Pécsre látogat szombaton David Pressman amerikai nagykövet, akinek tavaly szeptemberi kinevezése óta ez már a második hivatalos pécsi látogatása. Az amerikai diplomata Pécsett vallási közösségek képviselőivel fog találkozni, de a Pride felvonuláson is részt vesz.

A cikk a hirdetés után folytatódikTöbb vallási közösség képviselőivel is találkozik szombaton David Pressman amerikai nagykövet Pécsett, tudatta a hírt pénteken az USA magyarországi nagykövetsége. A 46 éves amerikai diplomata majdnem napra pontosan egy éve foglalhatta el magyarországi hivatalát, de azóta ez már a második hivatalos útja a baranyai megyeszékhelyre, először áprilisban érkezett a városba, amikor is felkereste a város és az egyetem vezetőit, a PTE víruslaborját, és találkozott emberi jogi ügyeket vivő pécsi civilekkel is.

A közlemény szerint a mai tervezett programjai között szerepel a Pécsi Egyházmegyéhez tartozó belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony templom meglátogatása, valamint egy találkozó a Magyarországi Muszlimok Egyházának tagjaival az Al-Furquan mecsetben, amely megnyitásának híréről és annak hátteréről, pénteken, a Szabad Pécs számolt be részletes írásában (amelynek ráadásul folytatása is következik).

A Szabad Pécshez is eljuttatott közlemény szerint a nagykövet szeretné megismerni mindkét vallási közösséget, hogy megvitassa velük a vallási pluralizmus és a vallási függetlenség fontosságát.

A közlemény kitér arra is, hogy David Pressman pécsi tartózkodása során részt vesz a Pécs Pride felvonuláson is, “hogy ismételten kifejezze az Egyesült Államok támogatását az alapvető jogok iránt”.  

David Pressman a következő napokban csatlakozik a Szim Shalom és a Dohány utcai zsinagóga hitközség tagjaihoz, hogy együtt ünnepeljék a Jom Kipurt.

Az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete szeptember 15-én részt vett a Mazsihiszhez tartozó budapesti Frankel Zsinagóga Ros Hásáná ünnepén. A különböző magyarországi hitközségekkel való kapcsolattartás folytatásaként a nagykövet szeptember 20-án a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség tagjaival vitatta meg a közelmúlt fejleményeit.

KategóriákMETÁL