Ma és holnap az Expo Centerben 120 kiállító mutatja be technikai és technológiai újdonságait. A megnyitón a rektor mondott is valamit meg nem is akadémiaügyben.

A cikk a hirdetés után folytatódikA ma reggeli megnyitón Miseta Attila, a PTE rektora üdvözlő beszédében a kötelező körök után kijelentette, az egyetem vezetése elkötelezett a műszaki kar fejlesztését illetően. Ezt követően pedig óvatosan és szőrmentén ugyan, de mintha szóba hozta volna a hazai tudományos intézményrendszert érintő legfontosabb ügyet, a Magyar Tudományos Akadémia vezetése és a kormány közti vitát. A vita egyik lényeges vonulata, hogy a kormány a tudományos alapkutatásokat háttérbe szorítaná, az alkalmazott kutatásokat pedig felpörgetné, részben úgy, hogy az alapkutatásban résztvevőket a másik területre irányítaná. Egy műszaki innovációt fókuszba állító rendezvényen mindenesetre logikus lenne szóba hozni a témát, de mivel 2019 Magyarországán vagyunk, a rektor annyira óvatosan fogalmazott, ráadásul halkan is beszélt, hogy utólag meg kellett kérdeznem ismerősöket, jól értettem-e, hogy ezt a témát is érintette. Ők azt mondták, hogy jól. Szóval Miseta rektor megnyitó beszéde egy pontján egyszer csak arról kezdett beszélni, hogy az alap- és az alkalmazott kutatást nem lehet összehasonlítani, mert két teljesen különböző terület és hogy aki alapkutatásban jó, nem biztos, hogy alkalmazott kutatásban is jó lesz. Oké, nem nagy dolog, de ma már az is meglepő, hogy egy egyetemi csúcsvezető eddig merészkedik egy nyilvános rendezvényen.

A PTE Műszaki és Informatikai Kara által rendezett kétnapos expóra nem csak az egyetem hallgatóit és a műszaki terülen tevékenykedő szakembereket várják, hanem a nagyközönséget is, a belépés ingyenes. Többek között ilyen érdekességeket lehet látni a rendezvényen:

Fortnite markolós verzió

Fortnite markolós verzió – Coub – GIFs with sound by Ferenc Nimmerfroh

A Coub címe persze csak vicc, itt nem a népszerű játékot láthatjuk, hanem a virtuális valóság hasznosulását a valóságban
KategóriákMETÁL