Szabad-díjat alapított az idén 25 éves Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Két Szabad-díjat is kiosztanak, az egyikben a Szabad Pécs is érintett.

A cikk a hirdetés után folytatódikMegtisztelő jelölést kapott a Szabad Pécs szerkesztősége. Az idén 25 éves TASZ ugyanis a jubileum miatt egy nagyszerű kezdeményezést indított el, egy új díjat alapított, amit Szabad-díjnak nevezett el, és olyan személyeknek, szervezeteknek, csoportoknak adják oda innentől kezdve évről évre, akik talán a legtöbbet tettek a saját lehetőségeikhez képest azért, hogy Magyarország szabadabb lehessen. A TASZ tagjai és a velük hosszú évek, akár két és fél évtized óta együtt dolgozó szakmai partnerek jelöltek, kiválasztottak olyanokat, akiket érdemesnek tartanak az első Szabad-díj elnyerésére.

Az egyik jelölést a Szabad Pécs kapta, hírportálunk egyik alapítója és felelős szerkesztője, Babos Attila lesz az, aki a jövő szombaton, Budapesten tartandó díjátadó gálán mondja el egy beszédben a Szabad Pécs történetét. Rajta kívül még nyolc másik jelölt fog beszédet tartani, és Pécs egy másik jelölttel, Konkoly-Thege Júlia civil aktivistával is képviselve van. Konkoly-Thege Júlia számtalan civil projektben érintett, vagy viszi éppen a hátán, legismertebb talán az, hogy ő a Város Mindenkié pécsi csoportjának egyik motorja, és ő volt az, aki egy tavalyi választási csalást leleplezett Pécsbányán, és a bíróságon is végigvitte az ügyet a TASZ segítségével.

Arról, hogy ki lesz a Szabad-díjas, a jelöltek is csak jövő szombaton este, Budapesten, a Francia Intézetben, a TASZ gáláján fognak tudomást szerezni. A győztesről egy szakmai zsűri dönt majd. De az egészen bizonyos (és ezt tényleg nem azért írjuk, mert a Szabad Pécset is jelölték), hogy már önmagában a jelölés óriási dolog, siker és megtiszteltetés, azaz az itt valóban releváns közhellyel élve, mindenki győztes.

Az első Szabad-díj további szakmai jelöltjei: Csordás Anett (cikk Anettről a 24.hu-n), Jámbor András, Schilling Magdolna, Orosvári Zsolt (cikkeink Zsoltról: 1., 2.), Szepesházi Péter, Szilágyi Emese és Molnár Zóra (cikkünk Zóráról).

További jelöltek:

A TASZ két Szabad-díjat is odaítél, a szakmai díj mellett lesz egy közönség-díj is, amiről az Indexen, lehet még szavazni május elsejéig. Az Index cikkét ITT találja, már megvannak azok, akikre leadhatják voksukat, de a jelöltekről is a közönség döntött, mi EBBEN a cikkben írtunk a szavazásról.

Farkas Norbert, aki az állami gondozott gyerekkor után nem hagyta magát
Gyetvai Viktor, a diáktüntető, aki már 16 éves kora óta kiáll diáktársaiért
Karlik Cintia, aki elérte, hogy ne legyen kordon a Pride-on
Molnár Áron, noÁr, aki dalaival egy szabad mozgalmat épít
Révész Renáta Liliána, aki segít feldolgozni a feldolgozhatatlant
Sárosdi Lilla, a hazai #metoo kampány elindítója
Szabó Richárd, a rettenthetetlen ellenzéki lángosos
Szabóné Kállai Szilvia, takarítónő, romaügyi referens, tanár

A szakmai és a közönségdíj átadója Budapesten a Francia Intézetben lesz. További infó, jegyvásárlás.

KategóriákMETÁL