Mármint az Európai Unió, nyilván, csak fideszül Brüsszelnek hívják azt az európai közösséget, amelynek jelenleg még Magyarország is a része. A Debreciner tudósítása pedig kitűnő példa arra, hogy miért is van szükség a sajtóra. Hát például azért, hogy ne csak a propaganda hatalommal szembeni jogos, gyakorlatilag kötelezően ,megjegyzendő kritikát is mellőző híradásából értesülhessünk mi itt, majd később az utódaink a jelenkori történésekről, hanem olyan beszámolókból is, amelyek nem torzítják el a valóságot.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Debreciner azt a 17 éve megkezdett színházépítés végét jelentő színházavató kapcsán, hogy habár egy előzetes programismertetőben még úgy volt, hogy Kósa Lajos korábbi debreceni polgármester is beszédet mond (mégiscsak az ő idején kezdődött el az építkezés), ő végül nem állt színpadra, habár jelen volt az eseményen, a jelenlegi fideszes debreceni polgármester, Papp László azonban igen, aki szerint a színház egymásra épülő korszakok eredménye. A színházavatón beszédet mondott Novák Katalin köztársasági elnök is, aki pedig azt hangsúlyozta, hogy a kultúrára éppen a legnehezebb időkben van a legnagyobb szükség.

Mint azt a Debreciner megjegyezte, a tegnap esti színházavatón a debreceni polgármester azt „elfelejtette” megemlíteni, hogy a finanszírozáshoz az Európai Unió (fideszül: Brüsszel) is hozzájárult. „Feltűnő volt, hogy egy szóval sem említette a projekt költségeinek nagyrészét finanszírozó Európai Uniót” – írta a debreceni független lap.

Az új debreceni teátrumot egy bevásárlóközpontban alakították ki, a Fórumban, innen jön a neve is, Csokonai Fórum, habár korábban már Latinovits Színház volt a neve.

A Csokonai Fórum avatóünnepségén Papp László arról beszélt, hogy a megnyitó egy történelmi pillanat, vidéken ugyanis legutóbb több mint 44 éve adtak át utoljára színházat, a budapesti Nemzeti Színházat két évtizede, Debrecenben pedig legutóbb 157 éve volt ilyen esemény.  A Debreciner ezen a ponton megjegyzi a 17 éve húzódó beruházás kapcsán, hogy a Debreceni Csokonai színház épülete a 19. században öt év alatt készült el. Megjegyzik azt is, hogy a Csokonai Fórum sem önálló színház, hanem a Csokonai Színház irányítása alá tartozik. Illetve hivatkoznak a Nyugat.hu cikkére is, amely arra hívja fel a figyelmet a debreceni esemény kapcsán, hogy Szombathelyen 11 évvel ezelőtt avattak színházat. Mi pedig kénytelenek vagyunk azt megjegyzi, pécsi médiumként, hogy a jelenleg is működő pécsi alternatív színház, a Pécsi Harmadik Színház 1986 óta működik, azaz kevesebb, mint negyvennégy éve volt az első előadás a Vincze János által vezetett teátrumban.

További részletek a színházavatóról és Novák Katalin debreceni látogatásáról a Debreciner cikkében olvashatók.

KategóriákJAZZ