Benyújtotta a kormány a 2021-es költségvetést megalapozó törvényjavaslatot, amellyel több tucat törvényt írnak át, többek között az önkormányzatok gazdálkodását is átalakítják – írja a hvg.hu.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Törvénybe írják, hogy az önkormányzatok a helyi iparűzési adóból származó bevételeiket nem költhetik az önkormányzati hivatal dolgozóinak bérére. Eddig egy előre meghatározott határig lehetett erre a célra költeni a helyi iparűzési adót, mostantól tilos lesz.

Elvennék az önkormányzatoktól azt a lehetőséget is, hogy az ingatlanokon elhelyezett reklámhordozókra adót vessenek ki.

Hitelt azonban egy kicsivel könnyebben vehetnek fel az önkormányzatok, mint eddig. Most csak kormányzati engedéllyel adósodhatnak el a települések, ez után viszont 200 milliárd forint értékig köthetnek évente egy rövid lejáratú hitelszerződést. A gyakorlatban ezt azt jelentheti, hogy a decemberi iparűzési adó bevételét a májusi megfizetésig visszapótolhatják a költségvetésükbe.

A kormány engedélyére nem lesz szükség az olyan szerződéseknél, amelynek az értéke 1 milliárd forint, vagy az iparűzésiadó-bevétel 10 százaléka alatt marad, ám a miniszter megtilthatja a szerződéskötést.

Az önkormányzatiság és különösen Pécs helyzetével ebben a podcastunkban foglalkoztunk bővebben.

Nyugaton a helyzet

Persze nehéz, ha nem lehetetlen a németországi vagy osztrák viszonyokat összehasonlítani a hazaival, mégis az említett helyeken az önkormányzatoktól nem vettek el forrásokat, források feletti rendelkezést.

Sőt, Németországban a hírek adósságátvállalásról, és újabb támogatási formákról szólnak. Illetve a vita jelenleg is zajlik, ugyanis még nincs döntés a becslések szerint 11 milliárd eurós csomagról.

Ausztriában pedig 1 milliárd eurós fejlesztési csomagot jelentett be a kormány az önkormányzatok számára, amiből a szolgáltatásaik fejlesztésre (óvodák, közösségi közlekedés, épületek energiahatékonysága) költhetnek.

KategóriákMETÁL