Ötven zsák szemetet szedtek a Pécs melletti Martonfa lakói  a hétvégi Te szedd! akcióban. A szemét egy része azonban rajtuk maradt.

A cikk a hirdetés után folytatódikÖtven zsák szemetet szedtek a Pécs melletti Martonfa lakói a hétvégén, csatlakozva az országos Te szedd! akcióhoz.

Bosnyák András polgármester a Szabad Pécsnek azt mondta, hogy a lelkesedésük igen nagy volt, és sajnos nagy szükség is volt rá, ötven szemeteszsákot igényeltek az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá tartozó, azaz állami támogatással megvalósuló programban, és az viszonylag hamar meg is telt. A szemétszedők  a falu lakott területei felől a közigazgatásilag hozzájuk tartozó, de nem lakott részek felé haladtak, erdős, bokros részeket is érintve, a  6-os számú főút felé haladva. Illetve az állami tulajdonú egykori katonai gyakorló lőtér felé haladva

Martonfa ugyanis éppen a lőtér kapcsán, akkor híresült el országosan, amikor 2015-ben úgy tűnt, hogy a kormány itt akar kialakítani egy ideiglenes befogadótábort menekültek számára. Amit azért még mindig nem húztak ki arról a bizonyos listáról. A tervezett menekülttábor amúgy nem csak tiltakozási hullámot indított el, amit aztán az ellenzéki politikusok egy része szépen le is reagált, de elképesztő nyilatkozatháború indult el, elképesztő nyilatkozatokkal. A kedvencünk egyértelműen Hargitai János nyilatkozata volt annó. Amúgy EKKOR dőlt el, hogy nem épül meg.

A polgármester azt mondta, hogy a lelkesedésük után a meglepetésük, majd a szomorúságuk és a dühük is igencsak nagy lett. Ugyanis már csak a szemétszedés után, a társadalmi munkában összegyűjtött, illegálisan lerakott, eldobált hulladék elszállításakor derült az ki a számukra, hogy a bezsákolt szemét egy része rajtuk marad, azt ők csak külön ráfordítással tudják lerakni. Magyarul fizethetnek, ha nem akarják, hogy az országos szemétszedési akció keretében begyűjtött gumiabroncsok a nyakukon maradjanak. Több tíz nagy, feltehetően egykor kamionokon lévő autógumit is találtak a területen. Ami pedig veszélyes hulladéknak számít, és amit a hulladékot begyűjtő, a Te szedd! szervezőivel leszerződtött szolgáltató nem kívánt elvinni. Az ő szerződésük ugyanis kizárólag háztartási hulladék begyűjtésére vonatkozott, veszélyes hulladékra nem. Így nem is vitték el.

Amikor érdeklődött a szervezőknél, ezt a választ kapta:

?Sajnos a TeSzedd! akció keretében az Önök által összegyűjtött gumiabroncsok elszállítását nem tudjuk biztosítani. Az akció kimondottan háztartási szemét szedésére irányult, ennek megfelelően szerződéses partnereink kizárólag a háztartási szemetet tartalmazó zsákokat szállítják el.?

Bosnyák András polgármester a Szabad Pécsnek azt mondta hogy két dolog miatt volt szomorú és dühös. Az egyik, hogy a csatlakozáskor kitöltött egy nyomtatványt a Te szedd! hivatalos oldalán, majd aztán ugyanott, ahogyan azt kellett, az összegyűjtött szemétről is beszámolt. Előzetesen elmondták, beírták, hogy milyen típusú szemétre és mennyire számíthatnak, ahogyan a hétvégi szemétszedést követően is, akkor is beleírták, hogy egyebek mellett autogumit is összeszedtek. Állítja, egyik alkalommal sem jelezték nekik, hogy van, amit nem lehet összeszedni ennek az akciónak a keretében, illetve amit nem visznek el. Ha így lett volna, nem érte volna őket meglepetés, Vagy eleve nem is gyűjtik össze.

A másik gondja azonban éppen ez. Hogy egyrészt milyen dolog az, hogy szedi a szemetet egy csapat lelkes önkéntes, a szemét egy részét pedig otthagyják közben. Másrészt pedig szerinte, aki ezeket a szabályokat kitalálta, az nem vette figyelembe az  életszerűséget, hogy vannak például főutak és erdős, rejtettebb részek is, ahol sajnos előfordulhat ilyen jellegű lerakás is.

Szerinte éppen elég baj az, hogy az önkormányzatok, főleg a hozzájuk hasonló kistelepülések nem kapnak ezen a téren túl sok segítséget, másrészt ha már van évente legalább egy ilyen, minden más tekintetben fontos, szuper és sikeres akció, akkor ilyen faramuci módon szervezik meg a gyűjtést. Úgy vélte, hogy az talán nem lett volna túl nagy szervezést és erőforrást igénylő újítás, ha legalább a  gumiabroncsokat, talán más veszélyes hulladékot is (náluk csak az abroncsok voltak) összegyűjtenek a hétvégi akció után. Az biztos, hogy a település és a martonfaiak is az év egyéb részeiben is megpróbálnak megtenni mindent a saját környezetük tisztántartásáért. Valamint a nem martonfaiak által a község közigazgatási területére és annak közelébe kiszórt szemét össegyűjtéséért.  

KategóriákMETÁL