Ezúttal a Népszava kérdezett rá az eljáró Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságnál, hogy hol tart az ügy. A 2,5 éve tartó vizsgálatban továbbra is három gyanúsított van és különösen jelentős vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés, valamint pénzmosás alapos gyanúja miatt nyomoznak a 2015-ös Volvo-vásárlás kapcsán.

A cikk a hirdetés után folytatódikA fideszes irányítású pécsi közgyűlés 2015-ben szavazta meg, hogy az önkormányzat tömegközlekedési cége, a Tüke Zrt. megvásárolhat egy használt buszflottát, a város által felvett 3,5 milliárd forintos hitelből. Ezt követően a járművételre kiírták a közbeszerzési eljárást, s arra csak egyetlen cég jelentkezett, amely felkínált a Tüke Zrt.-nek 115 Volvo buszt. A kínált 7-8 éves buszok 400-500 ezer kilométert futottak. A flotta ára hajszálpontosan annyi volt, mint amennyit a közgyűlés felső határként megszavazott a vásárlásra. A város igent bólintott az ajánlatra, s kifizette a három és félmilliárdot a buszokért.

Utóbb kiderült, hogy a Volvo magyarországi cége a vásárlás előtt három hónappal ugyanerre a flottára hívta fel a Tüke figyelmét, de akkor az ár még csak 2,8 milliárd volt. Ráadásul a flotta akkor még 123 buszból állt, ám közben eladtak a járművekből nyolcat.

A gyanús ügylet kapcsán először a holland hatóságok indítottak nyomozást, és a Népszava szerint ennek hatására a magyar hatóságok is léptek: a Fejér megyei rendőröket bízták meg az esetleges törvénysértések felderítésével.

A nyomozás érdekeire való tekintettel a nyomozóhatóság nem válaszolt az újság kérdéseire.

A Szabad Pécs korábban több cikkben is beszámolt az ügy hátteréről pl. ITT és ITT és ITT.

KategóriákMETÁL