Még idén megválasztják a pécsi egyetem új rektorát, erősítette meg a Szabad Pécs információját az oktatási minisztérium. És még két másik új egyetemi vezető neve is ismertté válik év végéig, azok után, hogy a nyáron már megválasztattak hat új egetemi vezetőt.

A cikk a hirdetés után folytatódikJövő év február-március helyett még az idén megválasztják az új pécsi egyetemi rektort, aki jövő év júliusától válthatja a vezetői székben Bódis Józsefet – írta meg információira hivatkozva hétfőn az értesülést a Szabad Pécs. Ebben a cikkünkben egyébként azt is bemutattuk, kik lehetnek Bódis József lehetséges utódai – négy egyetemi oktatóról írtunk.

Igaz, Miseta Attila, az orvosi kar dékánja már tegnapi cikkünkben is elmondta azt, hogy igaz a hír, a többi leendő rektorjelölt viszont hivatalosan akkor még nem értesült róla, legfeljebb a pletykát hallotta róla. A nap folyamán, később tudtuk meg – így csak frissítésben volt olvasható a cikkben ?, hogy már augusztusban összehívják a PTE szenátusát, hogy szavazzanak a minisztérium által gondolt pályázati kiírásról, magyarul hagyják azt jóvá. 

Mint írtuk, lapunk megkereste a Pécsi Tudományegyetemet és az EMMI-t is, hogy egyrészt erősítsék meg az információnkat, másrészt magyarázzák el, miért is van szükség fél évvel a hivatalba lépés előtt a leendő új pécsi rektor kiválasztására. Mint említettük, az egyik pletyka szerint állítólag a kormány nem szeretne belecsúszni a rektorválasztással a jövő évi politikai kampányidőszakba, másrészt van olyan hír is, hogy a kancellárok kinevezési idejéhez szeretnék igazítani a rektori pályázatokat.  

A Szabad Pécsnek kedden az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkárság megerősítette a pécsi rektorválasztással kapcsolatos információt.

Azt írták: a rektori magasabb vezetői pályázatot a fenntartó írja ki. Az állami felsőoktatási intézmények tekintetében a különböző rektori ciklusok és a megbízások lejártának figyelembevételével több ütemben, folyamatosan kerülnek kiírásra a rektori pályázatok. Ennek megfelelően az első ütemben a pályázati eljárás lefolytatását követően a nyár folyamán 6 felsőoktatási intézményben  került megbízásra az új rektor, a 2018. év elején lejáró megbízások esetén július hónapban megjelent már 3 intézmény pályázata októberi benyújtási határidőkkel.

A harmadik ütem tartalmazza azon felsőoktatási intézményeket ahol a rektori magasabb vezetői megbízások 2018. év folyamán járnak le – ezek között van a Pécsi Tudományegyetem is.

Az intézményekkel előzetesen egyeztetett ütemezés szerint 2017 októberében kerülnek kiírásra a pályázatok, tervezetten 2017. november eleji benyújtási határidőkkel.

A rektorjelölt-választó szenátusi ülésekre várhatóan ez év decemberében kerül majd sor.

A beérkezett anyagok feldolgozását követően az oktatásért felelős miniszter az egyetemi rektori megbízásra vonatkozó javaslatot megküldi a köztársasági elnöknek, a megbízások kiadására pedig 2018. június hónap folyamán kerül majd sor.

KategóriákMETÁL