Jogerősen is elítélték Kapitány Gergelyt egy, Bachar Najariról írt cikk miatt, de enyhítették az OK Pécs hírportál főszerkesztőjének a büntetését, értesült a hírről a Szabad Pécs.

A cikk a hirdetés után folytatódikJogerős ítélet született csütörtökön délelőtt a Pécsi Törvényszéken abban a magánvádas perben, amelyikben Kapitány Gergelyt, az OK Pécs hírportál tulajdonos-főszerkesztőjét vádolta meg rágalmazással Bachar Najari, a Zsolnay-gyárat működtető gazdasági társaság többségi tulajdonosa.

Mint korábban, az elsőfokú határozat kihirdetését követően a Szabad Pécs megírta, Kapitány Gergelyt nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében bűnösnek találta a Pécsi Járásbíróság is. Akkor 500 ezer forintos pénzbüntetés szerepelt az ítéletben egy olyan cikk miatt, amelyben az OK Pécsen Kapitány azt állította, hogy az úgynevezett Zsolnay-apport per alatt Najari befolyásolta az ingatlanszakértőt, és hamis szakvélemény kiadására akarta rábírni.

A vádlott fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen, és bár továbbra is bűnösnek mondták ki, az ítéletet enyhítették, a félmilliós pénzbüntetést a Pécsi Törvényszék próbára bocsátásra módosította, egy év időtartamig.

Dr. Bodnár Imre, Bachar Najari jogi képviselője azt nyilatkozta a Szabad Pécsnek, hogy a bűnösséget megállapították, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás történt, ami minősített eset, Najari jóhírét súlyosan megsértették.

Ugyanakkor az is elhangzott, hogy a  per során Kapitány azzal védekezett, hogy a cikket megalapozó információkat dr. Szabó Iván, a pécsi önkormányzat által korábban több ügyben is megbízott jogi képviselője szolgáltatta a számára. Márpedig Kapitány szerint az ügyvéd egy megbízható és hiteles információforrásnak számított, nem volt oka arra, hogy kételkedjen a szavában. Dr. Szabó azt elismerte, hogy ő tájékoztatta az újságírót az apportperről, de abban már mást mond, hogy Kapitánynak mikor lett volna lehetősége a cikket megírni. A jogász azt állítja, hogy ő külön felhívta az újságíró figyelmét arra, hogy a cikket csak a bírósági határozat írásba foglalása után, annak ismeretében írja meg.

Kapitány azonban a perben bemutatott egy levélváltást, amelyben Szabó kb. szenzációként tálalja a hírt a szakértő befolyásolásáról, és szó sincs benne arról, hogy az információt bármeddig is vissza kellene tartani. 

Az izgalmas viszont az, hogy egy olyan magán e-mail-címről küldte Szabó (vagy valaki más) a levelet, amin keresztül korábban több alkalommal is levelezett dr. Szabó és Kapitány. Ami viszont nem Szabó Iván hivatalos ügyvédi e-mail-címe. És a jogász tagadja, hogy ezt az e-mailt ő küldte volna valóban.

Mindez két dolog miatt is érdekes, az egyik, hogy ha kiderült volna, vagy kiderülne valamikor, hogy kétséget kizáróan Szabó Iván írta az e-mailt, akkor ellene is indulhatott volna eljárás ugyanazért, ami miatt most elítélték Kapitány Gergelyt. A másik, hogy milyen döntési lehetősége van egy újságírónak akkor, ha egy hitelesnek tartott informátor tájékoztatja félre, és ha úgy dönt, hogy azt hiteles információként leközli.

A Szabad Pécs beszélt Kapitány Gergellyel is, aki betartva korábbi ígéretét a jogerős döntés után nyilatkozott lapunknak.

Azt mondta, hogy a  másodfokú bíróság a lehető legenyhébb szankcióra változtatta az elsőfok részítéletét, amelyet túlzónak és nem arányosnak minősített.

?Ezt a pénzbüntetésnél is enyhébb ítéletet is nehéz azonban feldolgoznom, mert tiszta a lelkiismertem. A bíró jogi érvelése alapján viszont be kell látnom, hogy komolyan hibáztam, mert másodlagos ellenőrzés nélkül hitelt adtam az önkormányzat jogi képviselőjének szavára; akiről korábban úgy hittük: hiteles információforrás. Ilyen hibát legközelebb nem fogok elkövetni. Bachar Najaritól ezúton is elnézést kérek újra (mint ahogy lapomban is megtettük ezt már önként korábban). Sosem volt cél az, hogy őt bármilyen formában negatívan tüntessük fel. Arra törekedtem, hogy a szerencsétlen Pécs-Zsolnay háborút, ami súlyos károkat okozott a városnak, a lehető leghitelesebben, pártatlanul és elfogulatlanul, minden oldalról bemutassuk az olvasóknak. Még akkor is, ha ez időnként se az egyik, se a másik oldalnak nem tetszett? – mondta Kapitány Gergely.

KategóriákMETÁL