A helyi választási bizottság egy alkotmánybírósági határozatra hivatkozott az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) szerint. Kővári János, az ÖPE polgármesterjelöltje azt is elmondta, hogy fellebbeznek.

A helyi választási bizottság egy alkotmánybírósági határozatra hivatkozott az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) szerint. Kővári János, az ÖPE polgármesterjelöltje azt is elmondta, hogy fellebbeznek.

A cikk a hirdetés után folytatódik



Uránbányanyitási kérelem van folyamatban, amit az ÖPE népszavazással szeretne megakadályozni. A nyolc éve húzódó ügyben ezt a kérdést szerették volna feltenni a pécsi választópolgároknak: Egyetért-e Ön azzal, hogy Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése Pécs Megyei Jogú Város Helyi Építési Szabályzatát és Szabályozási tervét úgy módosítsa, hogy a Város közigazgatási területén belül uránbányászathoz és uránérc kitermeléséhez kapcsolódó építmények és műtárgyak létesítését megtiltsa?

Erre egyelőre azonban biztosan nem lesz lehetőség, ugyanis a helyi választási bizottság – bár a benyújtással kapcsolatban formai kifogás nem volt – tartalmi szempontok miatt elutasította a kezdeményezést.

A mai határozat szerint nem csak azért nem hitelesítették a kezdeményezést, mert egy túl általános építészeti tilalmat vezetne be az egész településre, hanem meg is tévesztené a szavazókat. A bizottság álláspontja szerint a benyújtott kérdés azt a téves látszatot kelti, hogy a város teljes területén lehet uránbányászathoz és uránérc kitermeléshez szükséges létesítményt kialakítani, holott ezt a város építési szabályzata lakott területen most sem engedélyezi.

Részlet az indoklásból

A Szabad Pécs érdeklődésére az ÖPE képviselői azt is elmondták, hogy a másik atomos ügyben is megpróbáltak ügyfélként bejelentkezni, azonban a tervezett bodai atomtemetőről biztosan nem lehet pécsi népszavazást kezdeményezni. Érintettség nem merül fel, hiszen a projekt nem érinti Pécs közigazgatási területét. Ugyanakkor Kővári János hangsúlyozta, hogy alapvetően egyetértenek a zöldekkel, azaz nem helyes, hogy lakott terület közelében ilyen létesítmény épüljön.

A holnapi közgyűles kapcsán az ÖPE azon javaslatát emelte ki a képviselő, hogy Pécs 2014 és 2016 után ismét pályázzon az Európa Zöld Fővárosa címre. A projektet Kővári koordinálná. Azt is elmondta, hogy a sikeres pályázathoz a problémák komplex kezelésére, zöld programokra, rekultivációra, a közösségi és biciklis közlekedés fejlesztésére lenne szükség. A pályázattal egyébként 300 millió forint összegű támogatás járhat, amit 2022-ben – erre az évre lehet pályázni – elsősorban szemléletformáló programokra lehetne elkölteni.

Vozár Pál szerint az ÖPÉ-nek évek óta kitartó és következetes politikája van, és bíznak benne, hogy ősztől olyan pozícióba kerülnek, ami garantálja ennek a sikerét. Néhány szót szólt a másik ellenzéki polgármesterjelölt, azaz Péterffy Attila kampányígéreteiről is. „Péterffy Attila, két f-fel és ipszilonnal, nyilván a nép embere, de korábbi tevékenysége nem erről szólt. Még 2014-ben is arról dicsekedett a médiának, hogy hányszázezer köbméter fát tüzel el évente az erőmű” – mondta az ÖPE alelnöke, hozzátéve, hogy nehezen tudja elképzelni, hogy Péterffy most már lelkes környezetvédő lenne. A szinte minden öpés sajtótájékoztatón felmerülő témán túl, még egy szempontból támadta Péterffy Attila kampányát: az egészségügyi intézmények körül a kezelések idejére szóló ingyenes parkolást teljesen rossz és kivitelezhetetlen ötletnek nevezte. Vozár szerint ez azt jelentené, hogy senkinek sem lesz majd parkolóhelye az érintett területeken. Kővári szerint nem lehet ellenőrizni, hogy ki meddig tartózkodik az egészségügyi intézményben. Szerinte inkább arra kellene ösztönözni a lakosságot, hogy közösségi közlekedést használjanak, így több szabad parkolóhely lesz. Ráadásul a képviselő szerint Péterffy populista ígérete 300-400 millió forintos bevételkiesést jelentene a városnak. Később azt is kifejtették, hogy megoldás lehet az okosparkolás bevezetése, ami például mutathatja, hogy hány szabad hely van a városban, illetve, hogy mennyi ideig jogosult valaki ingyenes parkolás igénybevételére.

Újságírói kérdésre reagálva a DK-tól kikerült, hangfelvételt nem akarták különösebben kommentálni, de annyit azért elmondtak, hogy a politikusoknak ugyanazt kellene kommunikálnia belső fórumokon, mint amiket a választóknak ígérnek.

KategóriákMETÁL