Ahogy azt a Szabad Pécs másfél hete megírta: furcsa körülmények között szerveztek Munkácsy-kiállítást az M21 Galériába. A Zsolnay Negyed, általában kortárs tárlatokat befogadó helyszíne ezúttal fél évig a világhírű magyar festőzseni munkáinak ad otthont. Ráadásul a megnyitó előtt alig egy hónappal adtak ki hivatalos sajtóközleményt egy ilyen rendkívüli eseményről.

A cikk a hirdetés után folytatódikA kiállított gyűjtemény Pákh Imre magyar?amerikai műgyűjtő kollekciójának része, erősíti meg korábbi értesülésünket a Zsolnay Örökségkezelő ma kiküldött sajtóanyaga. A szöveg szerint ez a legnagyobb anyagi értéket képviselő Munkácsy-magángyűjtemény, egyben a legátfogóbb is, ugyanis Munkácsy életművének valamennyi szakaszából őriz festményeket. Szerepel köztük az Ásító inas (1896), amely a legismertebb magyar festmények egyike, reprezentálva Munkácsy korai periódusát. De a művész pályaívét követve megjelennek a bibliai témájú művek, a szalonzsánerek és a késői melankolikus tájképek is.

A kiállításon Munkácsy festményei, több rajza, tanulmánya, vázlatai és az életét dokumentáló fotóanyag is szerepel, összesen 58 mű és közel 20 fotó. Külön színfolt a kiállításban a Munkácsyt megjelenítő, más ismert művészek – például Rippl-Rónai József, Hans Temple, Halmi Artúr, Pásztor János – által készített művek csoportja.

A ZSÖK közleménye szerint a tárlat különlegességét az adja, hogy három kép most először lesz látható! Ezek közé tartozik Munkácsy Mihály Műteremben V. című képe, amely a festő “Műterem”-sorozatába illeszkedik. A téma kidolgozása során Munkácsy több előképet, tanulmányt készített, különösen nagy hangsúlyt fektetve a színfoltok kifejező, expressszív kezelésére. Most először lesz látható a Tanulmány az Éjszakai csavargók című képhez és Halmi Artúr: Munkácsy Mihály Párizsi műtermében című alkotása is. Ugyancsak itt debütál 6 db, korábban soha ki nem állított rajz, köztük egy rendkívül korai kompozíciós vázlat, egy késői önarckép, Liszt Ferenc arcképe és vázlatok a Golgotához.

A teljes árú belépő 2000 Ft/fő lesz, míg diák és nyugdíjas kedvezménnyel 1600 Ft-ért lehet megtekinteni a tárlatot május 17. és november 10. között.

KategóriákMETÁL