A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál extra vidéki programjaként Pécs ismét filmes várossá lesz péntektől. Több nagyon érdekes filmmel.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz egyik legizgalmasabb hazai filmes esemény, az idén is számos elképesztő nem fikciós mozit felvonultató, és sikerrel, teltházas vetítőtermekben megrendezett Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) költözik egy extram hatnapos programmal Pécsre. A fesztivál tehát, Meztelen valóság a filmvásznon néven április 12-17. között, az Apolló Moziban lesz látható. Érdemes lenne emiatt gyakorlatilag beköltözni oda erre a majdnem egy hétre.

Részletes program és helyfoglalás EZEN AZ OLDALON érhető el, és Facebook-oldala is van az eseménynek, természetesen.

Tisztogatók

A Tisztogatók című BIDF-különdíjas doku harmadik világbeli Facebook-moderátorok mindennapjaiba enged betekintést. Kétségkívül az egyik legaktuálisabb témájú, és észrevétlenül is a talán a legtöbbek életét befolyásoló témáról szóló alkotás. Egy igazi XXI. századi mozi, amelynek pörgése és dramaturgiiája a legjobb fikciós filmeket idézően izgalmas. És ez lesz az a film, amelyet pénteken délelőtt az Urániában is vetítenek, diákközönség előtt. A legtöbb dokumentumfilmet szakmai beszélgetések is kísérik, ahol a nézők is kérdezhetnek majd.

A 2019-es Budapest International Documentary Festival egyik díjazott moziját, a Túl minden határon című, felkavaró dokumentumfilmet is meg lehet majd nézni Pécsett. A 2018-as, számos nemzetközi díjat besöprő mozi egy ritmikus sportgimnasztika versenyző karrierjéről szól, de igazából sokkal többről, az élsporttal járó lelki, szellemi és fizikai megterhelésről, a színfalak mögé is beengedve a nézőt.

Putyin szemtanúi

Az egyik legizgalmasabb és legérdekesebb mozi kétségkívül a Putyin szemtanúi című lett-svájci-cseh dokumentumfilm lesz, amit a filmismertetők a világ legkritikusabb propagandafilmjeként is emlegetnek. A film története ugyanis 1999. december 31-én kezdődik, aznap ugyanis Oroszországnak új elnöke lett. Az egyedülálló és szigorúan dokumentarista vallomásokon nyugvó Putyin szemtanúi az ?Örökösödési? hadműveletként is ismert politikai játszma hátterét, okait és következményeit is igyekszik feltárni, és azt, miképpen került Oroszország élére Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin.

Egészen biztos, hogy a Ratko Mladic pere című angol-norvég doku is meg fogja mozgatni a jó nem fikciós filmek kedvelőit, és azokat is, akik szeretnék tudni egy, talán eddig nem ismert nézőpontból is, hogy mi is zajlott Magyarország déli határán túl, a szomszédunkban az 1990-es évek első felében. Mint ismert, az 1995-ös srebrenicai mészárlás főbűnösét, Ratko Mladic egykori boszniai szerb tábornokot a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtás és emberiség ellen elkövetett bűntettek vádjában bűnösnek találta, s életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte. Az öt éven át készült filmben ügyészek, védők, tanúk, Mladic családtagjai is megszólalnak.

Egy nem mindennapi bírónőről szól a jó krimiket megidéző nem fikciós mozi, az Isten engem úgy segéljen. A francia-belga dokumentumfilmet a  Strip-Tease című televíziós sorozatot jegyző alkotók készítették.

Pécsett is látható lesz a Szülő-Anyák című amerikai-fülöp-szigeteki film, amely a világ egyik legszegényebb és legnépesebb országában, a Fülöp-szigeteken, azon belül is a földkerekség legzsúfoltabb kórházának szülészeti osztályán játszódik nagyrészt, és többet mutat, mint a három ?főszereplő? édesanya történetét.

A szívem apáé címet kapott norvég doku egy drogfüggő, bünőző, börténviselt apának, és fiatal, elszánt, friss diplomás lányának a története. A film azonban nem csak emiatt különleges, hanem azért is, mert az önvizsgálat és kísérlet is egyben, a nem fikciós mozi női főszereplője, a drogos apa lánya ugyanis filmrendező: A szívem apáét az ő dokumentumfilmje.

PROGRAM

Uránia

04. 12.. péntek 11.00 – Tisztogatók

Apolló

04. 12. péntek 11.00 – Túl minden határon

04. 12. péntek 18.00 – Tisztogatók

04. 12. péntek 20.00 – Putyin szemtanúi

04. 13. szombat 18.00 – Ratko Mladic  pere 

04. 14. vasárnap 18.00 – Túl minden határon

04. 15. hétfő 18.00 – Szülő – anyák

04. 16. kedd 20.00 – Isten engem úgy segéljen

04. 17. szerda 11.00 – A szívem apáé


KategóriákJAZZ