Nincs több rémhír, sem mellébeszélés, megvan, hogy az elmúlt fél évben mennyit kellett várni kiemelt műtétekre a pécsi klinikákon.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz mfor.hu írta meg elsőként, hogy megújult a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) kórházi, klinikai várólistákat tartalmazó adatbázisa. Utóbbi már nemcsak a tervezett várakozási időt tartalmazza – ami a NEAK szerint kevésbé mérvadó a betegek számára -, hanem az elmúlt hat hónap adatai alapján összesített tényleges várakozási időt. A két időtartam között jelentős különbségek lehetnek. A Szabad Pécs összeszedte, hogy az elmúlt fél év adatai alapján mennyit kell várni a kiemelt műtétekre a pécsi klinikákon. Az adatbázist, ami a várakozók számát is tartalmazza, folyamatosan frissítik, így az adatok idővel természetesen változhatnak.

Pécsett az elmúlt hat hónapban a térdprotézis műtétre kellett a legtöbbet várni, a traumatológián átlag körülbelül 10 hónapot, az ortopédián fél évet. Gerincstabilizáló műtétre sem lehet Pécsett egyik napról a másikra bejutni, közel nyolc hónap, mire sor kerül a beavatkozásra. Csípőprotézis műtéteknél 4-5 hónap a várakozási idő. Mindhárom említett műtét esetében az országos átlagnál jóval magasabb a várakozási idő a pécsi klinikákon.

Jó hír viszont, hogy számos beavatkozást Pécsett sokkal hamarabb megejtenek, mint az országban máshol. Koronária stent beültetésre például csak hét napot, gerincsérv műtétekre egy napot, szürkehályog műtétre 26 napot, nyitott szívműtétre hét napot kell várni a pécsi egyetem intézeteiben.

Átlagos tényleges várakozási idő az elmúlt 6 hónapban a pécsi klinikákon

(Zárójelben az országos átlag)
Dőlt betűvel feltüntettük a megye más intézményeinek adatait

Térdprotézis műtét (127 nap): traumatológia 291 nap, ortopédia 194 nap

Gerincstabilizáló műtétek (47 nap): 226 nap

Csípőprotézis műtét (93 nap): traumatológia 128 nap, ortopédia 154 nap

Jelentős kiterjesztett gerincműtét (71 nap): 118 nap

Sérvműtétek (31 nap): 80 nap

Mandula, orrmandula műtét (17 nap): Munkácsy utca: 55 nap, József A. út (gyerek): 15 nap

Epekövesség miatti beavatkozás laparoszkópia (33 nap): 48 nap, Mohács 25 nap, Komló 18 nap

Szürkehályog műtét (44 nap): 26 nap, Mohács 21 nap

Prosztata jóindulatú megnagyobbodásának műtétei; prostatectomia (15 nap): 20 nap

Szív elektrofiziológiai vizsgálata (40 nap): 9 nap

Diagnosztikus szívkatéterezés (18 nap): 7 nap

Bőrön keresztüli behatolásból, érnyíláson keresztül végzett koszorúér-tágítás, koronária stent beültetése (18 nap): 7 nap

Nyitott szívműtét (18 nap): 7 nap

Nőgyógyászati műtétek rosszindulatú daganat nélkül (10 nap): 4 nap, Siklós 20 nap, Mohács 13 nap, Szigetvár 0 nap

Gerincsérv műtétek (10 nap): 1 nap
KategóriákMETÁL