Gyimesi Gábor több cikluson keresztül volt Pécsett jobbikos városházi képviselő. A Jobbik Pécsett az önkormányzati választás előtt tagja lett a Fidesz-KDNP-t végül leváltó koalíciós pártoknak, Gyimesi segítette is a kampányt, de végül nem is indult képviselői helyért. A politikus, tanári állását hátrahagyva a pécsi önkormányzat többségi tulajdonában álló egyik cégénél, a Zsolnay Örökségkezelőnél kapott új állást.

A cikk a hirdetés után folytatódikMintegy két hónapja dolgozik a pécsi önkormányzat többségi tulajdonában álló Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft-nél Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi elnöke. A Pécs Aktuál nevű új pécsi online magazinban olvastuk azt a hírt, hogy Gyimesi Gábor a Zsolnay Örökségkezelőnél kapott állást, konkrétan pedig a Zsolnay-negyedben dolgozik.

A lap azt is írja, hogy Gyimesi 450 ezer forintot keres (a címben közel félmillós összegről írnak), és hogy kérdés, vajon miért és hogyan választották ki erre a pozícióra Gyimesit, merthogy online marketing kommunikátor a pozíció, amelyre felvették.

Kerestük mi is egész nap, a lap cikkének megjelenését követően Gyimesi Gábort, de nem sikerült elérnünk. Ahogyan a Pécs Aktuálnak sem. Azóta más lapnál azt olvastuk, hogy beszéltek vele, de nem kívánt nyilatkozni.

A Szabad Pécsnek sikerült, ugyan nem hivatalos, de megbízható információkat szereznie a pécsi helyi politika fősodrából (látszólag legalábbis) mostanság kissé hátrébb is lépett jobboldali politikus új állásáról.

A legfontosabb, hogy mi is úgy tudjuk, hogy a hír valóban igaz, Gyimesi Gábor valóban a ZSÖK-nél dolgozik, és valóban online marketing kommunikátorként. Az is igaz, hogy 450 ezer forint a havi fizetése, erről úgy tudjuk, hogy bruttó összeg, és hogy nagyjából havi 300 ezer forint nettót kap meg így az 57 éves  politikus.

Gyimesi matematika-fizika szakos tanárklnt végzett, de később már informatikát is tanított a pécsi Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban. Lapunk is azt hallotta, hogy Gyimesi hátrahagyta a pedagógus szakmát, már nem tanít az iskolában, valóban a ZSÖK-ben dolgozik. Ugyanakkor az értesülésünk az is, hogy habár az állás vagy pozíció nevében hivatalosan szerepel a marketing szó is, amihez nem feltétlenül van korbbról tapasztalat és gyakorlata a pedagógusnak, de hogy valójában, ténylegesen sokkal inkább informatikusi állásról van szó.

És nem egy kreált új pozícióról, hanem egy már meglévő, de egy ideje, a korábbi munkatárs nyugdíjba vonulása miatt egy rövidebb ideig üresen maradt állásról. Egy, a ZSÖk működésére korábban rálátó forrásunk szerint a korábban ebben a pozícióban dolgozó munkatárs sem végzett marketingfeladatokat, hanem informatikai háttérmunkát, a ZSÖK-ben meglévő marketinges csapat kiszolgálására.

Ettől függetlenül az a kérdés természetesen áll, és jogosan merülhet fel, hogy jobb lett volna-e, ha nem politikust (vagy volt politikust?) neveznek ki a megüresedett helyre, vagy ha legalábbis nyilvánosan meghirdetik a pályázatot (100%-os biztonsággal nem tudjuk, de mi is azt az információt kaptuk, hogy nem volt pályáztatva ez az állás – ahogyan egyébként sok másik hasonló állás sem). És, hogy ez így egyfajta jutalomnak is tekinthető-e a kampányban végzett munkáért. Az viszont nyilvánvalónak látszik, hogy Gyimesi informatika tanárként képes lehet egy kiszolgáló jellegű informatikai háttérmunka elvégzésére.

Amit viszont nem értünk, az az, hogy ha ez a kérdés bekerül a nyilvánosságba, akkor miért nem lehet ebben az ügyben nyilatkozni. Az ugyanis, amit a fentiekben leírtunk, és ezek biztosnak tűnő információk, egy vitatható döntésről, vagy egy talán vitatható módon meghozott döntésről szólnak, de nem feltétlenül olyanról, amit bármennyire is kellene titkolni.

KategóriákMETÁL