Régi idők futballmeccs-hangulata, a végén pedig kis híján ökölharc a stadionon kívül: a 2-0-ás vendégsikert hozó Siófok-Kaposvár NB II-es somogyi rangadón jártunk.

A cikk a hirdetés után folytatódik?Somogyban csak egy csapat van? – állították vasárnap a siófoki és a kaposvári szurkolók is a Balaton-parti város stadionjában, az NB II. Somogy megyei rangadóján.

A szurkolók persze állítottak még sok minden mást is, durvábbakat és viccesebbeket is, a ?hozzánk jártok mosogatni, hej, hej? és a ?ki nem ugrál, lángossütő, hej? rigmusok szépen mutatják, hogy a hazai futball színvonala mellett van idő az ellenfél híveinek ugratására, nem kell örökké kapkodnia a fejét az embernek a meccseken.

Ezer néző se jött össze

A két kemény mag is kellett ahhoz, hogy a  ?csendes többség?  se érezze úgy, hogy unalomba fulladt a Somogy megyei derbi. A siófoki stadion látott már nagyobb csatákat is.

Ettől függetlenül is érdekes kérdés volt az a mérkőzés előtt (amikor még tudni nem, legfeljebb sejteni lehetett azt, milyen színvonalú csata várható), hogy vonz-e tömegeket a magyar futball Siófokon egy vasárnap délután, ha megyei rangadót tartanak, és ha ingyenes a belépés.

A kérdésre megkaptuk azt a választ, amit szintén sejtettünk: hiába a két ősi somogyi rivális összecsapása és hogy Siófokon már hónapok óta nem kérnek pénzt a belépésért, a kettő együtt sem csábít ki még ezer nézőt sem az itt-ott már ütött kopott lelátókra. Csoda-e ezek után, ha a Dorog vagy a Csákvár érkezik Siófokra, akkor jóformán név szerint lehet köszönteni a kilátogató nézőket,  az ingyenes meccsek ellenére is?

A játékosok fizetik a kieső bevételt

Ahogyan arról a Szabad Pécs is beszámolt, György Tamás, a Siófok tulajdonosa még az őszi idény során, egy edzőváltást követően döntött úgy: amíg nem éri el a csapat a 10. helyezést, addig nem kérnek pénzt a nézőktől. És mindaddig a futballisták állják, saját zsebből a kieső jegyárbevételt.

Motiválónak hat ez a szokatlan új belső szabály? Ami azt illeti, annak. Nos, ennek ellenére a balatoni legénység egy tapodtat sem lépett előre azóta sem az NB II. tabelláján. Jelenleg a kieső helynél eggyel előrébb, a 17. helyen tanyáznak a balatoniak, nincs tehát irigylésre méltó helyzetben a tulaj, méghozzá két szempontból sem. 1. most már, ha kimondta, vélhetően a szezon végéig ingyenes lesz a meccsrejárás Siófokon, 2. mégiscsak az ő hathatós közreműködésével (pontosabban tétlenségével) sikerült összeállítani ilyen meglehetősen súlytalanra a csapat játékoskeretét?

Füstbomba, görögtűz

Hetekkel korábban elkezdték a felkészülést a megyei derbire a siófoki ultrák és ki is tettek magukért. Olyan létszámban vonultak föl, amire évek óta nem volt példa: sok tucatnyian. Hatalmas drapériákat készítettek, görögtüzeztek, füstbombáztak, a képzeletbeli pontozásos különmeccset és a hangpárbajt megnyerték a vendég B-középpel szemben. Ez, persze, sovány vigasz, hiszen kikapott a csapatuk. Szó szerint igaz tehát, hogy siófoki szempontból most nagyobb volt a füstje, mint a lángja a megyei rangadónak; azt a kevést focit, amit láttunk a kilencven perc során, az NB II-es dobogón álló Rákóczi produkálta, akiknek nem kellett megszakadniuk a 2-0-ás győzelmük érdekében.

Majdnem balhé

Hatalmas létszámú biztonságiőr-gárda vigyázott a rendre vasárnap délután Siófokon, de a lefújást követően még így is összekaptak a felek egy pillanatra a stadionon kívül. Hogy nem lett nagyobb ?balhé?, az a sárgamellényes csapat határozott fellépésének volt köszönhető. Talán azok is nosztalgiázva vették végül hazafelé az irányt, akik a csetepatéban részt vettek. A többiek közül sokan mindenképpen így tettek, azt mondogatva, hogy régen is volt balhé, meg görögtűz, és sok, az ellenoldalt cukkoló szöveg, de legalább futball is volt, és sokkal több néző, ráadásul fizető néző?

KategóriákPOP