A korábbi felmentések után Kocsis Istvánt pénteken öt év letöltendő börtönre ítélte az állami MVM milliárdjainak kisíbolása ügyében másodfokon döntő Pécsi Ítélőtábla. Az állami cégóriás ex-vezére a határozatra személyesen nem volt kíváncsi, de a végső döntést a Kúria hozza meg.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Öt év letöltendő börtönre ítélte Kocsis Istvánt, az MVM Magyar Villamos Művek 2005-2008 közötti vezérigazgatóját az állami energiacsoport milliárdjait érintő hűtlen kezelés és sikkasztás tárgyában a másodszorra megismételt bírósági eljárás során a Pécsi Ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa – írta meg a hírt a Népszava.

Akkori tanácsadóját, Szász Andrást 3 év börtönre ítélték. Legkorábban büntetésük kétharmada után szabadulhatnak. Varga-Sabján László egykori MVM-menedzsert 2 év börtönre ítélték, 3 évre felfüggesztve. Kocsis István feleségét a tanács orgazdaságban és pénzmosásban is érintettnek találta, de esetében a bíró nem említett büntetést, vagyis fenntartotta az első fokú bíróság által rá kiszabott, két év felfüggesztett börtönt. Emellett Kocsis Istvánnak és Szász Andrásnak különböző jogcímeken ?15 napon belül? több millió eurót is meg kell téríteniük az MVM számára.

A Népszava értesülései szerint valamennyi elítélt esetében felülvizsgálati eljárás várható. A végső döntés tehát a Kúriára vár.

Az egy évtizede zajló büntetőeljárás során a volt vezérigazgatót és társait azzal vádolják, hogy különböző, leginkább offshore-cégekkel kötött kamuszerződések révén mintegy 15 milliárd forintot lovasítottak meg az MVM-ből. Igaz, ebből 12 milliárd azóta megtérült.

A volt vezérigazgató alapvetően azzal védekezett, hogy a csalárd szerződésekről nem tudott. Ugyanazon ügyvéd képviselte felesége pedig arra hivatkozott, hogy aláírását a kellemetlen tartalmú szerződések alá hamisították. 

Bűnösségüket valamennyien tagadták, a felelősséget alapvetően az eljárás során elhunyt egykori gazdasági vezérigazgató-helyettesre, Molnár Lászlóra hárítva.

Az ügyész és az oldalán megszólaló MVM viszon azzal érvelt, hogy  habár az egyes esetekben nincs egyértelmű bizonyíték Kocsis István vezető szerepére, az ügyekre összefüggésükben tekintve már egyértelmű, hogy a csalárd szerződések elsősorban Kocsis István szándékait tükrözték. A másod fokú tanács ugyanakkor elvetette azt az ügyészi kezdeményezést, hogy a vádlottak mindezt bűnszervezetben követték el. Nem mindegy: utóbbi vád húsz év szigorított fegyházzal fenyegetett volna.

KategóriákMETÁL