Megjöhetett a józanabb esze a pécsi városházán valakinek, vagy magától, vagy mert szóltak neki. Úgy tűnik ugyanis, lefújják a Tüskésrétre ?megálmodott? haditechnikai park létesítését.  Persze, mindezt sikerül úgy tálalni Páva Zsoltéknak, hogy közben viszafelé is mutogatnak, s szocialistáznak egyet. Persze, a felemlegetett Expo Center-ügy ettől még botrányos volt.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécset gazdasági örvénybe kormányzó fideszes városvezetés számos érthetetlen ötlete közül abszolút dobogós volt a Tüskésrétre tervezett haditechnikai park, vagyis kivénhedt tankok, katonai repülők, LOKÁTOROK (!!!) stb. aranyáron történő felvásárlása, hogy azokat kiállíthassák  a jelenleg jókora üres területen. A Tüskésrét  fejlesztését a sajtóban leginkább ?pécsi Margit-sziget? projektként emlegették. És persze voltak/vannak hasonlóságok valóban. Egy piaci, szakmai befektető, uniós támogatásból, és némi pécsi önkormányzati és a Pécsi hőerőműves segítséggel újragondolta a terület jövőjét. Egy olyan területét, amelyről sok pécsi azt sem tudta, hogy létezik. Azt meg, hogy ott található egy tó is, még többen nem tudták.

A vállalkozó vontatóköteles vízisí pályát, wakeboard pályát tervezett és épített ide, kikotorva, megtisztítva előzetesen  a tó medrét, és rendezve a terület egy jó részét, gumiszőnyeges, rekontános futópályával, kültéri fitneszparkkal és játszótérrel, közvilágítással, rendes kivezető úttal és parkolóval, na és persze a vízisízők kiszolgálására alkalmas kis büfével és napozóterasszal.

Ami biztosan elmaradt, az egy, nem a kerítésen belül, a vendéglátós vállalkozáshoz és a wakeboard kölcsönzéshez közel lévő, hanem egy rendes köztéri mosdó – ezt azonban már építik.

Szóval van egy egészen modern, megújított, csodássá tett környezet Pécsett, a belváros és a Kertváros közt,  ami ha nem is a tüdeje a városnak, de mindenképpen egy feltöltődésre alkalmas pont és zöldfelület, és amelynek további fejlesztése is elképzelhető.

Amikor viszont azt hallottuk, hogy ide haditechnikai parkot terveznek, egykori katonai járművekből, akkor tényleg csak egyetlen dolog jutott eszünkbe: hogy itt valakinek elmehetett a józanabbik esze. Hogy ennyire oda nem illő, ilyen súlyosan anakronisztikus projekt jutott eszébe, s hogy ennél avíttabb dolgot, ha ezért külön, valami durván komoly jutalmat fizetett volna egy Soros György és a Brunei Szultán által közösen alapított  civil szervezet, akkor sem juthatott volna eszünkbe. És, hát, tényleg nem is volt olyan ember az elmúlt fél-egy évben, akinél, ha valami okból feljött ez a téma, ne forrt volna fel azonnal a teavíz. Mondjuk, amikor a döntéshozók-ötletelők egyikét megkérdeztük egy jó bő másfél éve erről, nem hivatalosan, akkor azt mondta, hogy ezt az ötletet bedobta valaki, és megtetszett, és akkor jó ötletnek tűnt.

De, ha már itt vagyunk, szólunk: a másik ?nagy kedvence? a népnek, az a Misina-tetőre, a tévétorony közelébe álmodott kis korcsolyapálya. Amit egy totálisan magára hagyott, lepusztult étterem megint csak aranyáron történő megvásárlásával és átalakításával tervezett a pécsi önkormányzat megvalósítani. Ahelyett, hogy elbontatták volna az éttermet, és valami értelmeset kitaláltak volna a helyére, nem beszélve az oda tervezett, abszolút érdektelennek tűnő, legalábbis nem tömegeket vonzó kiállítás ötletéről.

Csütörtökön arról szavaznak tehát, hogy a pécsi öünkormányzat az Integrált Városfejlesztési Stratégiához illeszkedő nyertes TOP-os turisztikai fejlesztési pályázata, amelyre 286 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült a város, mégsem építik meg a haditechnikai parkot.

Az elmúlt egy évben ugyanis, szól a szövege az előterjesztésnek, a projekthez kapcsolódó előkészítő munkák, a projektfejlesztés, úgy mint tervezési-, megvalósíthatósági- és költséghatékonysági elemzések készítése, kiderítette, hogy az eszközbeszerzésre nem lesz elég pénz, az ugyanis  most 250 millióba került volna.

Azt is kiderítették a pécsi önkormányzat tervezési szakemberei, hogy amire pályáztak, az pénzügyileg nem is biztos, hogy fentartható lenne, legalábbis nem a szükséges mutatókkal igazolhatóan – értsd tehát: nem lenne az.

?Összességében a haditechnikai park önmagában nem tud akkora látogatószámot generálni, amely a menet közben ismertté vált eszközbeszerzési költséget finanszírozni tudná, azaz az eredtileg tervezett alapműködés keretében?m, ezért ?a projekt megtérülése és fenntarthatósága nem biztosítható?.

A tervezett és becsült látogatószámok alapján ugyanis a kb. 300 millió Ft-os EU támogatás felhasználása mellett kb. 100 millió Ft eszközbeszerzési költség lett volna az az érték, melyet egy optimista üzleti terv mellett, a várható látogatói érdeklődés alapján fenntartható módon finanszírozni lehetett volna.

Az is kiderült, hogy Merza Péterék a tankos prohjektet az állatkerthez hasonlították eredetileg ?mint egyfajta turisztikai benchmark?

És ehhez viszonyítva becsltek és pályáztak.

Most viszont mégiscsak az van, hogy kiderült, hogy a tervezett évi 90 ezer látogató helyett 110 ezer fő biztosítaná a park fenntartási költségeit – ennyi meg nem lesz, ha nem tesznek hozzá még pénzt: marketinget és rendezvényket.

Szerintük akkor sem lenne, de mert teljesen elvetélt ötlet, ahogyan a keletkezése is az volt.

 

Decsi István (Fidesz), az egyikj pécsi alpolgármester a sajtóban a következőket tudta mindenesetre mondani erről a remek projektről. Ehhez külön gratulálunk, a magunk részéről!

 

?Nem úgy járunk el, mint korábban a szocialisták, akik úgy is felépítették egy hatalmas hitelből az Expo Centert Pécsett, hogy a későbbiekben a fenntartása, működtetése is komoly terhet rótt, ró jelenleg is az önkormányzatra, így a pécsiekre. Ők azt az utat választották, hogy a jó ötletnek tűnő beruházást a piaci változások ellenére is megvalósították, amikor már látszott, hogy az hátrányos lesz a városra nézve.?

 

 

A SZABAD PÉCS FÜGGETLEN HÍRPORTÁL, ÚJSÁGÍRÓK ALAPÍTOTTÁK, NINCSENEK MÖGÖTTÜNK SEM PÁRTOK, SEM ÉRDEKCSOPORTOK, SEM NAGY BEFEKTETŐK, EZÉRT TÁMOGATÁSRA SZORULUNK, ARRA KÉRJÜK OLVASÓINKAT, HA TEHETIK, KÜLDJENEK ADOMÁNYT A LAPUNKAT MŰKÖDTETŐ NONPROFIT KFT. E CÉLRA ELKÜLÖNÍTETT ALSZÁMLÁJÁRA, VAGY VÁLASSZÁK A MÁR ELÉRHETŐ PAYPAL-ON ÁT TÖRTÉNŐ UTALÁST A SZABAD PÉCSET KIADÓ NONPROFIT CÉG SZÁMLÁJÁRA.

A RÉSZLETEK ITT OLVASHATÓK

KategóriákMETÁL