Még egy budapesti szervezet gondolta fontosnak, hogy Pécsre szervezzen programot a Bauhaus alapításának 100 évfordulója kapcsán. Az érdeklődés megkérdőjelezhetetlen: mindkét meghirdetett időpontra betelt a program.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A Budapest100 kezdeményezés keretében, hetek óta Bauhaus-programok, túrák vannak a fővárosban. A budapesti szervezők egy pécsi eseménnyel is fel szerették volna hívni a figyelmet a Bauhaus fontosságára, így az első vidéki eseményét éppen itt tartja meg a Budapest 100. A kiemelt figyelem nem véletlen, ahogy már többször írtunk róla: az iskola és mozgalom alapításának 100. évfordulóját világszerte ünneplik.

Április 27-én 14.00 és 14.30 kezdettel a két 1,5 órás sétát Getto Katalin esztéta, műfordító, építészeti kritikus, dr. Veres Gábor építész vezeti, azoknak a szerencséseknek, akik időben jelentkeztek.

Getto Katalin, a Janus Pannonius Múzeum munkatársa szerint tavaly az Irány Pécs Nkft. szervezésében egy alkalommal volt lehetősége Bauhaus-túrát tartani, de idén ismét beindul ez a program. A tervek szerint az első alkalommal éppen egy nappal a szombati esemény előtt. Getto Katalin szerint budapesti szervezők számára is egyértelmű volt, hogy az emlékév kapcsán Pécsre is érdemes egy ilyen programmal készülni – ezt az innen elszármazott bauhauslerek száma és a hatásuk is indokolja. Az esztéta szerint a két világháború közötti koramodern építészetről is szó lesz – mivel szigorúan vett Bauhaus-stílusú épületből keveset lehetne csak egy ekkora túrára felfűzni. A séta a Széchényi térről indul és a Kikeletig tart. A dzsámi kibővítéséről is szó lesz, akárcsak Forbát Alfréd két kevéssé ismert foghíjbeépítését is megtekintik a túra során. „Ezek közül az egyik különösen értékes, mivel rengeteg eredeti elem található még meg. Ezen az állomáson beszélek a pécsi bauhausosok jelentőségéről” – teszi hozzá Getto Katalin. Közben lakóházakat (villákat) és a pálos templomot érinti a túra, aminek a végállomása a Hotel Kikelet lesz.

Néhány hete írtunk a budapesti német nagykövetség által Pécsre szervezett Bauhaus-sétáról, nem sokkal előtte pedig arról, hogy sajnos nincs megfelelően kommunikálva és gondozva a város Bauhaus-öröksége.

KategóriákMETÁL