Miért nem vett részt Páva Zsolt egy Pécs számára nagyon fontos termelő beruházásról szóló pécsi sajtótájékoztatón? Nem kapott meghívót?

A cikk a hirdetés után folytatódikHol voltak a pécsi önkormányzat vezetői, a polgármester, az alpolgármesterek, miért nem vettek részt a Magnus Aircraft pécsi gyáralapításáról szóló szerdai sajtótájékoztatón? Rég tudott ilyen jó hírt bejelenteni politikus Pécsett: egy elektromos repülőket gyártó cég települhet a városba egy részben Pécs városának tulajdonában lévő ingatlan megvásárlása nyomán. Ehhez képest önkormányzati politikus a beszámolók tanúsága szerint nem jelent meg az eseményen, Csizi Péter és Hoppál Péter országgyűlési képviselők jelentették be a hírt.

Jó hír? Persze. Fontos hír? Egy ilyen gazdasági helyzetű városban nagyon-nagyon fontos. Az önkormányzatot érinti? Naná! Lehet vele politikusként villogni? Mi az hogy! Akkor miért nem jött oda fényképeztetni magát Páva Zsolt?

Ha mondjuk a győri polgármester nem vesz részt egy ilyen eseményen, az még érthető. Ott a több ezer embert foglalkoztató Audi, és egyéb kisebb-nagyobb termelő cég, belefér, ha egy kezdetben maximum 100 főt foglalkoztató cég sajtótájékoztatója helyett mondjuk elmegy Bécsbe kávézni.

Pécsett, ahol gyakrabban avatnak űrközpontot mint gyárat, nyilvánvalóan nem fér bele. Ráadásul nem akármilyen iparágról van szó. Az elektromos közlekedési eszközök fejlesztése, gyártása világszerte nagyon forró téma, ha ez a cég megveti itt a lábát és fejlődni tud, az tényleg nagyon sokat hozhat a városnak.

A politikai kommunikációban semmi nem történik véletlenül. Ha Páva nem volt ott egy ilyen fontos eseményen, akkor annak komoly oka van. Miként annak is, hogy csak két, a jelenlegi politikai kurzustól nem túl távol álló főszerkesztő, az önkormányzati lap (Pécsma.hu + Pécsi Hírek)  főszerkesztője, és a Pécsi Újság, valamint a Mohácsi Újság főszerkesztője kapott meghívót a sajtótájékoztatóra. (Különösen érdekes, hogy a bama.hu például a Mohácsi Újság tudósítását vette át a pécsi eseményről.) Tippünk szerint elsősorban azért nem jelenhettek meg újságírók a sajtótájékoztatón, hogy még véletlenül se kérdezze meg senki, hol a város polgármestere. Magát a hírt amúgy már júliusban megírta a Szabad Pécs, és ránk hivatkozva az Index, szóval a nagy titkolózás biztosan másnak szólt.

 

Miért nem volt ott Páva Zsolt?

1. Beteg? Ha kicsit beteg, akkor ott kellett volna lennie. Ha nagyon beteg, azt kommunikálták volna a helyszínen, vagy más módon, de ilyen egyik beszámolóban sem szerepel.

2. Nyaral? Kizárt. Ekkora blamát nem engedhet meg magának egy városvezető, a bejelentést régóta tervezték, az időpontja, legalábbis nagyjából fix volt, kizárt, hogy pont ekkorra időzítsen nyaralást. De ha esetleg így is lenne, a két alpolgármester távol maradását ez sem indokolja, képtelenség, hogy egyszerre hárman isszák a hosszúlépést a vízparton.

3. Ha sem ez, sem az, akkor csak egy magyarázat lehet, mégpedig az, hogy a Fidesz potentátjai nem akarták, hogy ott legyen Páva. Márpedig ha nem akarták, akkor nagy bajban lehet politikailag, mert akkor azt sem akarják, hogy az elmúlt hónapokban, években kialakult negatív Páva-imázs javuljon. Tehát meg akarnak tőle szabadulni.

 

Az is szokatlan, hogy Páva Facebook-oldala egy nap késéssel, szerda helyett csütörtökön osztotta meg a repülőgépgyárról szóló Pécsma-cikket ?Újabb milliárdos beruházás valósulhat meg Pécsett!? kísérőszöveggel, pedig ?normál üzemmódban? rögtön az eseményt követően ki kellett volna kerülnie a közösségi oldalra. Mivel a Facebook-posztban sem szerepel semmi magyarázat, hogy miért nem a városvezető tette a bejelentést, semmit nem olvashatunk a távolmaradás okáról, arra kell következtetnünk, hogy Páva Zsolt azért nem volt jelen, mert nem hívták. Ebben az esetben pedig az előző bekezdésben leírtaknak van a legnagyobb valószínűsége.

Páva az ITSH-bővítésről tartott sajtótájékoztatón még jelen volt, ahol elismerte a Szabad Pécsnek, hogy ötmilliárdos hiánya van a városnak, s hogy revizorok (az ő szavaival ?kincstári szakértők?) vannak a városházán. Mivel amúgy lapunk írásbeli kérdéseire hónapok óta nem reagálnak, nem kizárt, hogy ez a ?kommunikációs hiba? volt az utolsó csepp a pohárban, és rövidesen bejelentik a hosszú ideje pengeélen táncoló Páva Zsolt távozását, amit már egyébként hónapok óta rebesgetnek.

Persze az sem kizárt, hogy csak egy ideig ?pihentetik? a polgármestert. Pávát (és a pécsi önkormányzatot) az utóbbi hónapokban túl sok negatív hírrel kapcsolták össze (Fodor Ibolya-ügy, csődhelyzet, Zsolnay-Ledina balhé, Volvo-buszok), bár egy ilyen pozitív hír, mint fentebb írtuk, pont ezek ellensúlyozására lett volna kitűnő alkalom. Roppant különös, hogy egy ilyen alkalmat elszalasztott a Fidesz. Akkor persze nem különös, ha már nem számolnak Pávával, és előbb vagy utóbb leléptetik a színről.

KategóriákMETÁL