokában van (teljesen mindegy, melyik párté). 

Vincze Balázsról nem csak azt érdemes tudni, hogy engedélyezte Bayer Zsolt fellépését, illetve nem tiltotta le tisztán politikai rendezvényként a kultnegyedben, de most szólalt meg, amikor már az eddigieknél is kellemetlenebbé kezdett válni a darab letiltása, és újra felmerült, hogy egy pécsi politikus szólt oda. Amúgy azt is érdemes tudni róla, hogy kollégái szerint nem az az alkat, aki ilyen ügyekben merne egyszemélyi vezetőként döntést, főleg ilyen súlyú döntést meghozni, viszont ha ilyenre utasítást kap, akkor őbenne benne van az, hogy azonnal végrehajtóvá lép elő és visszakérdezés nélkül végrehajtja az utasítást, akkor is, ha amúgy művészként (remélhetően) mást gondol helyesnek. Most ezzel a kijelentésével mindenesetre elvitte a balhét, magára vállalta a felelősséget. Ami egyébként csak ezt a részt tekintve alapesetben így normális, hogy egy, a negyed életéről szóló ügyben a vezetőség, vagy a vezető autonóm módon dönt. Persze az önállóság mellett szakmai és gazdasági érvek alapján dönt, alapesetben és jó esetben. 

És a Budpesten született és felnőtt Vinczéről azt is lehet tudni, hogy 2001-től élt és dolgozott Pécsett balettművészként, majd 2005-ben egy Pécs és Szentlőrinc közti faluba, Nyugotszenterzsébetre költözött. Ugyanebben az évben már ő volt a Pécsi Balett igazgatója. Amikor a faluban telepedett le, 2005-ben, akkor még a néhai Toller László volt Pécs polgármestere. Sőt, Vincze 2010-től Nyugotszenterzsébet polgármestere is, amely tisztséget azóta is betölti. Nyugotszenterzsébetről pedig azt is érdemes tudni, hogy itt volt (és van) Toller László ?birtoka?, özvegyéről úgy tudjuk, a mai napig itt él, és ő is részt vesz a falu közéletében.

A Szabad Pécs éppen kedden este közölt interjút Alföldi Róberttel, akit arról is kérdeztünk, hogy mit gondol és mit tud a letiltásról. És ő elmondta, hogy egy pécsi fideszees politikusról hallot, hogy állítólag ő intézkedett. Amúgy valóban ezt a pletykát lehet hallani Pécsett is.

Fotó: Lakatos Péter 

A Vincze Balázzsal felvett kiváló interjút a 24.hu-ra Balavány György készítette.

Miért tiltotta ki az Igenis, miniszterelnök úr című darabot a Zsolnay-színházból?

Nézze, nem véletlenül nem nyilatkoztam eddig a sajtónak, ugyanis nem érzem úgy, hogy különösebben magyarázkodnom kellene azért, hogy az intézményt nem engedem át egy politikai aktivistának.

Alföldi Róbert tudtunkkal színművész és rendező, nem politikai aktivista. Ebben a darabban pedig az egyik szereplő.  

Alföldi a megítélésem szerint gyakran túllép a művészet keretein, aktivistaként működik.

Felülről leszóltak, vagy magától érezte úgy, hogy jobb így cselekedni? 

Az én személyes döntésem volt, vállalom érte a felelősséget. Tudom, hogy elindult a szöveg, hogy ez micsoda önkényes, diktatorikus döntéshozatal. De nem igazán gondolom, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként ne hozhatnék önálló döntéseket.

Indoklás nélkül letilt egy színielőadást, utána pedig csodálkozik, hogy ezt önkényesnek nevezik? 

Pont azért nem akartam magyarázkodni, mert tudom: bármit mondok, ebben a hisztérikus politikai közegben mindig lesz, aki beleköt. 

De miért hirdették meg, ha aztán lefújták?

Erre elég egyszerű a magyarázat: mert akkorra született meg a döntés.

A politikai döntés?

Nem, egy művészeti intézmény vezetőjeként átgondolt, és így meghozott döntés.

(?.)

De akkor miért cenzúrázta ki?

Cenzúra? Milyen cenzúra? Korábban is voltak, most is vannak kritikus hangvételű előadások, és lehetnek ezután is. Bödőcs Tibor estjét is megtartottuk, pedig ő aztán keményen kritizálja a kormányt.

Miért van az, hogy Bödőcs jöhet, Alföldi nem?

Bödőcs egy éles nyelvű humorista, de nem politikai mozgalmár. Én egyébként Alföldi művészi tevékenységét is elismerem, de nem akarom, hogy a Zsolnay színház ilyen kampányoknak adjon otthont. Nem száműzni akarom a közéletet, hanem azt akarom, hogy az intézmény semleges maradjon, mert a művészet a missziója, és nem az, hogy politikai állásfoglalásokat támogasson.

(Azt a Szabad Pécs jegyzi meg, hogy hetekkel ezelőtt a Zsolnay színházról az azt megálmodó, alapító hölgy, a ZSÖK munkatársa, szervezője azt mondta ki, hogy vége van, ennyi volt, nincs többé Zsolnay színház. Illetve azt is mi jegyezzük meg, hogy Puzsér Róbert is felléphetett stand-up előadóként, és ez a fajta érvelés egyfajta /szerintünk amúgy rendkívül kínos és döcögős/ magyarázat lehet(ne) arra is, hogy miért jöhetett Bayer. A magunk részéről viszont – és itt a kollégái által Vincze Balázs jellemzésére is visszautalunk ?, ahogyan a pécsi fideszes politikusok többségének ?önállóságára? is, hogy minderre egyfajta magyarázat az is lehet, hogy Alföldit már máshol is letiltották a közelmúltban. Vagyis a keménykedés vele szemben nem önálló, eredeti gondolat, és a “biztosra menés” politikájához is passzol.)

Alföldi Róbertet is felhívták a 24-től az interjú után, hogy reagáljon Vincze Balázs szavaira, de csak annyit mondott:

No komment.

KategóriákMETÁL